Α.Τσίπρας: Τον Αύγουστο η έξοδος από τα μνημόνια

12:30 23/5/2018 - Πηγή: Dimosio

Βαδίζουμε προς την έξοδο από την ασφυκτική επιτροπεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που αφορά την οικονομία και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Ένα μεγάλο μέρος καλύφθηκε με την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση. Εγινε εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, παρά τις καταστροφικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης.

Οι καταστροφολόγοι

θα διαψευστούν ξανά, όταν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για τα δύο ανοικτά θέματα: τον προσδιορισμό των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Το ολιστικό σχέδιο πρέπει να συζητηθεί πλατιά και να υπάρξει αντιπαράθεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Στάθηκε στην κεντρική ιδέα του σχεδίου να υπάρξει ανάκαμψη με παράλληλη πτώση της ανεργίας και ποιοτικές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές.

Στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν πόροι. Εκτός από το ΕΣΠΑ, στο οποίο είμαστε τρία χρόνια πρώτοι σε απορροφήσεις αλλά και το πακέτο Γιούνκερ, στο οποίο επίσης η χώρα μας είναι πρώτη. «Ταραχτήκατε λίγο όταν ο ίδιος το είπε από το βήμα της ελληνικής Βουλής», σχολίασε. «Το χειρότερο που πάθατε είναι ότι έχετε πειστεί από την προπαγάνδα σας», δήλωσε κοιτώντας προς την αντιπολίτευση. Σημείωσε ότι επιπρόσθετα υπάρχουν τα κεφάλαια της ΕΤΕπ, τα οποία θα τονώσουν την απασχόληση.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και στην επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μια κοινή αφετηρία δικαιωμάτων». Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει αύξηση των μισθών, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

«Η συνεχής μείωση των μισθών είναι επιδότηση στον μη καινοτόμο επιχειρηματία και γι’ αυτό είναι παρωχημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο», εκτίμησε, συμπληρώνοντας ότι η «παρασιτική αστική τάξη του τόπου», που εκπροσωπεί η ΝΔ, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Σήμερα αυτοί δεν θέλουν να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν αλλά να παρασιτούν σε βάρος του κράτους και της χώρας.

«Γι’ αυτό όταν είδαν το σχέδιο τρόμαξαν και άρχισαν να το λοιδορούν. Αρχικά μίλησαν για έκθεση ιδεών και μετά είπαν ότι το απέρριψαν οι Ευρωπαίοι. Τώρα, που η χώρα αποκτά στρατηγικό σχέδιο, εσείς είστε απέναντι. Αυτό το σχέδιο δεν σας αρέσει. Τιμή μας. Το δικό σας σχέδιο ποιο είναι;» ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ιδεοληψία καθώς και ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στην υγεία. Θεωρείτε ενδεδειγμένη λύση το outsourcing στον δημόσιο τομέα και πιστοληπτική γραμμή αντί της καθαρής εξόδου, συμπλήρωσε.

Συμφωνείτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την αποφυγή του lock out και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων; ρώτησε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι όσο θα απομακρυνόμαστε από τον στενό κορσέ των προγραμμάτων προσαρμογής, τόσο πιο σαφείς θα γίνονται οι διαφορές. Γι’ αυτό ανατριχιάζετε και υπονομεύετε. «Η παρένθεση δεν κλείνει αλλά θα παραμείνει ανοικτή και την επόμενη τετραετία».

Keywords
Τυχαία Θέματα