«Τρύπα» για Αφγανούς λαθρομετανάστες στα σύνορα του Έβρου

Επέστρεψε ο φόβος στα χωριά, όπου οι κάτοικοι βλέπουν καθημερινά ομάδες αλλαδαπών να… κατασκηνώνουν στις πλατείες

Την ίδια στιγμή που κυβερνητικοί παράγοντες περιγράφουν επτασφράγιστα τα σύνορα, δεσμεύονται για την υπεράσπισή τους κομπάζοντας για τα διαθέσιμα μέσα και οι αρμόδιοι υπουργοί περιοδεύουν στον Εβρο ποζάροντας σε τηλεοπτικούς φακούς, Αφγανοί… κατασκηνώνουν σε πλατείες χωριών της περιοχής εκθέτοντάς τους.

Δεν είχαν περάσει ούτε δέκα ημέρες από την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη και Παναγιωτόπουλου στον Εβρο

και τις πομπώδεις δηλώσεις τους για σφράγισμα των ελληνικών συνόρων, και η τοπική ιστοσελίδα evros-news.gr σημειώνει πως όσοι κινούνται ειδικά το βράδυ σε συγκεκριμένους δρόμους του επαρχιακού δικτύου του Εβρου συναντούν λαθρομετανάστες να κυκλοφορούν με κατεύθυνση προς το εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα, σε τηλεοπτικό υλικό αποτυπώνονται τέτοιες ομάδες μεταναστών, ενώ, όπως τονίζεται, Αφγανοί δεν περνούν μόνο τώρα τελευταία τα σύνορα μέσω του ποταμού Εβρου ή της Βουλγαρίας, αλλά πρόκειται περί παγιωμένης κατάστασης που έχει αρχίσει εδώ και μήνες.

Οι εξελίξεις μάλιστα βαίνουν επί τα χείρω, καθώς το βράδυ της Παρασκευής η πλατεία του χωριού στα Πετρωτά Ορεστιάδας γέμισε λαθρομετανάστες, με πάνω από 30 άτομα να έχουν εγκατασταθεί σε αυτήν, προκαλώντας αισθήματα φόβου στους κατά πλειοψηφία ηλικιωμένους κατοίκους, οι οποίοι δεν ξέρουν τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Φόβοι δικαιολογημένοι, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τουρκική πλευρά της Θράκης έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται ξανά πολυπληθείς ομάδες Αφγανών, με σκοπό να επιχειρήσουν να περάσουν στη χώρα μας.

Εκατοντάδες εξ αυτών τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφερθεί από την Ανδριανούπολη προς τα σύνορα της χώρας μας, οργανωμένα, με λεωφορεία και αυτοκίνητα διακινητών. Γεγονός που αποδίδεται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, που ήθελαν τη χώρα μας να ανοίγει τα σύνορά της από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου ειδικά για Αφγανούς. Το ίδιο, ακριβώς, δηλαδή που συνέβαινε και πέρυσι τον Μάρτιο και οδήγησε στις γνωστές εικόνες με χιλιάδες επίδοξους εισβολείς να πολιορκούν τα ελληνικά σύνορα.

Δεν είναι όμως μόνο ο… Εβρος που, απ’ ό,τι φαίνεται, μπάζει, καθώς μια ακόμη περίπτωση μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών είχαμε και στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι του Σαββάτου εντοπίστηκε ένα ιστιοφόρο σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο και χωρίς επιβάτες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά των Κυθήρων. Σε αυτό, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, εντοπίστηκαν πειστήρια περί εμπλοκής του σε παράνομη μεταφορά αλλοδαπών εντός της χώρας. Ακολούθησε έρευνα από το Λιμενικό σε θάλασσα και ξηρά και τελικά εντοπίστηκαν στο νησί 72 αλλοδαποί οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό, χωρίς όμως να εντοπισθούν τελικά οι διακινητές, παρότι από πλευράς Λιμενικού διαφυλάχθηκε το απόρρητο της υπόθεσης προκειμένου να βρεθούν και αυτοί. Τελικά οι 72 αλλοδαποί επιβιβάστηκαν σε σκάφη του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Λέρου.

Είναι σαφές ότι η «θερμοκρασία» στο Μεταναστευτικό ανεβαίνει ήδη. Ακόμη και εάν ακόμη δεν έχει έλθει το μεταναστευτικό τσουνάμι που αναμένεται, τα προεόρτια έχουν ήδη αρχίσει. Και σίγουρα χρειάζεται κάτι περισσότερο από δηλώσεις για να αντιμετωπιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα