Fitch για ελληνικές τράπεζες: Βελτίωση κερδοφορίας-Μονοψήφιοι δείκτες NPEs το 2022

Ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και μείωση των δεικτών NPEs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) κάτω από το 10% μέσα στο 2022 προβλέπει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε νέα του έκθεση, δίνοντας στην ουσία ψήφο εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης Next Generation

EU και η χαλάρωση των περιορισμών θα προσφέρουν, σύμφωνα με τη Fitch, στήριγμα στην οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και του real estate, παρά τα ρίσκα από τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την άνοδο του κόστος των εισροών.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, με τις τράπεζες να επωφελούνται από το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ». Μάλιστα, ο νέος κώδικας κώδικας αφερεγγυότητας, οι πλειστηριασμοί και η βαθύτερη αγορά για τα NPEs θα βελτιώσουν τις ανακτήσεις των τραπεζών και servicers εκτιμά ο οίκος.

Αναφορικά με απομειωμένες εισροές δανείων λόγω της πανδημίας, η Fitch εκτιμά πως θα είναι διαχειρίσιμες, παρά τους κινδύνους που αφορούν το τέλος των μέτρων στήριξης προς τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Η Fitch προβλέπει περαιτέρω μείωση των επιβαρύνσεων των τραπεζών από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, χάρη στις προσπάθειες για αναβάθμιση του ενεργητικού τους. Ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να διατηρήσει μέτρια κεφαλαιακά αποθέματα, καθώς οι ενέργειες για την ενίσχυσή τους, όπως οι αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς και η βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίου, θα αντισταθμίσουν τις ζημιές από τις επικείμενες τιτλοποιήσεις.

Λειτουργική κερδοφορία

Η Fitch αναμένει ότι η λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών θα αποκατασταθεί το 2022 μετά τις σημαντικές απώλειες που θα προκύψουν φέτος από τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η μείωση των ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (loan impairment charges), η υγιής ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες και ο περιορισμός του κόστους θα συμβάλουν επίσης θετικά στην παραγωγή κερδών. Οι πιέσεις στα περιθώρια και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δεν δίνουν πλέον τόκους θα περιορίσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, ωστόσο η Fitch αναμένει ότι η θα αυξηθεί η χορήγηση νέων δανείων, με στήριξη από τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την ισχυρότερη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της χαμηλής διαρθρωτικής κερδοφορίας και της ανάγκης ενίσχυσης των επιχειρηματικών μοντέλων τους, συγκεκριμένα την ικανότητα διαφοροποίησης των εσόδων μέσω δραστηριοτήτων που αποφέρουν προμήθειες ή με την περαιτέρω ανάπτυξη τους σε ξένες αγορές όπου έχουν ήδη παρουσία.

Η βελτίωση των δυνατοτήτων ψηφιοποίησης και η περαιτέρω μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα αποτελέσουν επίσης στρατηγικές προτεραιότητες για τον κλάδο.

Ρευστότητα

Αναφορικά με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, οι σχετικές θέσεις αναμένεται να στηριχθούν από τις καταθέσεις, την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εκδίδουν χρέος το πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL για τη δημιουργία αποθεμάτων, όπως έκαναν το 2020-2021, με τη βοήθεια των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Γενικότερα, ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να λαμβάνει υποστήριξη από την οικονομική ανάκαμψη και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.

λειτουργική κερδοφορίακόκκινα δάνειαnext Generation EUFitch Ratingsρευστότητα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα