Audi urbansphere: το όραμα για το μέλλον των αστικών μετακινήσεων

Με συστηματική σχεδίαση από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του οχήματος, η Audi αποκαλύπτει τα σχέδια για το πρωτότυπο όχημα Audi urbansphere. Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί αρχικά δημιούργησαν το Audi urbansphere για χρήση στις μεγαλουπόλεις της Κίνας με το πυκνό κυκλοφοριακό, παρά το ότι το πρωτότυπο είναι κατάλληλο και για κάθε άλλο μητροπολιτικό κέντρο του κόσμου.

Σε αυτές τις αστικές περιοχές όπου ο προσωπικός χώρος είναι ιδιαίτερα

περιορισμένος, το πρωτότυπο όχημα παρέχει τον μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο οχήματος στην ιστορία της Audi. Συνδυάζει αυτό το χαρακτηριστικό ευφυώς με τεχνολογίες και ψηφιακές υπηρεσίες που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις και παρέχει ένα εντελώς νέο επίπεδο εμπειριών.

Το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει αντιληπτό στο πρωτότυπο Audi urbansphere και το ιδιαίτερα εντυπωσιακό του εσωτερικό. Το ευρύχωρο όχημα έχει χαρακτήρα ενός lounge σε τροχούς και mobile office, χρησιμεύοντας ως τρίτος χώρος διαβίωσης για τον χρόνο που καταναλώνεται στην κυκλοφορία. Ως εκ τούτου, το Audi urbansphere συνδυάζει την πολυτέλεια της απόλυτης ιδιωτικότητας με ένα πλήρες εύρος high-tech χαρακτηριστικών, ακόμα και στις καθημερινές ώρες αιχμής. Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης μετατρέπει το εσωτερικό, στο οποίο το τιμόνι, τα πεντάλ ή οι ενδείξεις λάμπουν διά της απουσίας τους, σε έναν κινητό χώρο αλληλεπίδρασης που αποτελεί μια πύλη σε ένα ευρύτερο ψηφιακό οικοσύστημα.

Audi sphere – πρώτη κλάση με τη δύναμη τριών

Audi skysphere, Audi grandsphere, και Audi urbansphere είναι τα τρία πρωτότυπα οχήματα που έχει εξελίξει η μάρκα με τους τέσσερις δακτυλίους για να παρουσιάσει το όραμά της για τον κόσμο της premium κινητικότητας του αύριο. Σε αυτή τη διαδικασία, η Audi έχει δημιουργήσει μια εμπειρία οχήματος που υπερβαίνει κατά πολύ τον σκοπό, ο πελάτης απλά να περνά τον χρόνο του σε ένα όχημα για τη μετάβαση από το σημείο Α στο Β.

Αριθμός Sphere 1: Το πρωτότυπο ηλεκτροκίνητο roadster Audi skysphere που λανσαρίστηκε τον Αύγουστο του 2021. Παρουσίασε ένα εντυπωσιακό όραμα ενός αυτόνομου GT που μετατρέπεται σε ένα αυτόνομο σπορ αυτοκίνητο με μεταβλητό μεταξόνιο.

Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, η Audi αποκάλυψε το δεύτερο μοντέλο της σειράς sphere, το πρωτότυπο Audi grandsphere, στην έκθεση IAA 2021. Αυτό το μεγάλο τετραθέσιο σεντάν έκανε αντιληπτή τη φιλοδοξία της μάρκας να ορίσει το μέλλον της προοδευτικής πολυτέλειας.

Το κοινό στοιχείο και των δύο πρωτοτύπων οχημάτων με το Audi urbansphere είναι ότι όλη η σχεδίαση βασίζεται στην τεχνολογία οχημάτων αυτόνομης οδήγησης level 4. Η Audi αυτή τη στιγμή εργάζεται με την CARIAD, την εταιρεία εξέλιξης λογισμικού του Volkswagen Group, για το λανσάρισμα αυτής της τεχνολογίας εντός του δεύτερου μισού της δεκαετίας.

Διαστάσεις εσωτερικού του οχήματος

Ακόμη και με την πρώτη ματιά, το πρωτότυπο Audi urbansphere κάνει σαφές ότι είναι το μεγαλύτερο μοντέλο στην οικογένεια sphere και από όλα τα πρωτότυπα οχήματα στην ιστορία της Audi ως τώρα. Οι μεγάλες του διαστάσεις – 5,51 μέτρα (18 πόδια) μήκος, 2,01 μέτρα (6,6 πόδια) πλάτος και 1,78 μέτρα (5,8 πόδια) ύψος – το τοποθετούν στην επάνω κλίμακα του κόσμου της αυτοκίνησης, αλλά το πρωτότυπο Audi urbansphere καταλύει τα στερεότυπα αυτής της κατηγορίας.

