Αυξητική τάση στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Αυξητική τάση παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου.
Οπως λέει η κ. Λεπτοκαρίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τάση αυτή θα εξακολουθήσει να υπάρχει, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη των πληθυσμών των κουνουπιών, χωρίς, ωστόσο, να είναι δυνατόν να γίνει κάποια πρόβλεψη για εκδήλωση περισσοτέρων κρουσμάτων σε κάποια περιοχή έναντι κάποιας άλλης. «Φέτος ήρθε πιο νωρίς το καλοκαίρι. Εχουμε και τις βροχές, και αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διευκρινίζει ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα ανοσοποίησης από τον ιό, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία και προσθέτει: «λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μπορεί να έχουμε όλοι μας, αλλά να μην νοσούμε. Το 80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 20% όσων προσβάλλονται από τον ιό θα νοσήσει με ήπια συμπτώματα και ένα ποσοστό 1% ή λιγότερο θα εμφανίσει συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα».
Σημειώνεται ότι ήπιο σύμπτωμα θεωρείται η εκδήλωση πυρετού, ενώ εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η οξεία χαλαρή παράλυση.
«Οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, ενώ αντίστοιχα ενέργειες υλοποιούν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και τα νοσοκομεία. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ το Υπουργείο Υγείας είναι σε επαφή και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επιδημιολογική επιτήρηση, άλλωστε, γίνεται όχι μόνο για τον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά για οτιδήποτε μπορεί να προσβάλει πτηνά ή άλλα ζώα», τονίζει η κ. Λεπτοκαρίδου.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας των πολιτών, σχολιάζει ότι πρόκειται για τα γνωστά μέτρα που αφορούν τη χρήση εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, κουνουπιέρων ή σητών, και ρούχων που καλύπτουν τα άκρα. Στους εξωτερικούς και τους υπαίθριους χώρους συνιστάται η αποφυγή δημιουργίας συγκεντρώσεων νερού, καθώς αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.
Δεδομένου, άλλωστε, του γεγονότος ότι πλησιάζουν τα μέσα Αυγούστου, επισημαίνει ότι όταν ο καιρός αλλάξει και οι θερμοκρασίες πέσουν, οι πολίτες δεν θα είναι τόσο εκτεθειμένοι στα κουνούπια, συνεπώς και στον ιό.

Σε ποιους Δήμους έχουν εντοπιστεί μολυσμένα κουνούπια
Ηράκλειο (Αττικής)
Ηλιούπολη
Σαλαμίνα
Κορυδαλλός
Νίκαια
Μέθανα
Λουτράκι
Μέγαρα
Ελευσίνα
Ασπρόπυργος
Τανάγρα
Χαλκίδα
Αλίαρτος
Θήβα
Χαλκηδόνα
Ωραιόκαστρο
Βόλβη
Κορδελιό
Θεσσαλονίκη
Δέλτα
Αλεξάνδρεια
Βέροια
Παιονίας (Κιλκίς)
Μυλοπόταμος (Ρέθυμνο).
Τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι και 9 Αυγούστου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από τα 60 κρούσματα, τα 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 72 έτη (εύρος: 13 – 89 ετών).
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018 έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τέλος, το Κέντρο τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα