Τέσσερα ερωτήματα για τη φωτιά στο Μάτι από την Επιτροπή Συνολάκη

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πορίσματα της έρευνας του Κώστα Συνολάκη για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 99 άτομα.
Τέσσερα ερωτήματα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική προκύπτουν από το πόρισμα του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Κώστα Συνολάκη, ο οποίος ενήργησε κατόπιν πρωτοβουλίας της Νέας Δημοκρατίας.
Μεταξύ άλλων, από το πόρισμα προκύπτουν τα εξής ζητήματα:
– Γιατί ο βαθμός επικινδυνότητας στην Ανατολική Αττική για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν στο 4 και όχι 5, όταν ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα ότι στην περιοχή θα έπνεαν δυτικοί άνεμοι 7 μποφόρ;
– Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έφτασαν στην περιοχή αφού η φωτιά είχε περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος;
– Γιατί δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως η βεβαιότητα ότι θα απειληθούν κατοικημένες περιοχές; Και κυρίως
– Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το Μάτι, όταν από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζοί;
«Τα ερωτήματα που προκύπτουν από μια υψηλού κύρους επιστημονική επιτροπή, είναι αναγκαίο να απαντηθούν από την κυβέρνηση, πέραν της έρευνας που διεξάγει η Δικαιοσύνη. Στην πολιτική δεν αρκεί να αναλαμβάνεις θεωρητικά τις ευθύνες σου, ούτε να κρύβεσαι από τα εύλογα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες» ανέφερε η Ν.Δ., σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.
Σημειώνεται ότι στην έρευνα του κ. Συνολάκη, η ο οποία στηρίχθηκε και σε διεθνή μοντέλα προσομοίωσης αντιμετώπισης πυρκαγιών, συμμετείχαν αναγνωρισμένοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Οπως διευκρίνισε, μάλιστα, ο ίδιος ο καθηγητής, η έρευνα «δεν είχε ασφαλώς στόχο να εντοπίσει, πόσο μάλλον να προσωποποιήσει τις ευθύνες για την εθνική τραγωδία, καθώς αυτό είναι έργο και αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Πηγή Sputnik news

Keywords