ESM: Κατάργηση επιτοκιακού περιθωρίου στο δεύτερο δάνειο της Ελλάδας

14:09 9/1/2020 - Πηγή: Reporter

Την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου στο δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο ESM, μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε το 2018.

Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν το επιτοκιακό περιθώριο (step-up margin) στο ελληνικό δάνειο, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου

2019 και 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ESM. Η αξία της μείωσης ανέρχεται στα 122,15 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους, στις 20 Δεκεμβρίου ο ESM εκταμίευσε 644,42 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών λόγω διακράτησης ελληνικών ομολόγων.

Ο επικεφαλής του ESΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι «μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων. Η μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου και η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και συμπλήρωσε ότι «Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων έχει συμβάλλει στην ανάκαμψη της χώρας. Με εκκρεμή δάνεια πάνω από 190 δισ. ο EFSF και ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας και είναι κοινό μας συμφέρον η Ελλάδα να καταστεί μια επιτυχημένη οικονομία».

ESMΚλαόυς Ρέγκλινγκδανεια
Keywords
Τυχαία Θέματα