Θεσμοθετείται ειδική σύνταξη 1.700 ευρώ μηνιαίως
Η Πολιτεία προχωρά σε μια ουσιαστική παρέμβαση για τη στήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους από δύο τραγωδίες που σημάδεψαν τη χώρα: Την πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο 2018 και την πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο 2017.
Αυτό αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι με τις τροπολογίες που κατέθεσε αργά χτες το βράδυ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις «κοινωφελείς περιουσίες, ιδρύματα, σχολάζουσες κληρονομιές και δωρεές προς το Δημόσιο» ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, το κράτος βάζει τέλος σε μια εκκρεμότητα ετών και προχωρά σε συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης, ανακούφισης και θεσμικής προστασίας των πληγέντων.
Οι ρυθμίσεις προβλέπουν:
*Πλήρη θωράκιση των αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες.
*Θεσμοθέτηση ειδικής σύνταξης ύψους 1.700 ευρώ μηνιαίως, ίσης με το τετραπλάσιο της πλήρους εθνικής σύνταξης. Δικαιούχοι είναι οι συγγενείς των θυμάτων, καθώς και οι εγκαυματίες της πυρκαγιάς στο Μάτι με εγκαύματα δεύτερου ή τρίτου βαθμού και ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω που συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο Εγκαυματιών. Η σύνταξη είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με οφειλές, δεν στερεί άλλες κοινωνικές παροχές, καταβάλλεται ανεξαρτήτως εργασίας ή λήψης άλλης σύνταξης και αυξάνεται αυτόματα με την εθνική σύνταξη.
*Καθολική και αυτοδίκαιη διαγραφή οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και για οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση ή στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επίσης για οφειλές που προέκυψαν από συμμετοχή σε διοίκηση ή εταιρική σύνθεση νομικών προσώπων. Ο ασφαλιστικός χρόνος που αντιστοιχεί στις διαγραφόμενες εισφορές διατηρείται πλήρως.
*Πλήρη υγειονομική κάλυψη για τους εγκαυματίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και δωρεάν, εξατομικευμένη ψυχολογική στήριξη για τις οικογένειες των θυμάτων.
Με τις ρυθμίσεις αυτές, οι πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα αντιμετωπίζονται με την ίδια θεσμική φροντίδα και προστασία που ισχύει και για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Το νομοσχέδιο και οι εν λόγω ρυθμίσεις θα ψηφιστούν σήμερα από τη Βουλή.
Το άρθρο Θεσμοθετείται ειδική σύνταξη 1.700 ευρώ μηνιαίως εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αποκλεισμός των φορτηγών στον Κηφισό; ΟΦΑΕ, ΠΕΕΔ, EEL, ΕΕΒΨ&L, ΣΥΝΔΔΕ&L, ILME και ΕΕΣΥΜ μιλούν στο metaforespress.gr
- ΕΕ: Ερευνα κατά της Google σχετικά με την καταχρηστική χρήση δεδομένων για την AI
- ING: Η παγκόσμια οικονομία ακόμα μαγειρεύει, αλλά στην κουζίνα επικρατεί χάος – Master Chef η Γερμανία
- Χρυσές Σφαίρες 2026: Τρεις υποψηφιότητες για τη «Bugonia» του Γιώργου Λάνθιμου
- «Πράσινο φως» Κομισιόν για εξαγορά της Kellanova από Mars
- Το ΕΚΠΑ "έσπασε το φράγμα" των top 200 πανεπιστημίων στον κόσμο
- Mitsotakis: Greece is a field of investment opportunities for high growth
- DW: "Καμπανάκι" για το γερμανικό χρέος, με ρεκόρ 15ετίας για το 30ετές στο 3,46%
- Τελετή παράδοσης-παραλαβής τεχνολογικού εξοπλισμού δωρεά του Kaizen Foundation – Γ. Κεφαλογιάννης: «Επενδύουμε στην πρόληψη, την τεχνολογία και την πρώιμη ανίχνευση»
- Χρ. Κέλλας: Πληρωμές πάνω από 1,2 δισ. έως τα τέλη Δεκεμβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Θεσμοθετείται ειδική σύνταξη 1.700 ευρώ μηνιαίως
- Σταθερά Δημοτικά Τέλη για το 2026 και αυξημένα εισοδηματικά όρια για απαλλαγές και ελαφρύνσεις στο Δήμο Αχαρνών
- Visa: Πέντε συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές
- Αντιδιαβρωτικά έργα στον Φενεό ολοκλήρωσε η Πειραιώς
- ΤΜΕΔΕ: Διεθνές Συνέδριο «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο»
- Το μεγάλο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο που “έδιωξε” το Ελ. Βενιζέλος
- Νέα ρεκόρ βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφηκαν στην Ελλάδα
- Πώς θα είναι η ρύθμιση οφειλών κομμένη και ραμμένη για κάθε οφειλέτη
- Πώς θα είναι η ρύθμιση οφειλών για κάθε οφειλέτη
- Ανοιχτές πόρτες και αγκάλες για αγρότες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χαλκιδική: Στη Νικήτη Σιθωνίας το πρώτο μπλόκο αγροτών και μελισσοκόμων εντός του νομού
- Κακοκαιρία Byron: Πενιχρή η βροχόπτωση στην περιοχή του Μόρνου
- Καθυστερήσεις στα τελωνεία προκαλούν επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις. Παρέμβαση του ΣΕΑΔΑ
- «Πράσινο φως» Κομισιόν για εξαγορά της Kellanova από Mars
- Γλιστράει χαμηλότερα το χρηματιστήριο - Πιέσεις στις τράπεζες
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενη πτώση, πέριξ των 2.100 μονάδων
- Κίνα: Σε άνθηση η αγορά AI wearables – Από το πιο πρακτικό στο πιο παράξενο