Αυτό συμβαίνει καθώς έχει σχεδιαστεί συστηματικά με επίκεντρο τους επιβάτες, από μέσα προς τα έξω. Η σημαντικότερη διάσταση είναι το ασυναγώνιστο μεταξόνιο των 3,40 μέτρων (11,2 πόδια). Το εσωτερικό του Audi urbansphere δεν υπόκειται στα συμβατικά όρια που θέτουν οι παραδοσιακές απαιτήσεις για όσο το δυνατόν περισσότερα καθίσματα, αποθηκευτικούς χώρους και λειτουργικά στοιχεία μέσα σε έναν χώρο που περιορίζεται από τους νόμους που ορίζει η Φυσική για την οδήγηση. Αντίθετα, θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των επιβατών για πλούσιους χώρους ως ξεχωριστό συντελεστή άνεσης.

«Για να κάνουμε την ηλεκτροκίνηση ακόμα πιο ελκυστική, την εξετάζουμε ολιστικά και σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη», αναφέρει ο Markus Duesmann. Περισσότερο από ποτέ, δεν είναι μόνο το προϊόν καθοριστικό, αλλά όλο το οικοσύστημα. Για αυτό η Audi δημιουργεί ένα πλήρες οικοσύστημα με υπηρεσίες για όλο το όχημα. Το πρωτότυπο Audi urbansphere παρέχει επίσης σε όλους τους επιβάτες μια μεγάλη γκάμα επιλογών, ώστε να αξιοποιούν αυτή την ελευθερία και να βιώνουν μια εξαιρετικά εξατομικευμένη εμπειρία εντός του οχήματος: Επικοινωνία ή χαλάρωση, εργασία ή απόσυρση σε μια ιδιωτική σφαίρα, αναλόγως των αναγκών. Ως τέτοιο, μετατρέπεται από ένα από αυτοκίνητο σε μια «μηχανή εμπειριών».

Χάρη στις ξεχωριστές επιλογές της Audi και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης ψηφιακών υπηρεσιών από άλλους παρόχους, οι δυνατότητες είναι σχεδόν απεριόριστες. Αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών ειδικά για την κάθε διαδρομή. Το όχημα φροντίζει επίσης καθημερινές εργασίες που υπερβαίνουν τη διαδρομή καθαυτή – για παράδειγμα, κλείσιμο ενός δείπνου ή online αγορές μέσα από το όχημα. Επιπλέον, το αυτόνομο Audi urbansphere παραλαμβάνει τους επιβάτες από το σπίτι και φροντίζει αυτόνομα για την εύρεση θέσης στάθμευσης και τη φόρτιση της μπαταρίας.

Διατίθενται επίσης εξατομικευμένες λειτουργίες infotainment, για παράδειγμα απροβλημάτιστη ενσωμάτωση υπηρεσιών μουσικής και βίντεο streaming εντός του οχήματος. Η Audi παρέχει επίσης στους πελάτες αποκλειστικά προνόμια, που περιλαμβάνουν πρόσβαση σε συναυλίες, πολιτισμικά δρώμενα και αθλητικές εκδηλώσεις βάσει των εξατομικευμένων προτιμήσεών τους.

Η αρχιτεκτονική – από μέσα προς τα έξω

Ακόμα και το «sphere» (σφαίρα) στο όνομα στέλνει ένα μήνυμα: Ο πυρήνας των πρωτοτύπων οχημάτων Audi skysphere, grandsphere, και urbansphere βρίσκεται στο εσωτερικό τους. Αυτό καθιστά τον εσωτερικό χώρο θεμέλιο της σχεδίασης και της τεχνολογίας του οχήματος και κατά συνέπεια σφαίρα διαβίωσης και εμπειριών των επιβατών στον δρόμο.

Οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους διαμορφώνουν αυτό τον χώρο, την αρχιτεκτονική του και όλες τις ενσωματωμένες λειτουργίες. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, αλλάζει και η διαδικασία σχεδίασης καθαυτή. Στην αρχή κάθε συζήτησης, στο επίκεντρο βρίσκεται μόνο το εσωτερικό του οχήματος. Σε αυτή τη βάση μόνο σχεδιάζονται τα πακέτα, οι εκδόσεις εξωτερικού του οχήματος και οι αναλογίες, μαζί με τις τεχνικές προδιαγραφές, μετατρέποντας το όχημα σε ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Επιφάνεια, μορφή, λειτουργία – ο εσωτερικός χώρος οχήματος

Οι πόρτες του πρωτοτύπου Audi urbansphere είναι τύπου suicide μπροστά και πίσω, δεν υπάρχει κολόνα Β. Έτσι, όλος ο κόσμος του εσωτερικού του urbansphere απλώνεται μπροστά στους επιβάτες από τη στιγμή της επιβίβασης. Τα καθίσματα που στρέφονται προς τα έξω και ένα κόκκινο χαλί φωτός που προβάλλεται στο έδαφος δίπλα στο όχημα, μετατρέπουν κάθε μοναδική είσοδο στο όχημα σε μια εμπειρία άνεσης.

Ένα μεταξόνιο 3,40 μέτρων (11,2 πόδια) και ένα πλάτος οχήματος 2,01 μέτρων (6,6 πόδια) περιγράφουν αυτό για το οποίο ο χαρακτηρισμός επιβλητική παρουσία φαντάζει λίγος, ακόμα και για ένα πολυτελές όχημα. Σε συνδυασμό με τα 1,78 μέτρα (5,8 πόδια) ύψους και τις εκτεταμένες γυάλινες επιφάνειες, αυτές οι διαστάσεις παρέχουν μια εξαιρετικά ευρύχωρη εμπειρία στο εσωτερικό.

Τέσσερα μεμονωμένα καθίσματα σε δύο σειρές παρέχουν στους επιβάτες πολυτελή άνεση πρώτης θέσης. Τα καθίσματα στο πίσω μέρος διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις και μια μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων ρύθμισης. Στις λειτουργίες Relax και Entertain, η πλάτη καθίσματος μπορεί να ανακλιθεί έως και 60 μοίρες, ενώ τα μαξιλάρια ποδιών ταυτόχρονα εκτείνονται. Τα κεντρικά υποβραχιόνια που είναι ενσωματωμένα στα πλαϊνά των καθισμάτων και τα αντίστοιχα στις πόρτες δημιουργούν μια άνετη αίσθηση ασφάλειας.

Τα καθίσματα ικανοποιούν επίσης τις μεταβαλλόμενες επικοινωνιακές ανάγκες των επιβατών με διάφορους τρόπους. Όταν συνομιλούν, μπορούν να κάθονται αντικριστά στα περιστρεφόμενα καθίσματα. Επίσης, αυτοί που χρειάζονται λίγη απομόνωση μπορούν να διαχωρίζουν την περιοχή του κεφαλιού από το άτομο που κάθεται δίπλα τους χρησιμοποιώντας ένα παραβάν διακριτικότητας πίσω από το προσκέφαλο. Επιπλέον, κάθε κάθισμα έχει τη δική του ηχητική ζώνη με ηχεία στο προσκέφαλο. Μεμονωμένες οθόνες είναι επίσης ενσωματωμένες στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων.

Όταν οι επιβάτες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα Infotainment από κοινού, υπάρχει μια μεγάλων διαστάσεων και διαφανής οθόνη OLED που στρέφεται κάθετα από την περιοχή οροφής προς την περιοχή ανάμεσα στις σειρές των καθισμάτων.

Χρησιμοποιώντας αυτή την «οθόνη σινεμά» που καταλαμβάνει όλο το πλάτος του εσωτερικού, οι δύο επιβάτες στην πίσω σειρά μπορούν να συμμετάσχουν από κοινού σε μια συνδιάσκεψη βίντεο ή να παρακολουθήσουν μια ταινία. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας διαιρούμενης οθόνης. Όταν η οθόνη δεν χρησιμοποιείται, παρέχει καθαρή ορατότητα προς τα εμπρός χάρη στη διάφανη σχεδίαση ή – όταν είναι διπλωμένη επάνω – προς τον ουρανό μέσα από τη γυάλινη περιοχή της οροφής.

Όπως και στο πρωτότυπο Audi grandsphere, έτσι και το εσωτερικό του urbansphere συνδυάζει χώρους και αρχιτεκτονική, ψηφιακή τεχνολογία και αυθεντικά υλικά σε ένα μοναδικό σύνολο. Οι γραμμές υπογραμμίζουν τις οριζόντιες αναλογίες του οχήματος. Το ανοιχτό, ευρύ εσωτερικό υποστηρίζει την αίσθηση της μοναδικής ευρυχωρίας. Το τιμόνι, τα πεντάλ και το συμβατικό ταμπλό μπορούν να κρύβονται στη διάρκεια της αυτόνομης οδήγησης, κάτι που αναβαθμίζει την αίσθηση της διαφάνειας και ευρυχωρίας.

Οι επιφάνειες των καθισμάτων και οι πλάτες των δύο καθισμάτων με ενσωματωμένες ζώνες ασφαλείας ξεχωρίζουν οπτικά. Ανάμεσα στα πίσω καθίσματα – συνήθως ασφαλισμένη στη θέση της σε μια χαμηλή θέση – υπάρχει μια κεντρική κονσόλα που αναπτύσσεται προς τα επάνω. Περιλαμβάνει έναν ψύκτη νερού και ποτήρια – μία ακόμα συμβολή στον χαρακτήρα πρώτης κλάσης του πρωτοτύπου Audi urbansphere.

Το Audi urbansphere αναδεικνύεται επίσης σε έναν χώρο ευεξίας χάρη στις πρωτοποριακές ψηφιακές επιλογές που σε μεγάλο βαθμό προέκυψαν από τις ιδέες των πελατών από την Κίνα στη διαδικασία συνδημιουργίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναγνώριση κόπωσης – αυτό το προσαρμοζόμενο πρόγραμμα χρησιμοποιεί σάρωση προσώπου και ανάλυση φωνής για να αντιλαμβάνεται πώς νιώθουν οι επιβάτες και κάνει εξατομικευμένες προτάσεις για χαλάρωση, για παράδειγμα με μια εφαρμογή διαλογισμού που μπορεί να χρησιμοποιείται μέσω της ατομικής οθόνης και της ατομικής ηχητικής ζώνης στα προσκέφαλα κάθε επιβάτη.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ – οθόνες και χειρισμός

Στο Audi urbansphere, ο μινιμαλισμός έχει γίνει η αρχή σχεδίασης. Όταν δεν είναι ενεργοποιημένες οι λειτουργίες οδήγησης, είναι κρυμμένα τα στρογγυλά όργανα και οι μαύρες οθόνες για τις λειτουργίες εικονικών ενδείξεων.

Αντί για αυτό, οι επιβάτες απολαμβάνουν ζώνες χαλάρωσης με καθαρές γραμμές και από τα ποιοτικότερα υλικά. Στις επενδύσεις, τα καλύμματα καθισμάτων και τις μοκέτες χρησιμοποιούνται ξύλο και μαλλί αλλά και συνθετικά υφάσματα, τα οποία έχουν όλα υψηλής ποιότητας αίσθηση και ευχάριστη αφή.

Απαλοί μπεζ και γκρι χρωματικοί τόνοι διαμορφώνουν το εσωτερικό στον οριζόντιο άξονα. Ένα σκούρο, βαθύ πράσινο είναι το χρώμα των κελυφών των καθισμάτων που ξεκουράζει το μάτι. Οι χρωματικές ζώνες του εσωτερικού γίνονται ελαφρύτερες από πάνω προς τα κάτω και σε συνδυασμό με το φυσικό φως που εισέρχεται στο όχημα, δημιουργούν ένα ομοιογενές, ευρύχωρο εσωτερικό.

Το όχημα έρχεται στη ζωή με το άγγιγμα ενός δακτύλου, μαζί ορισμένες ενδείξεις ως προβολές στις ξύλινες επιφάνειες κάτω από το μπροστινό παρμπρίζ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αρχικά έκπληξη. Αναλόγως της οδηγικής κατάστασης – είτε χειροκίνητα με το τιμόνι είτε level 4 – κατανέμονται σε όλο το πλάτος του εσωτερικού ή διαιρούνται για τον οδηγό και τον συνοδηγό, εμφανίζοντας όλες τις αναγκαίες πληροφορίες διαδρομής σε υπερυψηλή ανάλυση στη διάρκεια της πορείας.

AudiURBANSPHERE
Keywords
audi, audi, οραμα, mobile, office, sphere, εταιρεία, volkswagen, group, αποσυρση, online, oled, μπεζ, γκρι, φως, κινηση στους δρομους, αποσυρση αυτοκινητων 2011, θεμα εκθεσης 2012, επιθυμιες, βιντεο, αυτοκινητο, εργασια, ηχεια, κινα, ξυλο, οθονες, προγραμμα, πυλη, σφαιρα, υφασματα, υψος, φυσικη, φως, office, volkswagen, απλα, αρχιτεκτονικη, ατομο, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γινονται, γκρι, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δρωμενα, εδαφος, υπαρχει, εκθεση, ελευθερια, επικοινωνια, επενδυσεις, ερχεται, εταιρεία, τεχνολογια, ζωη, ζωνη, ζωνες, ιδεες, υπηρεσιες, ηχητικη, εκδοσεις, κινητο, κλιμακα, λειτουργια, μαξιλαρια, ματια, ματι, μεμονωμενα, μηκος, μοιρες, μορφη, οδηγηση, οθονη, οικογενεια, ονομα, ορια, οπτικα, οχηματων, οχηματα, οχημα, πορτες, ποτηρια, σειρες, σειρα, σπιτι, σχεδια, τρια, φυσικο, χρωμα, ψηφιακη, ψηφιακο, ωρες, group, αγορες, mobile, εφαρμογη, ιδιαιτερα, μπεζ, μπροστα, oled, οργανα, πληροφοριες, sphere, tech, online, υλικα
Τυχαία Θέματα