Γ. Γεραπετρίτης: «Θα φθάσουμε στα δώδεκα μίλια εν καιρώ»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς για την πρόσφατη τοποθέτησή του για το όριο των έξι ναυτικών μιλίων, σε προσωπικό τόνο, σημείωσε: «Προσήλθα στην πολιτική με αποκλειστικό σκοπό να ενημερώνω τους πολίτες με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και την αλήθεια. Δεν πρόκειται ποτέ να ωραιοποιήσω μια κατάσταση, δεν πρόκειται ποτέ να αναζητήσω ευκαιριακά πολιτικά οφέλη, ωραιοποιώντας καταστάσεις». Και στην ουσία του θέματος, «σήμερα που μιλάμε η ελληνική κυριαρχία

εκτείνεται στη θάλασσα στα έξι ναυτικά μίλια, στον αέρα στα δέκα. Εντός αυτής της κυριαρχίας η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση ή ανάμειξη -και θέλω σε αυτό να είμαι κάθετος», υπογράμμισε με έμφαση.
«Εξω από αυτά τα όρια η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, έχει το βασικό της δικαίωμα, που είναι το μονομερές κυριαρχικό και απόλυτο δικαίωμα να φθάσει τα χωρικά της ύδατα ως τα δώδεκα μίλια. Θα το πράξει η χώρα μας, θα φθάσουμε στα δώδεκα μίλια εν καιρώ, όπως ήδη ξεκινήσαμε σήμερα που μιλάμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο. Θα συντελεσθεί και για την υπόλοιπη επικράτεια σε πολιτικό χρόνο, ο οποίος θα κριθεί σκόπιμος. Από την άλλη, εύκαιρα και καιροσκοπικά λόγια τα οποία θέλουν να βυθίζουμε πλοία σε διεθνή ύδατα ή να κάνουμε μια πολιτική που θα οδηγούσε σε άμεσες ρήξεις, θα πρέπει να τα σκεφτόμαστε δύο φορές. Η διπλωματία θα πρέπει να γίνεται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και πριν μιλήσουμε για αυτό, καλό είναι να το γνωρίζουμε», συνέστησε σχετικά.


Στο καταληκτικό σχόλιό του για τις αμερικανικές εκλογές, ο υπουργός τις χαρακτήρισε «κρίσιμες» και προσωπική του αίσθηση είναι ότι «έχει μια υπεροχή η υποψηφιότητα Μπάιντεν, αλλά απομένει να το δούμε». Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, «η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει ισχυρές φιλίες με όλες τις χώρες και αυτή τη στιγμή να λογιζόμαστε ως ο παράγων ευθύνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο».

Keywords
Τυχαία Θέματα