Στενά του Χορμούζ: Επίθεση σε δύο σαουδαραβικά πετρελαιοφόρα

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο σαουδαραβικά πετρελαιοφόρα βρίσκονται μεταξύ των σκαφών που αποτέλεσαν στόχο «επίθεσης δολιοφθοράς» ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καταδικάζοντάς την ως απόπειρα να υπονομευθεί η ασφάλεια της παγκόσμιας προσφοράς αργού.
Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι τέσσερα εμπορικά σκάφη αποτέλεσαν στόχο δολιοφθοράς κοντά στο εμιράτο Φουζάιραχ, έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους εφοδιασμού στον κόσμο

που βρίσκεται ακριβώς έξω από τα Στενά του Χορμούζ. Δεν είπαν ποιος ήταν πίσω από την επιχείρηση, η οποία έλαβε χώρα εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε τα περιστατικά «ανησυχητικά και τρομερά» και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας.
Τα Στενά του Χορμούζ, ζωτικής σημασίας δίαυλος για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και όχι μόνο, βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες.

Ποια είναι τα Στενά του Χορμούζ;

Ο θαλάσσιος δίαυλος χωρίζει το Ιράν και το Ομάν, συνδέοντας τον Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα.

Το στενότερο σημείο στα Στενά έχει πλάτος 33 χιλιομέτρων, αλλά η δίοδος ναυσιπλοΐας έχει πλάτος μόλις τρία χιλιόμετρα προς κάθε κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα