Lim (IMO): Ρήτρες ναυλωτών εμποδίζουν τις αλλαγές πληρωμάτων

Αυστηρό μήνυμα κατά των ναυλωτών στέλνει ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), Kitack Lim, με αφορμή πρακτικές που εμποδίζουν τις αλλαγές πληρωμάτων.

Ο κ. Lim καταγγέλλει τις ρήτρες, που απαιτούνται από συγκεκριμένους ναυλωτές και δεν επιτρέπουν τις αλλαγές πληρωμάτων, σημειώνοντας πως επιδεινώνουν τη δυσχερή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι ναυτικοί και υποθάλπτουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΙΜΟ, βάσει των συγκεκριμένων ρητρών, δεν

μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλαγές πληρωμάτων, όσο το φορτίο του ναυλωτή είναι στο πλοίο, αποτρέποντας, έτσι, ενδεχόμενη κατεύθυνση του πλοίου σε λιμένες, όπου επιτρέπονται οι αλλαγές.

Η δήλωση του κ. Lim, η οποία υποστηρίζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organisation), καλεί τους ναυλωτές να αποφεύγουν αυτές τις πρακτικές και τους πλοιοκτήτες και τους operators να τις απορρίπτουν.

Αυστηρή κριτική σε ενέργειες των ναυλωτών έχει ασκήσει και η Διεθνής Ένωση Πλοιοκτητών Ξηρού Φορτίου (Intercargο).

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας διαπίστωσε ότι εν μέσω πανδημικής κρίσης, οι κυβερνήσεις παραβιάζουν τα δικαιώματα των ναυτικών και δε συμμορφώνονται με αρκετές διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου βάσει της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (Maritime Labour Convention - MLC), η οποία υιοθετήθηκε το 2006.

Διαβάστε ΕΔΩ το πρόσφατο ρεπορτάζ του Reporter με μαρτυρίες ναυτικών και άλλες πρωτοβουλίες για την επίλυση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

KiTack LimΝΑΥΤΙΛΙΑναυλωτέςΑΛΛΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝναυτικοίεγκλωβισμένοι ναυτικοί
Keywords
Τυχαία Θέματα