Αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, μείωση στην Ευρωζώνη

Αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος σημειώθηκε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, αντίθετα με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, όπου σημειώθηκε μείωσή του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI), αυξήθηκε στις 104,3 μονάδες από 101,9 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 114,1 από 114,9 μονάδες και στην ΕΕ στις 114,3 από 114,8 μονάδες, αντίστοιχα.
Η σημαντική αύξηση του ESI στην Ελλάδα οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τομέα της βιομηχανίας (4,2 από 1,2 μονάδες), των υπηρεσιών (18,9 από 8,9 μονάδες), του λιανικού εμπορίου (2,8 από 1,8 μονάδες) και τον κατασκευαστικό τομέα (-45,1 από -50,4 μονάδες), ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε (στις -53 από -51 μονάδες).
Η μείωση του ESI στην Ευρωζώνη, ο οποίος παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, προέκυψε από την υποχώρηση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς εκτός του τομέα των υπηρεσιών. Η πτώση ήταν σημαντική όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ ήταν μικρότερη στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε στην Ιταλία (κατά 1,5 μονάδες) και στην Ολλανδία (0,4 μονάδες), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (2,7 μονάδες), τη Γερμανία (1,6 μονάδες) και την Ισπανία (0,7 μονάδες).
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα