Ο Eνκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί τον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ

Ο Ενκε Φεζολλάρι μετά τη «Βάσσα» του Μαξίμ Γκόρκι και την «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσένσκ» του Νικολάι Λέσκοφ (που παίζεται στο Vault έως 18/2) σκηνοθετεί τον «Θείο Βάνια» του Αντον Τσέχοφ στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών από 7 Μαρτίου, ενώ την παράσταση αναμένεται να παρουσιάσει και στην Αθήνα από 22 Απριλίου έως 3 Μαΐου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Συνεχίζοντας την αξιόλογη δεκάχρονη πια πορεία του ως σκηνοθέτης με πολλούς κλασικούς συγγραφείς και σπουδαία έργα στο ενεργητικό του -ένα από αυτά το πρώτο έργο του Αντον Τσέχοφ «Πλατόνοφ»- ο Ενκε Φεζολλάρι επιστρέφει σε έναν από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς με τον «Θείο Βάνια», ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του.
Το βαθιά υπαρξιακό έργο εκτυλίσσεται με φόντο το κτήμα του συνταξιούχου καθηγητή Σερεμπριακόφ στην επαρχιακή Ρωσία, όπου καταφθάνει με τη νεαρή σύζυγο του Ελένα. Ο Βάνια, που ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Τσακίρης, φροντίζει το κτήμα μαζί με την ανιψιά του και κόρη του Σερεμπριακόφ Σόνια, μια στερημένη εργατική κοπέλα, που αγαπάει κρυφά τον γοητευτικό και παρηκμασμένο γιατρό Μιχαήλ Αστρόφ, και την ψευτοδιανοούμενη πεθερά του Μαρία Βασίλιεβνα. Η έλευση τους διαταράσσει τις ευαίσθητες ισορροπίες της ζωής των ανθρώπων στο κτήμα, φέρνοντας στην επιφάνεια χαμένα όνειρα, ανολοκλήρωτους έρωτες και ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Η ψυχική αδράνεια, η ματαίωση, η αέναη αναζήτηση της ευτυχίας, η κρίση μέσης ηλικίας, ο ανεκπλήρωτος έρωτας, τα οικονομικά συμφέροντα και οι ενδοοικογενειακοί ανταγωνισμοί είναι τα κύρια θέματα που συνθέτουν την κωμικοτραγική ταυτότητα των ηρώων.
Για τον Ενκε Φεζολλάρι “ ο «Θείος Βάνια» δεν είναι ούτε τραγωδία ούτε φάρσα, αλλά ένας λυρικός μηχανισμός σύλληψης ψυχολογικών κραδασμών, γεμάτος διαλόγους και μεγάλες παύσεις, σε μια εκτεταμένη χρήση του ανείπωτου, που τονίζει τη στοχαστικότητα, την ενδοσκόπηση και την μάταιη ονειροπόληση των ηρώων του”.
Πρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Τσακίρης, Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Μπάμπης Χατζηδάκης, Αστερόπη Χαριτίδου, Γιάννης Παπαϊωάννου, Μαρία Κυριάκη, Αστέρης Πολυχρονίδης, Χαράλαμπος Παυλίδης. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Κώστας Λειβαδάς και τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Λυντζέρης.
ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, Χρύσα Πασιαλούδη

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα