Βουτιά-ρεκόρ του εμπορίου
Θα μπορούσε να είναι χειρότερα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών κατέγραψε μείωση ρεκόρ τους πρώτους πέντε μήνες του έτους λόγω της πανδημίας της COVID-19, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ο ΠΟΕ προέβλεψε τον Απρίλιο από το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα μειωθεί κατά 13% με 32% το 2020, νούμερα που ο επικεφαλής του Οργανισμού χαρακτήρισε «απαίσια», πριν ανακάμψει κατά 21-24% το 2021.
Ο ΠΟΕ δεν ανακοίνωσε νέα νούμερα σήμερα αλλά είπε ότι οι γρήγορες απαντήσεις από τις κυβερνήσεις σημαίνουν ότι είναι απίθανο για φέτος το πιο απαισιόδοξο σενάριο που είχε προβλεφθεί.
Ο όγκος του εμπορίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 3% το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΕ, και οι πρώτες εκτιμήσεις καταδεικνύουν μείωση σε ετήσια βάση της τάξης του 18,5% για το δεύτερο τρίμηνο.
«Η πτώση στο εμπόριο που βλέπουμε τώρα είναι ιστορικά μεγάλη -στην πραγματικότητα, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί. Αλλά υπάρχει μις σημαντική θετική πλευρά: τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, οι κυβερνήσεις ενήργησαν πιο γρήγορα απ’ ό,τι κατά την κρίση του 2008-2009 και η στήριξη των εισοδημάτων ενθάρρυνε τους καταναλωτές να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα. Κάποιοι κλάδοι, όπως των αυτοκινήτων, κατέγραψαν μεγάλη βουτιά, αλλά άλλοι, όπως των ηλεκτρονικών, άντεξαν.
Εάν το εμπόριο αυξηθεί κατά 2,5% ανά τρίμηνο για το υπόλοιπο του έτους, θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του μείον 13%, αν και αυτό θα ήταν χειρότερο σε σχέση με το αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, όταν το εμπόριο μειώθηκε κατά 12,5%.
Ωστόσο, ο ΠΟΕ ανέφερε ότι η ασθενέστερη της αναμενόμενης ανάπτυξη, οι ευρύτεροι περιορισμοί στο εμπόριο και ένα πιθανό δεύτερο κύμα κρουσμάτων ίσως έχουν ως αποτέλεσμα να ανάκαμψη του 2021 να μην είναι αρκετή.
Το εμπόριο θα μπορούσε τότε να ανακάμψει μόνο κατά περίπου 5%, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με την τάση πριν την πανδημία. Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι νομισματικές, δημοσιονομικές και εμπορικές επιλογές, σύμφωνα με τον ΠΟΕ.
Πηγή: Reuters – AFP
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πώς θα φτιάξεις επίπεδο στομάχι με 15 λεπτά προπόνηση κάθε πρωί
- Στον Εισαγγελέα το ηχητικό της συνομιλίας Παππά - Μιωνή
- Η Saudi Aramco μπαίνει στον τομέα των πετροχημικών με απίστευτο deal 70 δισ. δολαρίων
- Τουρκία: Η Γαλλία παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη
- Υπόθεση Μαρκέλλας: Προς τις φυλακές Θηβών η 33χρονη - Τι υποστήριξε στην απολογία της
- MIG: Από την Sky Box η υψηλότερη προσφορά για την SingularLogic
- Αρσενικό σε καστανό ρύζι και υδράργυρος σε ψάρια
- Βρετανία: Xαλάρωση του lockdown και μείωση της απόστασης των δύο μέτρων
- Η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει περισσότερο την καινοτομία μεταξύ 2012-2019
- Υπερσύγχρονα smart homes με το νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Αρσενικό σε καστανό ρύζι και υδράργυρος σε ψάρια
- Βουτιά-ρεκόρ του εμπορίου
- Κάπνισμα, διαζύγιο και αλκοόλ η πρώτη «τριάδα του θανάτου»
- Η BlackRock βλέπει ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ
- Κ. Χατζηδάκης: «Το Recovery Plan θα μετατρέψει την τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία»
- Στη φυλακή η 33χρονη για την αρπαγή της μαθήτριας
- Τζ. Πάιατ: «Τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»
- 20 με 23 Ιουλίου 2022 η Διεθνής Έκθεση Δασονομίας, Δασοκομικής και Ξυλείας, INTERFORST στο Μόναχο
- «Αναδίπλωση» Παλαιστίνιου πρέσβη: «Η Παλαιστίνη δεν θα σύναπτε συμφωνία χωρίς να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο»
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Βουτιά-ρεκόρ του εμπορίου
- Τζ. Πάιατ: «Τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»
- Η BlackRock βλέπει ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ
- Αρσενικό σε καστανό ρύζι και υδράργυρος σε ψάρια
- Κάπνισμα, διαζύγιο και αλκοόλ η πρώτη «τριάδα του θανάτου»
- «Αναδίπλωση» Παλαιστίνιου πρέσβη: «Η Παλαιστίνη δεν θα σύναπτε συμφωνία χωρίς να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο»
- Κ. Χατζηδάκης: «Το Recovery Plan θα μετατρέψει την τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία»
- Στη φυλακή η 33χρονη για την αρπαγή της μαθήτριας
- 20 με 23 Ιουλίου 2022 η Διεθνής Έκθεση Δασονομίας, Δασοκομικής και Ξυλείας, INTERFORST στο Μόναχο
- Έκθεση για την καθημερινότητα την περίοδο της καραντίνας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Υπόθεση Μαρκέλλας: Προς τις φυλακές Θηβών η 33χρονη - Τι υποστήριξε στην απολογία της
- Τέλος του 2020 ο διαγωνισμός για 5G σε τέσσερις συχνότητες
- Δωρεάν κατάρτιση στο ψηφιακό μάρκετινγκ για 3.000 ανέργους
- Ελεύθερος με εγγύηση €5 εκατ. ο πρώην CEO της Wirecard
- ΕΑΕΕ: Μείωση 5,6% για την παραγωγή ασφαλίστρων στο πεντάμηνο
- Υποχρεωτικά «δωμάτια καραντίνας» σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας
- Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας φέρνει την Black Friday μέσα στον Ιούνιο
- Χωρίς κόσμο θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Super League
- Δωμάτια - χώρους απομόνωσης κρουσμάτων κορωνοϊού υποχρεούνται να έχουν τα ξενοδοχεία
- Ανεβαίνει η Ελλάδα στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών για την καινοτομία