Moody's και DBRS: «Εγγυώνται» χρηματοδότηση και ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες

Moody's και DBRS σε νεότερες εκθέσεις τους, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες.

Αναλύοντας τα ισχυρά αποτελέσματα (συνολικά καθαρά κέρδη 3,7 δισ. ευρώ) που ανακοίνωσαν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Βank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα

και Πειραιώς) για το 2022, η DBRS διαπιστώνει βελτιώσεις σε όλους τους τομείς, ενώ επισημαίνει πως είναι σημαντική η δημιουργία νέων δανείων, κυρίως από εταιρείες.

Παρότι αναμένει ότι η πιστωτική επέκταση το 2023 θα είναι χαμηλότερη από το 2022, η DBRS εμφανίζεται βέβαιη για την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αναταράξεις. Σημειώνει κατηγορηματικά πως θεωρεί απίθανο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν σημαντική πίεση όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους.

Επισημαίνεται πως οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν σημαντικά από το 2019 έως το 2022, αντανακλώντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, μετά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν καθώς και τις υψηλότερες αποταμιεύσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά την πανδημία.

Η DBRS αναφέρει ακόμα πως ενώ είναι λογικό να αναμένεται κάποια επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, σε αυτό το στάδιο δεν αναμένουμε ότι οι μετρήσεις ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα επιδεινωθούν στα ίδια πολύ ασθενή επίπεδα που αναφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Moody's: Ακόμα ισχυρότερα κέρδη

Ο οίκος Moody's εμφανίζεται ακόμα πιο αισιόδοξος, επισημαίνοντας επίσης τη δυναμική που έχουν οι καταθέσεις και τα νέα δάνεια.

Οι καταθέσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 5,8% το 2022. Την ίδια στιγμή, και οι τέσσερις τράπεζες βγήκαν στις αγορές ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις του πλαισίου MREL.

Ο οίκος αναμένει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντλούν ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές τα επόμενα 2-3 χρόνια, αν και με αυξημένο κόστος, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους MREL ως το 2025.

Η Moody's αναμένει περαιτέρω βελτίωση και στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα τελικά να επέλθει άνοδος στα καθαρά έσοδα από τόκους και το 2023, ιδίως το πρώτο εξάμηνο.

Στο μέτωπο των ομολόγων, τονίζει ότι το μισό περίπου επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών αποτελείται από ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, τα οποία διατηρούνται ως τη λήξη. Η αύξηση στα επιτόκια τα τελευταία τρίμηνα έχει δημιουργήσει κάποιες μη καταγεγραμμένες ζημιές στα χαρτοφυλάκια, αν και μετριάζονται μέσω θέσεων hedging. Ο οίκος δεν αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα "γράψουν" σημαντικές ζημιές από αυτούς τους τίτλους τη διετία 2023-4.

Τέλος, η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη Moody's, παραμένει άνετα πάνω από τις απαιτήσεις, αν και η ποιότητά της υπονομεύεται από τα υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Ο μέσος δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,5% το 2022 από 12,4% το 2021.

Moody'sDBRSΤΡΑΠΕΖΕΣτραπεζα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα