Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει η πλατφόρμα - Βήμα-βήμα η διαδικασία δήλωσης

Σήμερα, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης των τετραγωνικών για όσα ακίνητα κατά το παρελθόν είχαν δηλωθεί πλημμελώς στους δήμους. Την εφαρμογή ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με την συγκεκριμένη υπηρεσία, αποφεύγονται ατελείωτες ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, αμέτρητες χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών. Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε πιο δίκαιη κατανομή των τελών στους πολίτες.

Η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ και θα είναι διαθέσιμη από τις στις 14:00 το μεσημέρι στον ιστότοπο https://tetragonika.govapp.gr/.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

- Ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον Δήμο

- Ιδιοκτήτες που έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό.

Ακολουθούν, αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας:

Σύνδεση στην εφαρμογή

Πηγαίνουμε στην διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/

Εισερχόμαστε πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων” και συνδεόμαστε με τα στοιχεία του TaxisNet.

Δημιουργία νέα δήλωσης

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή, πηγαίνουμε στην σελίδα των δηλώσεών μας και επιλέγουμε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”.

Α. Για την δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων μας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

Β. Επιλέγουμε αν η δήλωση μας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα.

Γ. Μετά επιλέγουμε τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή μας.

Στη συνέχεια, εμφανίζονται τα ακίνητά μας σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο. Για κάθε ακίνητο εμφανίζεται ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.

Δ. Πατάμε “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγουμε το ακίνητο. Σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό μας, κάνουμε Δημιουργία Ακινήτου με το αντίστοιχο κουμπί.

Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει τρία πεδία:

Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9Τη δήλωσή μαςΤο ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

Ε. Συμπληρώνουμε τα πραγματικά τ.μ. στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη.

Εφόσον συμπληρώσουμε τη δήλωσή μας πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε με email, όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής μας από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Υποβολή

Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωσή μας ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαμε.

Αν θέλουμε να την επεξεργαστούμε, πατάμε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιούμε όποιο πεδίο επιθυμούμε. Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουμε όλο το ιστορικό της δήλωσής μας, περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που κάναμε.

Όταν σιγουρευτούμε για την τελική μορφή των στοιχείων, πατάμε το κουμπί «Υποβολή».

Χρήσιμες πληροφορίες

Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη προκειμένου να γίνεται η διόρθωση.Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη και η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο TaxisNet.Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα.

Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό περιθώριο υποβολής διορθωτικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης είναι μέχρι τις 31/3/2020.

Χαρά Κάνδηλα

ακίνηταΑΑΔΕΚΕΔΕΕ9ΔΕΔΔΗΕαδήλωτα τετραγωνικά
Keywords
Τυχαία Θέματα