Wall Street: Ισχυρή άνοδος με ώθηση από τα μάκρο

Παρά το αρχικό διστακτικό ξεκίνημα, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν με αξιοσημείωτα κέρδη τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε άνοδο 44,3% σε σχέση με τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2001 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση

του Reuters προέβλεπαν άνοδο κατά 15%. Ο δείκτης παρακολουθεί τις μελλοντικές πωλήσεις παρακολουθώντας συναλλαγές στις οποίες έχει υπογραφεί ένα συμβόλαιο, αλλά δεν έχει ακόμα κλείσει οριστικά η συμφωνία.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 2,32% και έκλεισε στις 25.595,05 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,46% στις 3.053,10 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,20% στις 9.874,15 μονάδες.

Το αργό πετρέλαιο «σκαρφάλωσε» κατά 3,1%

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το αργό πετρέλαιο λόγω των ανησυχιών για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δολάριο το βαρέλι τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας μετά τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Παράλληλα, το Brent αναμένεται να ολοκληρώσει τις συνεδριάσεις του Ιουνίου με ένα τρίτο συνεχόμενο μηνιαίο κέρδος αφού ο ΟΠΕΚ+ επέκτεινε τη συμφωνία περικοπής παραγωγής τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκε 74 σεντς, ή 1,8%, στα 41,76 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο τύπου WTI σημείωσε άνοδο 1,21 δολάριο ή 3,1%, στα 39,70 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές καταφεύγουν στον χρυσό

Με κέρδη έκλεισαν τη Δευτέρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, με τις τιμές να είναι καθ' οδόν για το τρίτο κερδοφόρο κλείσιμο μήνα, αλλά και το πιο κερδοφόρο κλείσιμο εξαμήνου, εδώ και τέσσερα χρόνια.

Όπως αναφέρουν αναλυτές της Kitco.com, η ανησυχίες από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κρατούν ψηλά τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός.

Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου, έκλεισε με κέρδη 90 cent (+0,05%) στα 1.781,20 δολάρια η ουγγιά.

Τα θετικά μάκρο ενισχύουν το ευρώ

Ισχυρή άνοδο σημειώνει το ευρώ μετά την άνοδο του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος -που μετράει την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και νοικοκυριών- αυξήθηκε στις 75,7 μονάδες, από 67,5 τον Μάιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,1238 δολάριο ανά ευρώ, με το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,19% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Παράλληλα, το ευρώ κερδίζει κατά 0,46% έναντι της βρετανικής λίρας, με την σχετική ισοτιμία να διαπραγματεύεται στο 0,9141 λίρα ανά ευρώ. Τέλος, η βρετανική λίρα υποχωρεί κατά 0,33% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους ανέρχεται στο 1,2292 δολάριο ανά λίρα.

μακροοικονομικά στοιχείαπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑευρώχρυσόςΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα