Καμπανάκι λοιμωξιολόγων για δεύτερο κύμα κορονοϊού τον Αύγουστο

Την ανησυχία του για τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο λοιμωξιολόγος κ. Μάριος Λαζανάς, τονίζοντας την ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων ειδικά όσον αφορά τους τουρίστες.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να αυστηροποιηθούν τα μέτρα αποτροπής της διάδοσης του ιού. Παράλληλα, τόνισε ότι εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης κρουσμάτων, χωρίς λήψη νέων μέτρων είναι πιθανόν ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού να πλήξει την Ελλάδα

τον Αύγουστο.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα, τι θα γίνει;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εντοπίζονται πλέον διάσπαρτα κρούσματα, με τα προχθεσινά 50 κρούσματα να τονίζει ότι δεν είναι απλά ένα προειδοποιητικό καμπανάκι, αλλά «πολλά καμπανάκια».
Για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, ο κ. Λαζανάς ανέδειξε την ανάγκη για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.
«Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου. Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος.
Γώγος: «Αν νοσήσει ο πληθυσμός της Ελλάδας, θα έχουμε αρρώστους σε νοσοκομεία και ΜΕΘ»
Παράλληλα, την ανησυχία του εξέφρασε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χαράλαμπος Γώγος σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διασπορά του κορονοϊού σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Με αυτόν τον τρόπο έκρουσε το «καμπανάκι» τόσο για τα εισαγόμενα κρούσματα κυρίως από τα Βαλκάνια, όσο και τη διασπορά του ιού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην κοινότητα.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει κρούσματα. Εχει γερασμένο πληθυσμό με χρόνια νοσήματα. Αν νοσήσει ο πληθυσμός μας, δεν θα έχουμε ασυμπτωματικούς φορείς. Θα έχουμε αρρώστους που θα μπουν στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Γι’ αυτό πρέπει να σφίξουμε τα λουριά» εκτίμησε ο καθηγητής.
Καθώς τα εισαγόμενα κρούσματα αυξάνονται, ο κ. Γώγος τόνισε την ανάγκη να φτάσει το ποσοστό των ελέγχων στις πύλες εισόδου μέχρι το 100%.
«Υπάρχει μια ροή κρουσμάτων από τουρίστες. Είναι αναμενόμενο. Πέντε στους χίλιους είναι θετικοί στον ιό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
Σε αυτό το πλαίσιο και ανάλογα με την επιδημιολογική πορεία της χώρας, ο κ. Γώγος τόνισε ότι οι Αρχές εξετάζουν πολλά σενάρια συμπεριλαμβανομένου το να κλείσουν πύλες εισόδου της χώρας καθώς και ισχυρότερη επιτήρηση για το αν ο πληθυσμός φορά μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα