CNBC: Η Ελλάδα αποτινάσσει την ταμπέλα του «Ευρωπαίου προβληματικού παιδιού»

Στην άνοδο των ελληνικών μετοχών μετά τις εκλογές, αλλά και γενικότερα στην αλλαγή του κλίματος και της εικόνας για την Ελλάδα στέκεται σε άρθρο του το CNBC.

Όπως σημειώνει, οι ελληνικές μετοχές κατέγραψαν μεγάλα κέρδη τη Δευτέρα, μετά τις εθνικές εκλογές «που είδαν το κυβερνών κόμμα να

αποκτά απροσδόκητα μεγάλο μερίδιο ψήφων». Εκτινάχθηκαν σχεδόν 7% και ανέβηκαν ελαφρά την Τρίτη, παρά την απαισιοδοξία στις παγκόσμιες αγορές μετοχών.

Το CNBC αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία και τη μεγάλη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο γεγονός ότι φαίνεται να εξασφαλίζει άνετα τη νίκη στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν πιθανότατα στις 25 Ιουνίου και στις επιπλέον κοινοβουλευτικές έδρες που θα λάβει εάν συγκεντρώσει ξανά πάνω από το 40% των ψήφων.

Η έντονη καθημερινή κίνηση οφειλόταν εν μέρει στο ότι η ελληνική αγορά είναι «μικρή και ρηχή» και οι έμποροι είχαν εκτιμήσει τη δυνατότητα για έναν συνασπισμό τριών έως τεσσάρων κομμάτων που θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια, δήλωσε ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος στη Mazars Wealth Management.

Ωστόσο, επισημαίνεται στο άρθρο, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη έχουν αυξηθεί σχεδόν 30% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και πάνω από 40% από τον περασμένο χρόνο. Ο Γ.Δ. «διαπραγματεύεται κοντά στα επίπεδα πριν από περίπου 10 χρόνια, κάτι που οφείλεται περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και την οικονομία της παρά στα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα», προσθέτει στο CNBC ο κ. Λαγαριάς.

«Η υπάρχουσα κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις», είπε, και οι επενδυτές αναμένουν τώρα το είδος της σταθερότητας που είναι πιθανό να προέλθει από μια άνετη πλειοψηφία.

Τα σημεία- κλειδιά

Υπάρχουν αρκετά σημεία-κλειδιά που βοήθησαν στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2019, είπαν οικονομολόγοι και αναλυτές στο CNBC.

Το πρώτο ήταν ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση των απαρχαιωμένων γραφειοκρατικών συστημάτων της Ελλάδας σε τομείς όπως η φορολογία, η επιτάχυνση και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Αρκετές οικονομικές επιτυχίες έχουν επίσης τραβήξει την προσοχή: η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ, ο υψηλός αλλά μειούμενος λόγος χρέους προς το ΑΕΠ, μια διαρκής αύξηση της απασχόλησης και υψηλότερες καταθέσεις, κατανάλωση και εταιρικά έσοδα.

Η ελληνική οικονομική ανάπτυξη ήταν 5,9% το 2022, πολύ πάνω από το ποσοστό 3,5% στην ευρωζώνη και προβλέπεται στο 2,2% από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2023, σύμφωνα με το Reuters. Από αυτήν την εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας έφτασε σε χαμηλό 24 ετών έναντι της Ιταλίας, υποδηλώνοντας χαμηλότερο κίνδυνο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος περιμένει επίσης με ανυπομονησία μια προσδοκώμενη ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, την οποία η Goldman Sachs λέει ότι βρίσκεται «στο κατώφλι» να λάβει.

Τις εξελίξεις αυτές ανέφερε ο Κώστας Κονδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων στην Piraeus Asset Management, ο οποίος είπε ότι «η επιτυχής εφαρμογή μακροοικονομικής πολιτικής με μια εντυπωσιακή στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής» προσέλκυσε την προσοχή των διεθνών επενδυτών και μείωσε την αντίληψη κινδύνου για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Πρόσθεσε ότι βασικό κατόρθωμα της σημερινής κυβέρνησης είναι η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος μέσω της αυξημένης είσπραξης εσόδων, εκπληρώνοντας έναν μακροχρόνιο στόχο των προκατόχων της.

Ο Κοντάκης σημείωσε ότι, μαζί με τα ποσοστιαία κέρδη, ο μέσος ημερήσιος όγκος στο χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 38,7% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας απόδοση ξένων επενδυτών. «Οι ελληνικές εταιρείες έχουν μάθει πολλά μετά από μια δεκαετία κρίσης», είπε μεταξύ άλλων.

Το επόμενο βήμα, αν και δυνητικά δεν είναι επικείμενο, θα είναι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από Αναδυόμενο σε Αναπτυγμένο, πρόσθεσε, αν και χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

Όχι πια το «προβληματικό παιδί»

Ο κ. Λαγαριάς της Mazars είπε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία πέτυχε να αλλάξει τις αντιλήψεις για την Ελλάδα στο εξωτερικό, παρά τους αντίθετους ανέμους της πανδημίας και με σοβαρά προβλήματα που επιμένουν με τη μορφή της κρίσης κόστους ζωής και πολλούς ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, το αντίθετο. Κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας από προβληματικό παιδί σε πρότυπο μεταρρυθμίσεων», είπε.

Εκτός από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση αύξησε το γεωπολιτικό ανάστημα της Ελλάδας, είπε ο Λαγαριάς. Αυτό περιλάμβανε τη θέση της ως σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η γειτονική Τουρκία συγκρούστηκε με το μπλοκ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Η ενίσχυση των διπλωματικών συμμαχιών μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο σε μια εποχή «σύγκρουσης φίλων», όταν οι χώρες προσπαθούν να μετατοπίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού προς τους συμμάχους τους, πρόσθεσε ο Λαγαριάς.

Εάν εξασφαλίσει επανεκλογή, ο κ. Μητσοτάκης πιθανότατα θα συνεχίσει μια παρόμοια ατζέντα, δήλωσε ο Πάουλο Πιτσόλι, ανώτερος οικονομολόγος στην ING Bank, «εκμεταλλευόμενος ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα επανεκκίνησης που έχει ωθήσει την ανάπτυξη το 2022». Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης πιθανό να είναι θετική για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, ιδιαίτερα καθώς τα πακέτα στήριξης της πανδημίας και της ενέργειας λήγουν.

Ο τουρισμός θα λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμος κινητήρας ανάπτυξης, αλλά ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα πλήξει την ιδιωτική κατανάλωση και τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να επηρεάσουν τον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, προειδοποίησε ο Πιτσόλι.

Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και τα κέρδη στο χρηματιστήριο «θα αποδειχθούν βιώσιμα μόνο εάν η ελληνική οικονομική ανάπτυξη δεν απογοητεύσει», επεσήμανε.

CNBCΕΛΛΑΔΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙελληνική οικονομία
Keywords
Τυχαία Θέματα