Σκάνδαλο Novartis: Σε προανακριτική επιτροπή παραπέμπονται και οι 10 εμπλεκόμενοι πολιτικοί

08:52 22/2/2018 - Πηγή: Dimosio

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και για τα 10 εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο Novartis πολιτικά πρόσωπα αποφάσισε η πλειοψηφία της Βουλής, μετά απο μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης και διήρκησε 20 ώρες. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών.

Οι πρώην Πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς

και Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και οι πρώην υπουργοί, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης ψηφίστηκαν για την προανακριτική που θα εξετάσει την εμπλοκή ή μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε στις 4.30. Ακολούθησε η καταμέτρηση των ψήφων από τους ψηφολέκτες και το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε από τον β’ αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Βαρεμένο στις 5.35 το πρωί!

Ειδικότερα:

Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: 188 ναι, 4 παρών και 26 άκυρα.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: 185 ναι, 6 παρών και 26 άκυρα.

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη: 186 ναι, 6 παρών και 26 άκυρα.

Για τον Γιώργο Κουτρουμάνη: 180 ναι, 1 όχι, 11 παρών και 25 άκυρα.

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο: 186 ναι, 4 παρών και 27 άκυρα.

Για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο: 180 ναι, 2 όχι, 8 παρών και 28 άκυρα.

Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο: 170 ναι, 8 όχι, 12 παρών και 28 άκυρα.

Για τον Μάριο Σαλμά: 159 ναι, 17 όχι, 16 παρών και 26 άκυρα.

Για τον Αντώνη Σαμαρά: 182 ναι, 3 όχι, 6 παρών και 27 άκυρα.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα: 182 ναι, 2 όχι, 6 παρών και 28 άκυρα.

Πρώτος ψήφισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην διαδικασία μετείχαν κανονικά, υπερψηφίζοντας την κυβερνητική πρόταση, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής.

Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά. Ανέφερ, όμως, ότι οι βουλευτές του θα ψήφιζαν κατά συνείδηση.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν παρόντες στη διαδικασία αλλά δεν προσήλθαν στις κάλπες, όπως είχαν προαναγγείλει.

Με δικό τους ψηφοδέλτιο προσήλθαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στις δέκα κάλπες, με αποτέλεσμα η φήφος τους να καταμετρηθεί ως άκυρη. Το ανεπίσημο ψηφοδέλτιο ανέγραφε «ΝΑΙ στη σύσταση προανακριτικής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα κα τον Κανονισμό της Βουλής)».

Η Ένωση Κεντρώων, από την πλευρά της, ψήφισε «παρών» για τους περισσόυερους.

Η ψήφος κάθε βουλευτή ήταν μυστική. Οι δέκα κάλπες που είχαν στηθεί – μια για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο – δεν θα ανέγραφαν ονόματα, αλλά αριθμούς «1 έως 10» βάσει της αλφαβητικής σειράς των επωνύμων τους.

Η 1η για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
Η 2η για τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Η 3η για τον Άδωνι Γεωργιάδη
Η 4η για τον Γιώργο Κουτρουμάνη
Η 5η για τον Ανδρέα Λοβέρδο
Η 6η για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο
Η 7η για τον Παναγιώτη Πικραμμένο
Η 8η για τον Μάριο Σαλμά
Η 9η για τον Αντώνη Σαμαρά
Η 10η για τον Γιάννη Στουρνάρα

Τα αναφερόμενα στην κυβερνητική πρόταση πρόσωπα, δεν ψήφισαν στις κάλπες, που τα αφορούν.

Στα ψηφοδέλτια οι βουλευτές είχαν τη δυνατότητα σταυρού στις επιλογές ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ. Ωστόσο, αν ο σταυρός ήταν εκτός του προβλεπόμενου πλαισίου τότε το ψηφοδέλτιο θεωρούταν άκυρο.

Η απόφαση για δέκα κάλπες ελήφθη κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΚΚΕ) στη Διάσκεψη των Προέδρων, εγκρίνοντας την εισήγηση του Νίκου Βούτση.

Η αντιπρόταση που κατέθεσαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη για μία κάλπη και ενιαίο απρόσωπο ψηφοδέλτιο με το απλό ερώτημα της σύστασης ή μη Προανακριτικής, απορρίφθηκε, καθώς την υποστήριξαν μόνο τα δύο κόμματα, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους στο χρονικό πλαίσιο του ενός μήνα για την διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής, σημειώνοντας πως εφόσον θα ελεγχθούν και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τρεις μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα