«Τρωάδες» στον Κολωνό από κωφούς ηθοποιούς!

«Τρωάδες» στον Κολωνό από κωφούς ηθοποιούς!20.07.2018Τέχνες

Η Ελλη Μερκούρη μιλά για τη μοναδική παράσταση που ανεβάζει (σήμερα και αύριο) η θεατρική ομάδα «Τρελά χρώματα»

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Θα τολμήσουν κάτι που όμοιό του μόνο σε ορισμένες εκπαιδευτικές παραστάσεις έχει επιχειρηθεί ξανά: να ερμηνευτεί ένα ολόκληρο έργο αρχαίας τραγωδίας από Ελληνες κωφούς ηθοποιούς. Αυτή είναι η μοναδικότητα του εγχειρήματος που θα μας παρουσιάσει η θεατρική ομάδα κωφών «Τρελά χρώματα» σήμερα και αύριο

στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, ανεβάζοντας την ευριπίδεια τραγωδία «Τρωάδες» σε μια μοναδική παράσταση, στην οποία κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί συνυπάρχουν επί σκηνής.

«Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς οι ηθοποιοί, κωφοί και ακούοντες, πρέπει να συμπορεύονται απόλυτα» σχολιάζει στη «δημοκρατία» η «ψυχή» και υπεύθυνη της ομάδας, Ελλη Μερκούρη. «Αν δεν συνεργαστούν ολοκληρωτικά, δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η καταπληκτική συνένωση και ενσωμάτωση των δύο κόσμων. Φυσικά, στην αρχή τα πράγματα είναι δύσκολα. Μα αν υπάρχει θέληση και πίστη, όλα μπορούν να γίνουν. Δεν σας κρύβω επίσης πως η συνύπαρξη έχει και αρκετές ανατροπές, ανακαλύψεις και αναπάντεχες στιγμές. Βλέπεις και παρατηρείς να συνεργάζονται διάφοροι ετερόκλητοι χαρακτήρες, οι οποίοι σε διαφορετικές συνθήκες θα αντιδρούσαν τελείως διαφορετικά. Το παράδοξο εδώ έχει την τιμητική του».

Κεντρικό θέμα της τραγωδίας, η οποία αποτελεί συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και έχει επιχορηγηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ο πόλεμος, η αλαζονεία αλλά και η έπαρση της ανθρώπινης φύσης.

Στοίχημα

«Η σχετική έρευνα και μελέτη με το συγκεκριμένο θεατρικό είδος της τραγωδίας ξεκίνησε περίπου το 2012 και έγινε παράσταση το 2014, όπου υπήρχε η συνοδεία μουσικών κρουστών οργάνων» σχολιάζει η κυρία Μερκούρη, συνεχίζοντας: «Η ιδέα να αποδοθούν και να ερμηνευτούν τα κλασικά αυτά κείμενα στη νοηματική γλώσσα από την ομάδα, χωρίς να χάσουν ίχνος από την ποιητικότητά τους, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Η διερμηνέας μας Μυρτώ Γκανούρη μαζί με την κωφή ηθοποιό μας Ολγα Δαλέκου αποτελούν την αιτία που το πέτυχαμε!

Η δε καινοτομία του τωρινού καλλιτεχνικού εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι μαζί με όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί ο καταπληκτικός μουσικός Κωστής Βοζίκης, που έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική, η οποία αποδίδεται ζωντανά μαζί με τη συνοδεία των μουσικών κρουστών οργάνων, που εκτελούνται από τη μόνιμη συνεργάτιδά μας Ελεάννα Γεροντοπούλου». Μάλιστα, όπως λέει, η ζωντανή απόδοση της μουσικής επί σκηνής προκαλεί σε όλους τους συντελεστές μοναδικά συναισθήματα.

«Είναι τρομερή εμπειρία να βλέπεις τον τρόπο που οι κωφοί αφουγκράζονται τη μουσική και τους ήχους. Είναι κάτι που συνέβη πριν από καιρό και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Πώς ανακάλυπταν τα διάφορα κρουστά όργανα και θύμιζαν παιδιά που μπροστά στη θέα ενός φοβερού παιχνιδιού στέκονταν πλήρως εκστασιασμένα!» συνεχίζει η ίδια, τονίζοντας πως στόχος των παραγωγών που παρουσιάζει η ομάδα τα τελευταία εννέα χρόνια είναι όλοι -θεατές και ηθοποιοί- να πιστέψουν στη δύναμη της θέλησης. «Στο κοινό μπορεί να υπάρχουν είτε ακούοντες είτε κωφοί.

Ωστόσο, μας ενδιαφέρει οι δύο αυτοί κόσμοι να ενωθούν μέσω της τέχνης του θεάτρου, ακριβώς όπως ενώνονται επί σκηνής οι καλλιτέχνες. Να ξεπεραστούν τα εμπόδια και τα όρια, όπως προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε και εμείς, και να πιστέψουμε από κοινού στη δύναμη της θέλησης». Να τονιστεί πως η θεατρική ομάδα κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά - βαρήκοα άτομα. Μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με τη θεατρική δράση, σκοπός της ομάδας είναι να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά τη νοηματική γλώσσα παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Info: Η θεατρική ομάδα κωφών «Τρελά χρώματα» θα παρουσιάσει τις «Τρωάδες» σήμερα και αύριο στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Στις 21.00.

Keywords
Τυχαία Θέματα