COVID-19: Μέτρα για φύλακες και φυλακισμένους ζητά το Συμβούλιο Ευρώπης

Με δήλωση της, η Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, απαριθμεί μία σειρά από μέτρα, για την προστασία από τον κορονοϊό, υπαλλήλων σωφρονιστικών ιδρυμάτων και φυλακισμένων.

Ο Πρόεδρος της CPT, Mykola Gnatovskyy, ανέφερε ότι «Η πανδημία της νόσου του Coronavirus (COVID-19) δημιούργησε έκτακτες προκλήσεις για τις αρχές όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι «Υπάρχουν ειδικές

και έντονες προκλήσεις για το προσωπικό που εργάζεται σε διάφορα σημεία στέρησης της ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων κράτησης της αστυνομίας, των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, των κέντρων κράτησης μετανάστευσης, των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των σπιτιών κοινωνικής μέριμνας, καθώς και σε διάφορες νεοσυσταθείσες εγκαταστάσεις / τοποθετούνται σε καραντίνα».

Ο ίδιος τονίζει πως «Ενώ αναγνωρίζεται η σαφής επιταγή να αναληφθεί αποφασιστική δράση για την καταπολέμηση της COVID-19, η CPT πρέπει να υπενθυμίσει σε όλους τους παράγοντες την απόλυτη φύση της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης. Τα μέτρα προστασίας δεν πρέπει ποτέ να οδηγούν σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση προσώπων που στερούνται της ελευθερίας τους».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

κορονοιόςΣυμβούλιο Ευρώπης
Keywords
Τυχαία Θέματα