Eurogroup: Απαραίτητη η δημοσιονομική ουδετερότητα-Μετάβαση από οριζόντια μέτρα σε στοχευμένες δράσεις

Την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής ουδετερότητας προέταξε ο επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, τονίζοντας παράλληλα, μετά τη σημερινή (23/5) συνεδρίαση, ότι θα υπάρξει αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε πως ο αντίκτυπος του πολέμου είναι «κάτι το οποίο δικαιολογεί την επέκταση της ρήτρας διαφυγής για άλλον έναν χρόνο».

Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει ότι η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τον στόχο της σταδιακής μετατροπής

της δημοσιονομικής πολιτικής από υποστηρικτική φέτος σε ουδέτερη την επόμενη χρονιά. «Τον Ιούλιο θα υπάρξει μια δήλωση του Eurogroup αναφορικά με τη δημοσιονομική στάση για την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι οι οικονομίες απέχουν πολύ από την κανονικότητα και για τον λόγο αυτό επεκτάθηκε η ρήτρα διαφυγής και την επόμενη χρονιά. «Οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν γρήγορα αν απαιτηθεί από τη συγκυρία», σημείωσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν προτείνουμε ένα «δωρεάν δημοσιονομικό ταξίδι». Οι χώρες πρέπει να συνδυάσουν επενδύσεις με έλεγχο στις δαπάνες, «ειδικά οι χώρες με υψηλό χρέος», συμπλήρωσε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι χώρες να περάσουν από τα οριζόντια μέτρα σε στοχευμένες δράσεις για στήριξη των αδύναμων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Αναφερόμενος στο τι ακριβώς θα ισχύει το 2023, ο επίτροπος Οικονομίας εξήγησε ότι είμαστε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον με «πιο περιορισμένη και στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη».

Η ρήτρα παραμένει σταθερή, αλλά το περιβάλλον αλλάζει, σημείωσε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κομισιόν να επέμβει αν διαπιστωθούν μεγάλες αποκλίσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν είναι μόνο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που δημιουργεί αντιξοότητες, αλλά και τα νέα κύματα της Covid-19 στην Κίνα που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και την ανάπτυξη, αλλά και οι ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Πασκάλ ΝτόναχιουΠάολο ΤζεντιλόνιΚλάους Ρέγκλιγκρήτρα διαφυγήςΥΨΗΛΟ ΧΡΕΟΣδημοσιονομική στήριξη
Keywords
Τυχαία Θέματα