Wall Street: Με ώθηση από τη Fed ο Dow Jones-Πτωτικά ο Nasdaq

Στο επίκεντρο των επενδυτών της Wall Street βρέθηκε η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, την Πέμπτη με τις αγορές να υποδέχονται με μικτά πρόσημα και έντονες μεταβολές τις ανακοινώσεις για τη νέα στρατηγική της Federal Reserve για τον πληθωρισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν ανοδικά ο Dow Jones και ο S&P 500, ωστόσο ο Nasdaq

έκλεισε με απώλειες.

Ειδικότερα, σειρά δραστικών αλλαγών στην πολιτική της ανακοίνωσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα και πιο ευέλικτη πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα προληπτική αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές, όπως στο παρελθόν.

Τις αλλαγές αυτές αποκάλυψε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της κεντρικής τράπεζας στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, το οποίο φέτος πραγματοποιείται χωρίς τη φυσική παρουσία των συνέδρων, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,57%, προσθέτοντας 160 μονάδες στην τιμή του η οποία διαμορφώθηκε στις 28.492 μονάδες. Άνοδο 0,20% κατέγραψε ο ευρύτερος S&P 500 στις 3.485 μονάδες, παρουσιάζοντας έντονη μεταβλητότητα ενδοσυνεδριακά με το δείκτη μεταβλητότητας S&P 500 VIX να σημειώνει άνοδο 4,94%.

Με απώλειες 0,34% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τεχνολογικός Nasdaq ο οποίος διαμορφώθηκε στις 11.625 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα, σημαντική πτώση 31,7% κατέγραψε το ΑΕΠ στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Ειδικότερα, oι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα φτάσει στο 32,5%, ενώ η πρώτη εκτίμηση που είχε ανακοινωθεί στις 30 Ιουλίου έκανε λόγο για βουτιά 32,9% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, στο μέτωπο της πανδημίας, οι θάνατοι από κορονοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν την Πέμπτη τις 180.000 μετά την αύξηση των νέων κρουσμάτων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με πολλά από αυτά σε επίκεντρα της πανδημίας όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας.

Στο πεδίο των μετοχών, κέρδη 2,45% κατέγραψε η Microsoft, ενώ πτωτικά κινήθηκαν Facebook (-3,53%), Alibaba (-2,68%), Twitter (-1,66%), Apple (-1,19%), Google (-0,86%) και Exxon Mobil (-0,70%)

Τέλος, με απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση οι τιμές του χρυσού και του πετρελαίου.

Wall StreetΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑμετοχέςFEDERAL RESERVEΑΕΠ Τριμήνου
Keywords
Τυχαία Θέματα