Εφεση Βαρουφάκη για απαγόρευση πρόσβασης σε αρχείο της ΕΚΤ για κλείσιμο τραπεζών

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε προσφυγή με την οποία ζητούσε πρόσβαση σε έγγραφο της ΕΚΤ για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών.
«Οργουελιανή» χαρακτηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
«Το Δικαστήριο της ΕΕ επέτρεψε στην ΕΚΤ να κρατά μυστική γνωμοδότηση

για την νομιμότητα του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών. Εμείς ασκούμε έφεση!» τιτλοφορείται ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο προσωπικό του blog.
«Το πρωί της Τρίτης το Δικαστήριο της ΕΕ εξέδωσε την απόφασή του: Οι πολίτες δεν δικαιούνται να μάθουν αν η ΕΚΤ έπραξε νόμιμα κλείνοντας τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015. Γιατί; Επειδή, σύμφωνα με τους τρεις δικαστές, μια τέτοια κοινοποίηση «θα περιόριζε την δυνατότητα της ΕΚΤ να διατηρεί ικανό χώρο σκέψης το 2015 αλλά και μετά το 2015», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Αν αυτή η απόφαση ηχεί ως Οργουελιανή είναι επειδή είναι Οργουελιανή!», προσθέτει.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραθέτει την απόφαση των τριών δικαστών, σύμφωνα με την οποία «η ΕΚΤ δικαιολογημένα έλαβε υπ’ όψιν της τον υποθετικό αντίκτυπο που θα είχε η κοινοποίηση της γνωμοδότησης στον «χώρο σκέψης της» το 2015 αλλά και μετά το 2015».
Οπως τονίζει, οι δικαστές «αποδέχθηκαν πλήρως το σαθρό σκεπτικό της ΕΚΤ» χωρίς να δώσουν «την παραμικρή νομική αιτιολόγηση».
«Το επιχείρημα ότι εάν οι ευρωπαίοι πολίτες διάβαζαν την νομική γνωμοδότηση που πλήρωσαν (περί της νομιμότητας των πράξεων της ΕΚΤ) θα περιορίζονταν η δυνατότητα της ΕΚΤ να… σκέφτεται δεν μπορεί να αντέξει στο φως ούτε της πιο καλοπροαίρετης κριτικής», προσθέτει και ανακοινώνει την άσκηση έφεσης.
«Μαζί με τον Φάμπιο Ντε Μάζι θα ασκήσουμε έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εναντίον του αυταρχισμού τόσο της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας όσο και της Εθνικιστικής Ευρωσκεπτιστικής Διεθνούς που τρέφεται από αυτές τις πρακτικές», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Παραθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2015, «η ΕΚΤ έκλεισε τις ελληνικές τραπεζών, επιβάλλοντας έμμεσα περιορισμούς στις συναλλαγές (capital controls), με ανυπολόγιστο κόστος για την ελληνική οικονομία», κίνηση που στόχο είχε «να εκβιάσει τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα» και «να επιβάλει στη χώρα το 3ο Μνημόνιο».
Επιχείρημα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, ήταν ότι η ΕΚΤ έδρασε νομίμως, τεχνοκρατικά και χωρίς πολιτική σκοπιμότητα.
«Ομως, όπως έμαθα από πηγές εντός της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι δεν ήταν σίγουρος για την νομιμότητα των αποφάσεων της ΕΚΤ. Για αυτό τον λόγο παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ ζητώντας, επί πληρωμή, νομική γνωμάτευση από ιδιωτικό νομικό γραφείο», προσθέτει.
Ετσι, ο ίδιος μαζί με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Φάμπιο Ντε Μάσι ζήτησαν αντίγραφο της νομικής γνωμάτευσης. «Ο κ. Ντράγκι απάντησε εγγράφως ότι αρνείται να δημοσιοποιήσει την εν λόγω νομική γνωμάτευση επικαλούμενος την «υποχρέωσή του να προστατεύσει» την εμπιστευτικότητα της γνωμάτευσης του εν λόγω ιδιωτικού νομικού γραφείου», υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης.
Στη συνέχεια και μετά από σχετική γνωμοδότηση καθηγητή ο οποίος υποστήριξε ότι η ΕΚΤ δεν διέθετε νομικά επιχειρήματα για να αρνηθεί τη δημοσιοποίηση του εγγράφου, καθώς και συλλογή υπογραφών, η πλευρά Βαρουφάκη υπέβαλε επίσημο αίτημα προς την ΕΚΤ και τον πρόεδρό της.
«Η απάντηση της ΕΚΤ ήταν, και πάλι, αρνητική. Ετσι, μαζί με τον Φάμπιο Ντε Μάζι απευθυνθήκαμε πλέον στο Δικαστήριο της ΕΕ», αναφέρει ο Ελληνας πρώην υπουργός.
Πηγή Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα