H Λαγκάρντ βάζει την... υπογραφή της στην ΕΚΤ

Τα πρώτα δείγματα της στρατηγικής της αναμένεται να παρουσιάσει η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κα. Λαγκάρντ επιθυμεί να βάλει τις δικές της… πινελιές, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Βέβαια, η… σκιά του Μάριο Ντράγκι είναι ακόμα βαριά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ

ζήτησε και σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφάλισε από τους εργαζομένους της ΕΚΤ την συγκατάθεσή τους για να προωθήσει μια σειρά από αλλαγές. H αλλαγή στρατηγικής θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, με την αμφισβήτηση του γενικότερου στόχου και των διαδικασιών της πολιτικής για τον πληθωρισμό.

Βασικό καθήκον της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, η οποία ορίζεται ως ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Η Λαγκάρντ προωθεί αλλαγή στο 1% και αυτή θα είναι η κορυφαία δράση της, προκειμένου να δείξει πως η ΕΚΤ έχει μπει πια σε μια νέα εποχή.

Επίσης, η νέα διοίκηση φαίνεται πως φτιάχνει πλάνο δεκαετίας εστιάζοντας στην τεχνολογία, την κλιματική αλλαγή, καθώς και στο θέμα των ανισοτήτων.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές

Ο Μάριο Ντράγκι ήταν ένας ιδιαίτερα πετυχημένος Πρόεδρος της ΕΚΤ και η Λαγκάρντ επιθυμεί να δείξει πως μπορεί να φανεί αντάξιά του. Ασφαλώς, υπάρχει αμφισβήτηση και εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις από πολλούς αναλυτές, που θεωρούν ότι οι αποφάσεις Λαγκάρντ είναι πολιτικές και δεν θα λειτουργήσουν προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τέλος, αρκετοί οικονομολόγοι, με μεγάλη εκτίμηση στον Μάριο Ντράγκι, εκφράζουν την ελπίδα τους ότι έστω και την υστάτη, η ΕΚΤ θα αλλάξει στρατηγική, και θα δώσει περισσότερη έμφαση στον αποπληθωρισμό αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό, καθώς η στροφή προς αυτή την κατεύθυνση, δύναται να προσδώσει «μεγαλύτερη ευελιξία στις πολιτικές της εταιρείας».

Η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται ωστόσο αποφασισμένη να προχωρήσει δυναμικά και να χαράξει τη δική της στρατηγική. Από τις ανακοινώσεις και την ομιλία της την Πέμπτη (23/1) θα φανεί πόσο έτοιμη είναι για ριζοσπαστικές αλλαγές, ρίσκα και συγκρούσεις. Και φυσικά, οι αγορές αναμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον όσα έχει να πει και θα αντιδράσουν αναλόγως.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΛαγκαρντΕΚΤπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα