Η Ιαπωνία θα σταματήσει να εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν

Ιαπωνικές πετρελαϊκές εταιρείες προετοιμάζονται να σταματήσουν να εισάγουν αργό από το Ιράν φοβούμενες τα αμερικανικά αντίποινα, αν συνεχίζουν να έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Τεχεράνη, μετέδωσαν πολλά ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τον Μάιο να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις εναντίον του.
Ο πρώτος γύρος κυρώσεων επανήλθε σε ισχύ

τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει ένας δεύτερος που θα αφορά τον πετρελαϊκό τομέα και τον τομέα του φυσικού αερίου, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την ιρανική οικονομία.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προσπάθησε να διαπραγματευθεί μια εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις ώστε να συνεχίσει να μπορεί να εισάγει ιρανικό πετρέλαιο, όμως σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η αμερικανική πλευρά παρέμεινε ανυποχώρητη.
Κατά συνέπεια, παρόλο που δεν έχουν λάβει ακόμη καμία απόφαση, οι ιαπωνικές εταιρείες αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τις ποσότητες αργού που εισάγουν από άλλες χώρες για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν το ιρανικό αργό, το οποίο αντιπροσωπεύει το 5,3% του πετρελαίου που εισάγει η Ιαπωνία.
«Θα εξετάσουμε προσεκτικά την απόφαση της κυβέρνησης, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω σχόλια», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά εκπρόσωπος της Showa Shell Sekiyu.
Η Ιαπωνία δεν διαθέτει δικούς της πόρους και εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές από το εξωτερικό προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα