Βόμβα σε εκκλησία από τα «τέρατα» του Ισλάμ!

Βόμβα σε εκκλησία από τα «τέρατα» του Ισλάμ!28.01.2019Ειδήσεις

Η διπλή βομβιστική επίθεση των τρομοκρατών έγινε στην πόλη Χολό, την ώρα της κυριακάτικης λειτουργίας

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Την ώρα της κυριακάτικης λειτουργίας χτύπησαν ισλαμιστές τρομοκράτες καθεδρικό ναό στην περιφέρεια Μιντανάο των Φιλιππίνων, σε μια διπλή βομβιστική επίθεση που άφησε πίσω της τουλάχιστον 20 νεκρούς και περισσότερους από 81 τραυματίες.

Η πρώτη από τις βόμβες εξερράγη στο εσωτερικό του ναού και η δεύτερη στον χώρο στάθμευσης έξω από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της πόλης

Χολό, νότια της χώρας, την ώρα που κατέφθαναν στο σημείο άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα για να προσφέρουν βοήθεια. Ετσι, ανάμεσα στους νεκρούς, εκτός από πιστούς, περιλαμβάνονται τουλάχιστον πέντε στρατιώτες και ένας αστυνομικός.

Το νησί Χολό, στο οποίο σημειώθηκε η επίθεση, είναι ορμητήριο των ισλαμιστών ανταρτών της Αμπού Σαγιάφ, εξτρεμιστικής οργάνωσης που συστήθηκε τη δεκαετία του 1990, με χρηματοδότηση μέλους της οικογένειας Μπιν Λάντεν, αλλά και της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο (MILF).

Η βομβιστική επίθεση έρχεται ακριβώς μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στην περιφέρεια Μιντανάο για την επικύρωση της εγκαθίδρυσης μιας νέας, διοικητικά πιο αυτόνομης διοίκησης στην περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Ο νόμος βάσει του οποίου εγκαθιδρύεται η Αυτόνομη Περιφέρεια Μπανγκσαμόρο του μουσουλμανικού Μιντανάο προβλεπόταν στην ειρηνευτική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Μανίλας και MILF το 2014, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος σε μια αιματηρή σύγκρουση που κρατά από τη δεκαετία του 1970 και έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους.

«Οι ερευνητές εξετάζουν όλες τις οργανώσεις που αποτελούν απειλή για την περιοχή» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας των Φιλιππίνων Οσκαρ Αλμπαγιάλντε. Ωστόσο, αργότερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ανακοινώνοντας μέσω του πρακτορείου Amaq ότι δύο καμικάζι ανατινάχτηκαν μέσα και έξω από την εκκλησία.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος Σαλβαδόρ Πανέλο και ο υπουργός Αμυνας Ντέλφιν Λορεντζάνα καταδίκασαν την επίθεση και δεσμεύθηκαν ότι οι Αρχές θα καταδιώξουν τους δράστες «μέχρι την άκρη της Γης». Ο υπουργός τόνισε ότι έχει ζητήσει ήδη τη λήψη μέτρων για τη μέγιστη ασφάλεια όλων των χώρων λατρείας και των δημόσιων χώρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα