Δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω κοροναϊού

Οι πιθανές συνέπειες στις επιχειρήσεις από τον νέο κοροναϊό της Κίνας οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε πτώση άνω του 2% σήμερα(σ.σ. χτες), αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις και παρέτεινε τις αργίες για την κινεζική πρωτοχρονιά.
Πάνω από το 97% των μετοχών στον δείκτη STOXX 600 κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με πολλές εξ αυτών να υποχωρούν από υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν περίπου 180 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίησης από τον

ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη.
Τους ισχυρότερους τριγμούς υπέστησαν οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, αεροπορικών εταιριών και ξενοδοχειακών ομίλων, που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές. Οι βασικοί παίκτες στα είδη πολυτελείας στην Ευρώπη έχουν χάσει πάνω από 50 δισεκ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τότε που ξέσπασε η επιδημία την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, οι επενδυτικές επιλογές που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια», όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, σημείωσαν άνοδο ενώ ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στην Κίνα αυξήθηκε στους 81 και ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε άλμα περίπου 30% σε μία ημέρα.
Λόγω των σημαντικών απωλειών που καταγράφουν οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, ο γαλλικός δείκτης CAC σημείωνε υποαπόδοση έναντι των χρηματιστήριων της περιοχής, υποχωρώντας νωρίτερα κατά 2,2%. Οι μετοχές των LVMH, Christian Dior, Hermes και Kering -ιδιοκτήτριας της Gucci- που βασίζονται πολύ στη ζήτηση από την Κίνα, σημείωσαν πτώση άνω του 3%.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα