Διεθνής Αμνηστία: «Εργαζόμενοι μετανάστες χωρίς μισθό για μήνες σε έργα στα γήπεδα του Μουντιάλ»

Οι μετανάστες εργαζόμενοι σε έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022, εργάστηκαν για επτά μήνες χωρίς αμοιβή, όπως αποκάλυψε η Διεθνής Αμνηστία.
Περίπου 100 υπάλληλοι (από τη Γκάνα, την Κένυα, το Νεπάλ και τις Φιλιππίνες, μεταξύ άλλων) της Qatar Meta Coats (QMC), μιας εταιρείας σχεδιασμού και κατασκευών υπεργολαβίας

για έργα πρόσοψης στο Στάδιο Al Bayt (αξίας 770 εκατομμυρίων ευρώ), εξακολουθούν να περιμένουν την αμοιβή τους.
Τις τελευταίες ημέρες, αφού η Διεθνής Αμνηστία έθεσε την υπόθεση στις αρχές του Κατάρ, τη FIFA και την οργανωτική επιτροπή του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2022, ορισμένοι υπάλληλοι άρχισαν να λαμβάνουν μέρος των οφειλών τους, αλλά εξακολουθούν να έχουν εκκρεμείς μη καταβληθέντες μισθούς.
«Οι μετανάστες εργαζόμενοι μας είπαν για την ταλαιπωρία που υπέμειναν έχοντας εργαστεί χωρίς αμοιβή στο Στάδιο Al Bayt για μήνες. Ανησυχούν για τις οικογένειές τους, οι οποίες βασίζονται στα χρήματα που στέλνουν από το Κατάρ για να πληρώσουν τα απαραίτητα και τους ιατρικούς λογαριασμούς», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπουρν από την Διεθνή Αμνηστία.
«Αυτή η υπόθεση είναι η τελευταία εικόνα για το πόσο εύκολο είναι ακόμα να εκμεταλλευτεί κάποιος τους εργαζόμενους στο Κατάρ, ακόμη και όταν χτίζουν ένα από τα κοσμήματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εδώ και χρόνια καλούμε το Κατάρ να μεταρρυθμίσει το σύστημα, αλλά σαφώς η αλλαγή δεν έχει φτάσει αρκετά γρήγορα. Παρόλο που οι πρόσφατες πληρωμές θα προσφέρουν μια ευχάριστη ανακούφιση για τους εργαζόμενους, οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ μας είπαν ότι γνώριζαν τις καθυστερήσεις των μισθών από τον Ιούλιο του 2019. Αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί το Κατάρ επέτρεψε στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να εργάζονται για μήνες χωρίς αμοιβή,» πρόσθεσε.
Επίσης η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πώς η QMC απέτυχε να ανανεώσει τις άδειες παραμονής των εργαζομένων, θέτοντάς τους σε κίνδυνο κράτησης και απέλασης.
Οι περισσότεροι περιμένουν αυτήν τη στιγμή την άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού, μένοντας σε καταλύματα στη Ντόχα, όπου η QMC εξακολουθεί να παρέχει τα γεύματά τους.
Οι καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2019 και η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω έως το 2020. Πολλοί υπάλληλοι δεν έλαβαν καθόλου μισθό για την εργασία τους μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και τέλος Μαρτίου 2020, αν και ορισμένοι μισθοί σταμάτησαν να καταβάλλονται ήδη τον Αύγουστο.
Τον Ιανουάριο του 2020, κουρασμένοι με τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις της εταιρείας, ορισμένοι εργαζόμενοι υπέβαλαν καταγγελίες στα δικαστήρια Εργασίας του Κατάρ.
Στις 7 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι επιβεβαίωσαν στην Διεθνή Αμνηστία ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν λάβει μέρος των οφειλών τους.
Η FIFA ανέφερε ότι επικοινώνησε με το Κατάρ μόλις έλαβε γνώση της υπόθεσης μετά την έρευνα της Αμνηστίας και τώρα συνεργάζεται για να διασφαλίσει ότι όλοι οι εκκρεμείς μισθοί θα καταβληθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
Αντώνης Βαζογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διεθνής Αμνηστία, Εργαζόμενοι, Μουντιάλ,diethnis amnistia, ergazomenoi, mountial