Αναστασιάδης προς Μισέλ: Τουρκική προσπάθεια για δημογραφική αλλοίωση της Κύπρου

Συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Σαρλ Μισέλ πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τετάρτη, με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε, όμως και στο μεταναστευτικό καταγγέλοντας τη στάση της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στον Πρόεδρο του ΕΣ ότι η επίσκεψή του στο νησί πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο.

«Όπως καλά γνωρίζετε χθες δυστυχώς ανανεώθηκε

η τουρκική NAVTEX για παράνομες δραστηριότητες. Την ίδια ώρα συντρέχει μια σειρά πρωτοβουλιών για τερματισμό των έκνομων ενεργειών.

Η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει την έμπρακτη παρουσία της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό και τις αυξημένες ροές που προέρχονται από την Τουρκία. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια αυτή εκ μέρους Τουρκίας είναι προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα των ελεύθερων περιοχών όπως έγινε στα κατεχόμενα.

Μισέλ: Αποκλιμάκωση με διάλογο

Από πλευρά του ο κ.Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ παρακολουθεί τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα είπε ότι "πρέπει να είμαστε απόλυτοι στον σεβασμό των δικαιωμάτων".

"Έχουμε παρακολουθήσει τον τελευταίο μήνα τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό δεν θέλουμε να περάσει αυτό το θέμα ως θέμα που αφορά Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και όλα τα δικαιώματα της ΕΕ και για αυτό έχουμε αποφασίσει στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στο υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ, να διεξάγουμε ένα στρατηγικό διάλογο για τις μελλοντικές μας δράσεις για αυτό το κομμάτι της Μεσογείου περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Θεωρώ ότι πραγματικά πρέπει να είμαστε απόλυτοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κρατών της ΕΕ και βεβαίως των ενδιαφερόντων και δικαιωμάτων της Κύπρου. Βεβαίως αυτά τα ενδιαφέροντα βασίζονται στις αρχές της ΕΕ", σημείωσε ακόμα.

Πρόσθεσε ότι «μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση και να έχουμε κοινούς στόχους για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Περισσότερη, λοιπόν, ασφάλεια, περισσότερη σταθερότητα και αυτή είναι μια προτεραιότητα που θα πρέπει να τη μοιραζόμαστε όλοι στον τομέα της στρατηγικής και για αυτό τον λόγο θα ήθελα να συμβουλευτώ πριν από αυτή τη Σύνοδο μας που θα είναι πάρα πολύ σημαντική, με τις συνομιλίες που είχα μαζί σας προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο, μακροπρόθεσμα, μπορούμε να ενεργήσουμε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Μισέλ επεσήμανε ότι «αυτή η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μέσα από τα λόγια, αλληλεγγύη σημαίνει μέσα από τις πράξεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται με ένα τρόπο ευφυή προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

ΑναστασιάδηςΜισέλΤΟΥΡΚΙΑΚΥΠΡΟΣΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα