Κουντουρά: Στόχος να καθιερωθεί η Ελλάδα παγκόσμιος τουριστικός προορισμός 365 μέρες το χρόνο

11:26 27/3/2018 - Πηγή: Dimosio

«Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης μας, καθώς αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομία» τόνισε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, κατά την ομιλία της στη συνεδρία του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα τις στρατηγικές επενδύσεις, τον τουρισμό και την επιχειρηματική εξωστρέφεια.

«Με το συλλογικό έργο της κυβέρνησης εφαρμόζουμε την εθνική τουριστική στρατηγική της κυβέρνησης για 365 μέρες τουρισμό τον χρόνο στην Ελλάδα.
Το 2016 και το 2017 με σταθερά βήματα καταφέραμε να επιμηκύνουμε την θερινή περίοδο έτσι ώστε το 2018 η περίοδος να ξεκινά αρχές Μαρτίου και να ολοκληρώνεται τέλος Νοεμβρίου» ανέφερε η κ. Κουντουρά, τονίζοντας ότι πρόκειται για ιστορικά ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη τα τρία τελευταία χρόνια.

Η αρμόδια υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς «έτσι μόνο μπορούν να επωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων της μέχρι σήμερα η κ. Κουντουρά δήλωσε πως «δημιουργήσαμε θεματικό τουρισμό, ενεργοποιήσαμε τις επιτροπές θρησκευτικού τουρισμού, ενώ κάναμε πολλά φόρουμ στο πλαίσιο του έτους φιλίας Ρωσίας- Ελλάδας, και με άλλες ομόθρησκες, και όχι μόνο χώρες (Σερβία, ΗΠΑ, Κίνα). Ενισχύσαμε τον πρωταγωνιστή των θεματικών προϊόντων, η τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά. Καταφέραμε με το υπουργείο Πολιτισμού να αναβαθμίσουμε και να προβάλουμε όλα τα μνημεία, όχι μόνο της UNESCO».

Τα τελευταία χρόνια ανοίχθηκαν νέες αγορές όπως η Κίνα, ο Καναδάς και η Αμερική. Ενισχύσαμε Πολωνία, Σερβία, αλλά και τις παραδοσιακές μας αγορές. «Καταφέραμε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει υπηρεσιακά και πολιτικά όλα τα θέματα και τις κρίσεις που προέκυψαν στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια, και καταφέραμε να έχουμε συνεχόμενα ρεκόρ αφίξεων» τόνισε η Ελ. Κουντουρά.

Η Ελλάδα και το 2018 είναι στους δέκα παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς σε επίπεδο ζήτησης, ενώ η τουριστική ανάπτυξη κάθε χρόνο είναι 7-9%, ενώ ο στόχος για φέτος είναι να φτάσει στο 10% και πλέον.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλέον με υποχρεώσεις και δικαιώματα στην εκτελεστική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ενώ υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο την 8η διεθνή συνάντηση τουρισμού για τον δρόμο του τουρισμού. Σύμφωνα με την ίδια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να υποστηρίξει τον τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και τις στρατηγικές επενδύσεις γύρω από τον τομέα του τουρισμού.

Αναφερόμενος στις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σημείωσε ότι υπάρχει έναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις, καθώς στον αναπτυξιακό νόμο υπήρχαν πάνω από 770 επιχειρηματικά σχέδια, εκ των οποίων το 32% αφορούσαν τον τουρισμό.

Ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε στο νέο υπόδειγμα στην οικονομία της γνώσης με παράλληλη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο για να συγκροτηθεί το νέο αυτό υπόδειγμα πρέπει να υπάρξει μείωση της ανεργίας, δημογραφική ανασυγκρότηση, αντιμετώπιση της φυγής των επιστημόνων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, καθώς και περιβαλλοντικός επανασχεδιασμός της οικονομίας.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά αρχίζουν να αλλάζουν, διότι έχουμε πλέον ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και υπάρχει ένα σχέδιο. Γίνονται μεταρρυθμίσεις και θέλουμε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο» σημείωσε ο κ. Λαμπριανίδης, ενώ εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μια αρχή της ανάκαμψης, και όποιος επενδύσει τώρα στην αναστροφή θα έχει υπερκέρδη, και αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται όλοι οι επενδυτές από το εξωτερικό και το εσωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα