Πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
Μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα με αεροδιακομιδή από τα Τίρανα πέθανε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εισήχθη σε νοσοκομείο των Τιράνων στις 30 Δεκεμβρίου 2024 και στις 3 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Αθήνα, μετά από επιδείνωση της κατάστασής του, εξαιτίας γαστρορραγίας.
Μετά από 22 μέρες νοσηλείας με τους γιατρούς να προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούσαν, η υγεία του 95χρονου ιεράρχη επιδεινώθηκε ραγδαία, με τους ειδικούς να μιλούν για πολυοργανική ανεπάρκεια, τις τελευταίες μέρες.
Η υγεία του ήταν αρκετά επιβαρυμένη και μετά από αρκετές μέρες νοσηλείας Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, σε ηλικία 95 ετώνεκοιμήθη σήμερα.
Ο Αναστάσιος υπήρξε ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, την οποία ανασύστησε ο ίδιος το 1992.
Γεννήθηκε το 1929 στον Πειραιά. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και έλαβε το πτυχίο του το 1952. Παράλληλα με τις θεολογικές του σπουδές αναμείχθηκε με οργανώσεις ορθόδοξης νεολαίας.
Παράλληλα με τις θεολογικές του σπουδές αναμείχθηκε με οργανώσεις ορθόδοξης νεολαίας. Το 1959 ίδρυσε και διεύθυνε το πρώτο ιεραποστολικό περιοδικό στην Ελλάδα με τίτλο Πορευθέντες, και τρία χρόνια αργότερα το ομότιτλο «Διορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο», από το οποίο ξεκίνησε η ελληνόφωνη ιεραποστολική αφύπνιση κατά τον 20ό αιώνα.
Το 1960 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος ενώ το 1964 χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης. Παράλληλα ξεκίνησε ιεραποστολικές εξορμήσεις στην Αφρική και κυρίως στην Ουγκάντα. Εκεί έμαθε τις τοπικές διαλέκτους, αναγκάστηκε όμως να αποχωρήσει όταν προσβλήθηκε από ελονοσία. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Φιλοσοφικές Σχολές του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και του Μαρβούργου στη Γερμανία (1965-1969) ως υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Alexander von Humboldt, στη θρησκειολογία, την εθνολογία και την ιεραποστολική. Ακόμη, κατείχε εντολή διδασκαλίας του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Μαρβούργου στη Γερμανία (1966-69).
Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα οργάνωσε και διεύθυνε το Διορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο «Πορευθέντες» καθώς επίσης και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αθήνα (1971-1975). Η προσφορά του αναγνωρίστηκε σύντομα με τη χειροτονία του σε επίσκοπο Ανδρούσης το 1972.
Τον ίδιο χρόνο ορίστηκε έκτακτος καθηγητής Ιστορίας των Θρησκευμάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Τομέα Θρησκειολογίας και Κοινωνιολογίας (1983-1986), από το 1976 τακτικός καθηγητής και κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1983 έως το 1987.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Πανεπιστήμιο, υπήρξε ακόμη Αντιπρόεδρος της Εφορείας Πανεπιστημιακής Λέσχης (1978-79 και 1983-86), πρόεδρος της «Επιτροπής Συμπαραστάσεως Κυπριακού Αγώνος» του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975-84), μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-90) και του ΔΣ του Kέντρου Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών (1978-82). Αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1997 όταν και ονομάστηκε ομότιμος καθηγητής.
Έγινε επίσης γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και ίδρυσε το ιεραποστολικό περιοδικό Πάντα τα Έθνη, το οποίο διεύθυνε από το 1981 μέχρι το 1991. Παράλληλα ανέπτυξε και επιστημονική δραστηριότητα. Το 1981, μετά την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του, αναχώρησε και πάλι για την Αφρική, αυτή τη φορά ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Ανατολικής Αφρικής. Η δικαιοδοσία του εκεί περιλάμβανε την Κένυα, την Ουγκάντα και την Τανζανία, όπου πραγματοποίησε τεράστιο έργο αναφορικά με τη λειτουργία της εκεί Εκκλησίας. Μετά από 10 χρόνια επέστρεψε στην Αθήνα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ήταν πολύγλωσσος και εκτός της μητρικής και της αρχαίας ελληνικής, μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, αλβανικά, έχει επίσης γνώσεις λατινικής, ισπανικής, ιταλικής, ρωσικής και σουαχίλι.
Είχε μελετήσει τα διάφορα θρησκεύματα (αφρικανικά θρησκεύματα, Ινδουϊσμό, Βουδισμό, Ταοϊσμό, Κομφουκιανισμό, Ισλάμ) στις χώρες που ακμάζουν (Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία, Νιγηρία, Ινδία, Ταϋλάνδη, Κεϋλάνη, Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία, Καραϊβική, Λίβανο, Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία κ.α.).
Τιμητικές διακρίσειςΉταν ανεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1993 έως το 2005 και επίτιμο μέλος της. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ Θεολογίας: της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, ΗΠΑ (1989), του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995) και του St. Vladimir’s Theological Seminary (2003) και του Πανεπιστημίου Κραϊόβας (2006). Ακόμη ήτανεπίτιμο μέλος της Θεολογικής Ακαδημίας Mόσχας (1998) και εταίρος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (2001).
Έχει λάβει Δίπλωμα π. Δημητρίου Στανιλοάε (η ανώτερη θεολογική διάκριση) του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου (2003). Ακόμη έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ Φιλοσοφίας: του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1996), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1996), του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής των Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και όλων των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1998), του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (2001), του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2002), των Τμημάτων Φυσικής, Ιατρικής, Δημοτικής Εκπαιδεύσεως και Πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (2004), του Πανεπιστημίου Βοστώνης (2004), των Τμημάτων Ιατρικής και Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης έχει λάβει το Χρυσούν Μετάλλιον (η ανώτατη διάκριση) του ως άνω Πανεπιστημίου (2005). Τέλος, έχει υπάρξει επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2007), του Πανεπιστημίου Κορυτσάς (2008), του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας καθώς και εκείνου της Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Λαών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2009).
Επίσης, είχε παρασημοποιηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, το Μεγαλόσταυρο της Ρουμανικής Δημοκρατίας, το Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου Α΄ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το Σταυρό του Ισαποστόλου Βλαδιμήρου Α΄ του Πατριαρχείου Ρωσίας, το Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Σταυρό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, το Σταυρό της Αγίας Αικατερίνης της Ιεράς Μονής Σινά, το χρυσό Σταυρό μετά δαφνών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το χρυσό κλειδί της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λαμίας μεταξύ άλλων.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2020 το Ρωμαιοκαθολικό Κίνημα Φοκολιάρ, με 140.000 μέλη σε 180 χώρες, του απένειμε το διεθνές βραβείο «Κλάους Χέμερλε» (ο οποίος ήταν Επίσκοπος Άαχεν και καθηγητής Φιλοσοφίας των Θρησκειών) αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη συμβολή του στην εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας των θρησκευτικών κοινοτήτων σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Λίγα από τα λόγια του Μακαριωτάτου κατά τη βράβευσή του: «Το αντίδοτο στον εγωκεντρισμό, που τορπιλίζει την ειρηνική συμβίωση, είναι η ενδυνάμωση της αγάπης μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, μέσα στην κοινωνία. Μιας πολυδιάστατης αγάπης, που δεν περιορίζεται από σύνορα, προκαταλήψεις ή άλλες διακρίσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση καλείται να συμβάλει η υγιής θρησκευτική συνείδηση.»
Πηγή: Wikipedia
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτή είναι η μυρωδιά των ανθρώπων λίγο πριν πεθάνουν
- Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη: Το βίντεο που τον δείχνει και το κινητό που άφησε σπίτι – Πού εντοπίστηκαν ίχνη του
- Αλλάζουν όλα στους λογαριασμούς ρεύματος
- Εφιάλτης για γνωστό επιχειρηματία στο Κολωνάκι-Ο γιος του πάλεψε με τους ληστές που μπήκαν στο σπίτι
- Τι κάνουν 10 χρόνια μετά τα 38 στελέχη της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου
- Αναστάσιος: Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας
- Θεσσαλονίκη: Αναστάτωση για τα Ωνάσεια σχολεία στον Εύοσμο - Γιατί αντιδρούν
- Aλλαγές στα ταξίδια: Απαραίτητη η έκδοση βίζας στη Βρετανία
- Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Ποιοι χτίζουν και ποιοι όχι, με βάση την απόφαση του ΣτΕ - Πώς επιστρέφουν τα μπόνους ύψους-δόμησης
- Έγκλημα Τεμπών: Η φωνή του κόσμου για δικαιοσύνη ξανά στο δρόμο την Κυριακή! Συγκέντρωση στο Σύνταγμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimosio
- Τελευταία Νέα Dimosio
- Πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
- Νέο περιστατικό απόπειρας αρπαγής ανηλίκου στη Γλυφάδα: Ο δράστης γνώριζε το όνομα του παιδιού
- Ανοιξιάτικος καιρός με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή
- Δεν κάνει πίσω ο Τραμπ για την Γροιλανδία – «Δεν είναι προς πώληση», απαντά η πρωθυπουργός της Δανίας
- Μίμης Δομάζος: Ο γάμος με την Ηώ Θεοδώρου που έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος
- Τραγωδία στην Τουρκία: 14 οι συλλήψεις για την πυρκαγιά στο ξενοδοχείο με τους 78 νεκρούς (βίντεο)
- JYSK: Στηρίζει την Ελληνική Εταιρεία νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών
- Πούτιν: Αν δεν είχαν κλέψει τη νίκη από τον Τραμπ το 2020 ίσως να μην ξεκινούσε πόλεμος στην Ουκρανία
- Θεσσαλονίκη: 29 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν σε κοντέινερ με μπανάνες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το ΤΖΟΚΕΡ κληρώνει αυτήν την Κυριακή 17 εκατ. ευρώ έπειτα από 31 σερί τζακ ποτ – Ένα από τα μεγαλύτερα έπαθλα των τελευταίων ετών
- Γιώργος Θαναηλάκης: Αποκάλυψε στο "Deal" την ιστορία με το επίθετό του - Γιατί το άλλαξε ο πατέρας του;
- Μίμης Δομάζος: Οι δύο γάμοι, οι κόρες του και η γυναίκα που έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος
- Πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
- Κάτια Δανδουλάκη για το βίντεο με την Δήμητρα Κατσαφάδου που προκάλεσε αντιδράσεις: "Δεν ήταν διαφήμιση"
- O Τραμπ κλείνει τα γραφεία για την προώθηση της διαφορετικότητας
- Αυτές οι τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Βίντεο – αφιέρωμα για τον βίο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιο
- Πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
- Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος