Μειώνονται οι περιορισμοί για τις ξένες εταιρείες στις Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου της Κίνας

Μία σινοβρετανική κοινοπραξία στην Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου της Σανγκάης (SFTZ) θα αρχίσει σύντομα τουριστικές δραστηριότητες στο εξωτερικό για Κινέζους τουρίστες. H Thomas Cook China, που εγγράφηκε το 2015 στην ελεύθερη ζώνη εμπορίου (FTZ) από τον όμιλο Thomas Cook και τη Fosun International, είναι μία από τις εταιρείες που ωφελούνται από τις προσαρμογές σε κάποιους νόμους

και κανονισμούς που διέπουν τις FTZ στην Κίνα, με στόχο το περαιτέρω άνοιγμα και τη μεταρρύθμιση.
Εντεκα κανονισμοί – μεταξύ των οποίων αυτοί που αφορούν τις εγγραφές πλοίων, τους αστικούς σιδηροδρόμους και τις ξένες επενδύσεις – πρόκειται να προσαρμοσθούν προσωρινά, σύμφωνα με απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου. Ενας κανονισμός, ειδικότερα, αφορά τις ξένες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Οι κοινοπραξίες που έχουν εγγραφεί στις Ζώνες δεν επιτρέπεται να προχωρούν άμεσα σε δραστηριότητες στο εξωτερικό για Κινέζους τουρίστες. Με τους προηγούμενους κανονισμούς, οι κοινοπραξίες έπρεπε να συνεργάζονται με εγχώριους ταξιδιωτικούς οργανισμούς για τουριστικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, αλλά θα μπορούσαν να ζητήσουν μία δική τους άδεια μετά από δύο χρόνια.
Ο Σου Μπινγκμπίν, αντιπρόεδρος του τουριστικού και πολιτιστικού ομίλου Fosun, δήλωσε ότι η Thomas Cook έχει διάφορα προϊόντα για τους Κινέζους τουρίστες και μετά την αλλαγή των κανονισμών τα έσοδά της αναμένεται να δεκαπλασιασθούν φέτος. «Η αλλαγή αυτών των νόμων και ρυθμίσεων θα ενισχύσει το άνοιγμα των FTZ της Κίνας», σημείωσε ο Ρεν Γιμπιάο, γενικός διευθυντής της Εθνικής Βάσης για Διεθνείς Πολιτιστικές Ανταλλαγές (Σανγκάη). Οι αλλαγές είναι επίσης καλές για τις επιχειρήσεις των FTZ που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, τη γεωργία, τον εναέριο χώρο και τους αστικούς σιδηροδρόμους.
Τον Οκτώβριο του 2017, σχεδόν 18.000 εταιρείες ήταν εγγεγραμμένες στην Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου της Σανγκάης, αριθμός διπλάσιος από αυτόν στις τέσσερις συνδεδεμένες Ζώνες που συγχωνεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013. Στο πρώτο 9μηνο του 2017, το εξωτερικό εμπόριο της Ζώνης αυξήθηκε 16,2% σε ετήσια βάση στα 150 δισ. δολάρια.
Η SFTZ δημιουργήθηκε για τη δοκιμαστική βελτίωση εγγραφής επιχειρήσεων. Οι εταιρείες μπορούν να εγγράφονται και να λειτουργούν στη Ζώνη εντός τριών εργάσιμων ημερών έναντι 40 ημερών που χρειάζονταν προηγουμένως.
Το 2014 δημιουργήθηκαν τρεις νέες FTZ – στον δήμο της Τιαντζίν και τις επαρχίες Γκουανγκντόγκ και Φουτζιάν. Τον Ιανουάριο του 2017, η κεντρική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με την ευκολότερη πρόσβασή τους και ένα καλύτερη επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι ξένες εταιρείες έχουν ήδη λιγότερους περιορισμούς στους τομείς της μεταποίησης, των ορυχείων και των υπηρεσιών.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua

Keywords
Τυχαία Θέματα