Στουρνάρας για κόκκινα δάνεια: Υπάρχει απλή και συστημική λύση

Η Ελλάδα «έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια καλή επανεκκίνηση», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας ωστόσο για τους κινδύνους, αφενός από την γενικότερη ρευστότητα στις αγορές και την κατάσταση στην Ιταλία, κι αφετέρου από την ενδεχόμενη καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις

ή την ακύρωση δεσμεύσεων λόγω δικαστικών αποφάσεων στο επενδυτικό Συνέδριο του The Economist. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε παράλληλα στην πρόταση της κεντρικής Τράπεζας για τα κόκκινα δάνεια, κάνοντας λόγο για «απλή και συστημική λύση», ενώ τόνισε ότι η μεγαλύτερη άμεση πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι «η βιώσιμη επιστροφή της χώρας στις αγορές».
«Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ και των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν έχουν ακόμη αξιολόγηση επένδυσης, ενώ οι τρέχουσες αποδόσεις παραμένουν υψηλές και ασταθείς, επηρεαζόμενες από τις αναταραχές στις αγορές και από την κατάσταση στην Ιταλία, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας και επισήμανε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει παρόλα αυτά μεσοπρόθεσμη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με την ανάπτυξη να δημιουργείται από την εύρωστη εξαγωγική επίδοση και την εσωτερική κατανάλωση να ενισχύεται από την αύξηση της απασχόλησης και τις αυξήσεις στους μισθούς. Μεταξύ ωστόσο των κινδύνων για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε τις καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και την ενδεχόμενη ακύρωση, μέσω δικαστικών αποφάσεων, δεσμεύσεων όπως αυτές που αφορούν παλαιότερες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα βρισκόταν σήμερα σε καλύτερη θέση σε περίπτωση που είχε επιλέξει την προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι δεν πρόκειται περί πανάκειας, αλλά θα είχε σίγουρα βοηθήσει, θωρακίζοντας την ελληνική οικονομία απέναντι στην ρευστότητα των διεθνών αγορών – «ειδικά αν δούμε τι συμβαίνει στις δύο χώρες δεξιά κι αριστερά της Ελλάδας στον χάρτη», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε ότι ένα έλλειμμα 15% αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα από μια τραπεζική κρίση, διότι απαιτεί σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις και πρόσθεσε ότι το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο «ενστερνίστηκε» το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων περισσότερο από ό,τι οι πολιτικοί στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε την κριτική που κάνει λόγο για «περίπλοκο» σχέδιο και υποστήριξε ότι πρόκειται για πολύ απλό σχέδιο, το οποίο «προσφέρει συστημική λύση σε ένα συστημικό πρόβλημα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταποκρίτρια Φ. Καραβίτη

Keywords
Τυχαία Θέματα