Αφήνει πίσω τον κοροναϊό η κινεζική οικονομία

Αισιόδοξος ότι τα χειρότερα ως προς την αντίδραση των διεθνών αγορών στην εξάπλωση του κοροναϊού «βρίσκονται πίσω μας» εμφανίζεται, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο senior market analyst της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Ebury, Μάθιου Ράιαν (Matthew Ryan), ο οποίος εκφράζει ακόμα την πεποίθηση ότι και οι εκτιμήσεις για απότομη πτώση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 5% το 2020 είναι παρακινδυνευμένες.
Κατά τον κ. Ράιαν, οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που σημειώνονται είναι πιθανό

να αποδειχτούν προσωρινές, με την εγχώρια δραστηριότητα στην Κίνα να «εκτοξεύει το καπάκι της οικονομίας» μόλις ο ιός οπισθοχωρήσει, «κάτι που ελπίζουμε πως θα συμβεί όσο το δυνατόν νωρίτερα». Ενδεικτικά αναφέρει ότι από την επιδημία του SARS, πριν από λίγα χρόνια, «δεν έμειναν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ή ζημίες στην παγκόσμια οικονομία».
Στο μεταξύ, σε σημείωμά του για τις πιθανές επιπτώσεις του κοροναϊού στις αγορές συναλλάγματος, ο senior market analyst της Ebury (σημειωτέων, οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχτηκαν πέρυσι από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων σε σχέση με τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία νομισμάτων), επισημαίνει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην κινεζική επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι μεν σημαντικές, ωστόσο ενδέχεται να είναι λιγότερο σοβαρές από ό,τι αν η επιδημία ξεσπούσε σε άλλη περίοδο.
Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις για τις κινεζικές επιχειρήσεις, απ’ ό,τι αν η επιδημία ξεσπούσε σε άλλη περίοδο;
«Κατά την περίοδο των διακοπών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς πραγματοποιούνται περίπου 3 δισεκατομμύρια ταξίδια. Πρόκειται για την εποχή με τις περισσότερες μαζικές μετακινήσεις στον κόσμο σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι προειδοποιήσεις για την εξάπλωση του ιού φρέναραν τις μετακινήσεις αλλοδαπών επισκεπτών, σταμάτησαν τα επαγγελματικά ταξίδια και εμποδίζουν την κυκλοφορία αγαθών. Οι κλάδοι των μεταφορών, του λιανικού εμπορίου, καθώς και ο ξενοδοχειακός, είναι ανάμεσα σε εκείνους που πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο, ενώ οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψιν τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις στην κινεζική επιχειρηματική δραστηριότητα ενδέχεται να είναι λιγότερο σοβαρές από ό,τι εάν η επιδημία ξεσπούσε σε άλλη περίοδο, δεδομένου ότι εργοστάσια και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα είχαν ήδη προγραμματίσει να κλείσουν κατά τη διάρκεια της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Η πλειονότητα προγραμμάτισε διακοπές δύο – τεσσάρων εβδομάδων», υπογραμμίζει στο σημείωμά του ο αναλυτής.
Ως συνέπεια, προσθέτει, ο δείκτης PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση) της Caixin για τον Ιανουάριο παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που σημαίνει ανάπτυξη. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το θέμα δεν είναι εάν η κινεζική οικονομία θα επηρεαστεί ή όχι από την επιδημία, αλλά σε ποιον βαθμό. Ο οίκος αξιολόγησης S&P είναι ένας από τους πολλούς που έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψη ανάπτυξης για την Κίνα το 2020 τις τελευταίες ημέρες, σε 5% από 5,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του. Οσον αφορά τον τρόπο αντίδρασης των αγορών, οι μετοχές «προσγειώθηκαν» απότομα, καθώς οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου υπέρ των κρατικών ομολόγων χαμηλότερου κινδύνου. Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε τέσσερα χρόνια, όταν οι αγορές άνοιξαν ξανά μετά τις διακοπές του Νέου Ετους. Η συγκεκριμένη πρώτη συνεδρίαση του έτους έκλεισε περίπου 8% χαμηλότερα από ό,τι ξεκίνησε», τονίζει ο Μάθιου Ράιαν.
Στροφή στα «ασφαλή καταφύγια»
Στην αγορά συναλλάγματος, προσθέτει, οι επενδυτές αντέδρασαν αναμενόμενα, αφού στράφηκαν σε «ασφαλή καταφύγια», πουλώντας νομίσματα από χώρες, η οικονομία των οποίων βασίζεται περισσότερο στη ζήτηση από Κίνα. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων κατευθύνθηκε στο γιεν Ιαπωνίας. Δεν ήταν δε έκπληξη, προσθέτει, οι απώλειες που σημείωσε το κινεζικό γουάν, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο του 7 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Μάλιστα, συμπαρέσυρε ορισμένα άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, ιδίως ασιατικά. Οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν επίσης απότομα, σχεδόν 20% από την αρχή του έτους, αντανακλώντας τη σημασία της Κίνας για την παγκόσμια ζήτηση του αγαθού. Αυτό οδήγησε σε υποτίμηση σε πολλά από τα νομίσματα που εξαρτώνται από το πετρέλαιο (π.χ. δολάριο Καναδά και κορώνα Νορβηγίας), ενώ επηρεάστηκαν επίσης νομίσματα χωρών, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική ζήτηση από την Κίνα (π.χ. δολάριο Αυστραλίας).
«Συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, βλέπουμε ότι η αγορά συναλλάγματος παρέμεινε ως επί το πλείστων αξιοσημείωτα σταθερή. Στην πραγματικότητα, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια χαλάρωση στην ένταση των νομισματικών κινήσεων που είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάκαμψης στο γουάν, φτάνοντας περίπου στο επίπεδο που ξεκίνησε το έτος. Οι αγορές μετοχών έχουν επίσης ανακάμψει. Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones κινούνται σε υψηλά έτους, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite έχει σταθεροποιηθεί μετά το ξεπούλημα που σημειώθηκε. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ανησυχίες γύρω από τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του ιού υποβαθμίζονται», επισημαίνεται στο σημείωμα.
Μπορεί η κινεζική κυβέρνηση να περιορίσει τον ιό;
Ο κ. Ράιαν εκφράζει ακόμα την πεποίθηση ότι η αντίδραση της αγοράς βραχυπρόθεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει τον ιό, και ιδιαίτερα από το χρονικό διάστημα που οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ. «Σε περίπτωση που η εξάπλωση του ιού γίνει πιο επιθετική και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών εκτός Κίνας αρχίσει να ανεβαίνει, θα μπορούσαν να σημειωθούν ξανά οι τάσεις που σημειώθηκαν μόλις ο ιός είχε πρωτοεκδηλωθεί. Αυτό, πιστεύουμε, θα συνεπαγόταν ένα νέο κύμα προσέλευσης στους ασφαλείς παραδείσους, κυρίως στο γιεν Ιαπωνίας, καθώς και ένα ακόμη ξεπούλημα σε risk assets, ιδίως σε μετοχές κινεζικών αγορών και σε γουάν. Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη σοβαρότητα των οικονομικών επιπτώσεων. Αν καταστεί σαφές τις προσεχείς εβδομάδες, ότι ο ιός έχει μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία από τις αναμενόμενες, τότε μπορούμε να δούμε πάλι τα risk assets να δέχονται μεγάλη πίεση. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που θα δημοσιοποιηθούν στις 14/2 και στις επίσημες PMI της NBS στις 29/2, για τυχόν ενδείξεις επιβράδυνσης. Ωστόσο, προς το παρόν, η αγορά βρίσκεται σε πολύ πιο ήρεμη φάση από ό,τι βρισκόταν πριν από μία ή δύο εβδομάδες», καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα