Σχεδιασμός διαχείρισης φαινομένων κακοκαιρίας από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

07:20 8/12/2017 - Πηγή: Dimosio

Σε ενέργειες προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος δεύτερης πλημμύρας, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων το επόμενο χρονικό διάστημα, προχωρά η αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στα σημεία που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις της 15ης Νοεμβρίου.

Προετοιμασίες γίνονται και για τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης, Χαράλαμπος Στεργιάδης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, οι πρώτες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά, ενώ ήδη

ξεκίνησε παγετός, τις πρώτες πρωινές ώρες, στα βόρεια των Νομών Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι προχωρά κανονικά η προμήθειά αλατιού και εκτίμησε ότι έως το τέλος της χρονιάς όλες οι περιφερειακές ενότητες θα έχουν προμηθευτεί την ποσότητα που χρειάζεται.

Παρουσιάζοντας τα σημεία της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης που δέχτηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο νέων πλημμυρών εξαιτίας βροχοπτώσεων, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Δημήτρης Τσατσούλας, ανέφερε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται οι περιοχές Μενεμένης και Δενδροποτάμου, η γέφυρα των Αγίων Πάντων, η περιοχή του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, έως την πλατεία Δημοκρατίας και κατά μήκος του ρέματος Πολίχνης.

Ευαίσθητες είναι επίσης οι περιοχές του Δημοτικού Διαμερίσματος Καβαλαρίου και η πόλη του Λαγκαδά, οι περιοχές Βρασνών, Σταυρού, Μελισσουργού, εκτάσεις της ανατολικής πλευράς της Θεσσαλονίκης που καταλήγουν στις περιοχές του Φοίνικα, του Αγίου Ιωάννη και της Καλαμαριάς, περιοχές του Δημοτικού Διαμερίσματος Εχεδώρου, του Αγίου Αθανασίου και της Χαλάστρας, καθώς και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Θερμαϊκού, Μίκρας, Νέας Μηχανιώνας και Βασιλικών.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κ. Τσατσούλας στις διαβάσεις που βρίσκονται στα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που διασταυρώνονται με χείμαρρους χωρίς γέφυρα, για τα οποία είναι πιθανόν να παρουσιαστούν πλημμυρικά φαινόμενα. Τέτοια σημεία είναι η διάβαση ρέματος στην επαρχιακή οδό, από Μόδι προς Νέα Μάδυτο, το ρέμα Κερασιάς, η διάβαση ρέματος στον επαρχιακό δρόμο Μελισσουργού προς Στανό και η διάβαση ρέματος στον επαρχιακό δρόμο Νέας Απολλωνίας προς Μελισσουργό.

Αναφερόμενος στις περιοχές της Θεσσαλονίκης που είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους από έκτακτα καιρικά φαινόμενα χιονοπτώσεων και παγετούς, σημείωσε ότι αυτά είναι, σύμφωνα με αναλύσεις που έχει κάνει το γραφείο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, το τμήμα της Εγνατίας Οδού, από τον κόμβο 27 μέχρι την περιοχή Δερβενίου, το Τμήμα της Εγνατίας Οδού, περίπου από το ύψος του κόμβου Προφήτης μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών στο 31ο χλμ, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Μουδανίων, στο ύψος της Καρδίας, καθώς και ο οδικός άξονας Πανόραμα, Εξοχή, νοσοκομείο Παπανικολάου και Ασβεστοχώρι.

Αναφερόμενη στις προβλέψεις για τον χειμώνα, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι θα είναι δύσκολος, όπως και πέρσι, ενώ ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μαμαρίκας, ανέφερε ότι σε όλα τα συντονιστικά, συνήθως όλοι οι αρμόδιοι δηλώνουν την ετοιμότητά τους, όμως παρουσιάζουν πολύ λίγα στοιχεία που συνιστούν αυτή την ετοιμότητα, ενώ μετατοπίζονται συχνά ευθύνες από τον έναν στον άλλο.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, ανέφερε ότι ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε από τους Δήμους να απαντήσουν αν έλαβαν τις εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις και παγετούς, μόνο 4 από τους 14 απάντησαν στο Νομό Θεσσαλονίκης, ενώ στο σύνολο των Δήμων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, που είναι 60, ανταποκρίθηκαν μόνο οι 14.

Σημειώνεται, ότι στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει του χειμώνα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στην Αττική.

Keywords
Τυχαία Θέματα