ΕΚΤ-Drudi: Πίσω η Ελλάδα στη χρηματοδότηση των ΜμΕ

Μετά την επώδυνη εμπειρία των τριών μνημονίων, η Ελλάδα θα πρέπει να εντοπίσει τα πεδία αυτά που θα της επιτρέψουν να εντείνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και να θεραπεύσει χρόνιες παθογένειες και κυρίως, να διαπιστώσει πού θα πρέπει να δώσει έμφαση, για να κατακτήσει και πάλι τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Τα παραπάνω ανέφερε ο Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, από το βήμα του συνεδρίου capital+vision που διεξάγεται στις 5 και 6 Νοεμβρίου

με θέμα: «Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο, πρώτα βήματα στις αγορές»
Οπως είπε, «οι επιχειρήσεις είναι αυτές, μαζί με τις επενδύσεις, που θα κάνουν τη διαφορά, θα δώσουν θέσεις εργασίας και ώθηση στην ανάπτυξη. Γι′ αυτό απαιτείται να προχωρήσουν κι άλλο οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του σήμερα».
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, υπογράμμισε τις στοχευμένες δράσεις, ευρωπαϊκής και εθνικής εμβέλειας, τις οποίες αναλαμβάνει, προκειμένου «να ανοίξει νέους δρόμους για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Παράλληλα, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα της Γερμανίας και της Ελλάδας, το Επιμελητήριο δίνει τον αγώνα του κατά της ανεργίας, με μια σειρά προγραμμάτων που εξασφαλίζουν επιμόρφωση, εξειδίκευση και εργασία. Επίσης, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τη Γερμανία, έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, όπως και τη μεγαλύτερη αγορά της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας».
Από την πλευρά του, ο Francesco Drudi, Prinsipal Adviser, Country coordinator for Greece, European Central Bank από το βήμα του συνεδρίου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με την Ευρωζώνη, σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι αρκετά υψηλά. Υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο οι τράπεζες να βοηθήσουν στη διαδικασία δανεισμού.
Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι προτεραιότητα για τη στήριξη της πιστωτικής επέκτασης αλλά και της μείωσης του κόστους δανεισμού, αποτελεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE’s).
H Kathrin Muehlbronner, Senior Vice President, Moody’s Investors Service, εξέφρασε την επιφυλακτικότητα της ως προς την ανάπτυξη της Ελλάδας.
«Η προοπτική της αξιολόγησης Β3 είναι θετική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης της αξιολόγησης. Η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει κυρίως τη δυναμική της οικονομίας να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα αποδίδουν καρπούς».
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της σε όρους ανταγωνιστικότητας, ωστόσο επεσήμανε ότι παραμένει κλειστή οικονομία. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες δείχνει να υπολείπεται στην ανάπτυξη των επενδύσεων, ενώ τόνισε ότι υπήρχαν κατά το παρελθόν πολλά σημαντικά εμπόδια. Τόνισε ότι υπάρχει μια επιφυλακτική στάση ως την προοπτική της χώρας καθώς δεν διακρίνεται προς το παρόν ανάπτυξη στις επενδύσεις.
Αναφορικά με τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα εστίασε κυρίως στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ενώ χαρακτήρισε δύσκολη την επίτευξη στόχου μείωσης των NPEs, το 2019.
Οι συζητήσεις με τους πιστωτές της ευρωζώνης σχετικά με την ανάγκη αυτών των πρόσθετων μειώσεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημειώσαμε όμως το γεγονός ότι τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν την άποψη ότι αυτά τα προνομοθετικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον μερικώς.
Για τις ενδεχόμενες αναταράξεις στην ευρωζώνη και την Ελλάδα, λόγω της Ιταλίας, η κ. Μιλμπρόνερ επισημαίνει ότι επειδή είναι το τρίτο μεγαλύτερο μέλος της ευρωζώνης «όσα συμβαίνουν εκεί είναι σημαντικά για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», αλλά εκτιμά πως ότι «οι αναταράξεις θα περιοριστούν στην Ιταλία και δεν θα επεκταθούν σε άλλες χώρες» και τονίζει πως «η Moody’s διατηρεί στο παρόν στάδιο την θετική προοπτική για τέσσερις από τις 19 χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, (ενώ) και οι άλλες χώρες διατηρούν την σταθερή προοπτική».
Από την πλευρά του ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολούθησαν οι τράπεζες για την μείωση των ανοιγμάτων και πρόσθεσε ότι πλέον εστιάζουν στις πωλήσεις κόκκινων δανείων. Εκτίμησε ότι τα κόκκινα δάνεια πρέπει να μειωθούν γρήγορα για να υπάρξει δυνατότητα δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να πιάσουν τον στόχο του SSM για τα κόκκινα δάνεια και θα μειώσουν το ποσοστό κάτω από 20% ώς το 2021.
«Υπάρχει έλλειμμα 8 με 10 δις. το χρόνο σε επενδύσεις», τόνισε ο Γιάννης Παράσχης, CEO του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» κατά την τοποθέτησή του και σημείωσε: «Επενδύσεις ή διαθρωτικές αλλαγές, δεν είναι ένα δίλημμα. Χρειάζονται και διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις , ακόμη και σε στρατηγικούς τομείς» Ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι «η κόπωση για μεταρρυθμίσεις, το brain drain, τα capital contols είναι κομβικά ζητήματα για την ελληνική οικονομία και εστίασε στο ότι πρέπει η χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις, να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η ταχύτητα στις αδειδοτήσεις και την απονομή της δικαιοσύνης.
Ο Μασουράκης, Επικεφαλής οικονομολόγος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υπογράμμισε τη σημασία έλευσης ξένων επενδύσεων. «Οσο δεν έρχονται επενδύσεις κι επιχειρήσεις, είναι δύσκολο να διασφαλίσουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης…Απαιτείται αύξηση της παραγωγικότητας. Όσο προστατεύουμε την τοπική παραγωγική βάση, δεν θα μπορούμε να περιμένουμε πολλά. Θα παραμείνουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Μασουράκης.
Ο Alexander Zinell, Διευθύνων Σύμβουλος, Fraport Greece S.A. υπογράμμισε ότι «η Fraport είναι ένα παράδειγμα επένδυσης για τη χώρα». Αναφερόμενος στα όσα καταγράφονται για την προέλκυση επενδυτών σε κομβικούς τομείς της οικονομίας σημείωσε ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.» Ειδικά τα αεροδρόμια και οι υποδομές μπορούν να λειτουργήσουν με ιδιωτικό έλεγχο άριστα. Εμείς επενδύουμε τώρα 400 εκ περά από το 1,2 δισ. της σύμβασης. «Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, όχι γιατί το περιβάλλον είναι το καλύτερο, αλλά γιατί υπάρχουν ευκαιρίες» τόνισε και συμπλήρωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας το να επιλύονται οι δικαστικές υποθέσεις, ώστε να διασφαλίζεται κλίμα εμπιστοσύνης».
Τέλος, ο Michael von Zitzewitz, Managing Consultant, HSO Consulting GmbH υπογράμμισε ότι ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας και η ενέργεια αποτελούν κλάδους που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. «Είναι σημαντικό οι κανόνες να τηρούνται» τόνισε, για να χαρακτηρίσει αμέσως μετά ως αναγκαίες τις ιδιωτικοποιήσεις.
Χορηγός επικοινωνίας: Εφημερίς Δημοπρασιών

Keywords
Τυχαία Θέματα