Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα06.03.2020Άρθρα

Πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού! Φόβοι για ραγδαία εξάπλωση
Τι πρέπει να κάνουμε. Προσοχή: Εστίες μετάδοσης τα κινητά τηλέφωνα
Οι οδηγίες των γιατρών και το σχέδιο για τα νοσοκομεία

Η Θέση μας: Κατευθυνόμενη «ενημέρωση»

Υψηλός είναι πλέον ο κίνδυνος έξαρσης του κορονοϊού και στη χώρα μας, σύμφωνα με τους Ελληνες ειδικούς, μετά την εκτόξευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα σε λίγες ώρες χθες από 10 σε 31!

Νωρίς χθες το πρωί έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας ότι τα άτομα που νοσούν από κορονοϊό

στην Ελλάδα ανήλθαν σε 10. Θετική στον ιό βρέθηκε η σύζυγος του 66χρονου, ο οποίος είναι το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Η γυναίκα είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο μαζί με τον σύζυγό της. Πλέον νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ίδιο νοσοκομείο με εκείνον. Οπως ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης o καθηγητής λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, η γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση και η υγεία της παρακολουθείται στενά.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δέκατου κρούσματος, τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά, καθώς 21 από τους 24 συνταξιδιώτες του 66χρονου που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ανεβάζοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 31!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, η ομάδα των ταξιδιωτών επέστρεψε στην Ελλάδα από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου όταν η χώρα είχε λιγοστά κρούσματα του ιού. «Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού που μεταδίδεται ταχύτατα και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις είναι πολυάριθμες και δεν γνωρίζουν ότι μολύνουν» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η κλινική κατάσταση των 21 νέων κρουσμάτων είναι καλή. Αξίζει να αναφερθεί πως έχουν εντοπιστεί ήδη 400 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους και έχει γίνει έλεγχος σε όσα από αυτά κάλυπταν επιδημιολογικά κριτήρια. Αρνητικοί στον ιό βρέθηκαν τόσο η κόρη του 66χρονου όσο και ένας 20χρονος φοιτητής ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας των ταξιδιωτών.

Ο υπεύθυνος του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του ιού τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο ιός δεν έχει χωριστεί σε δύο κατηγορίες, όπως μεταδόθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ούτε έχει μεταλλαχθεί.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες και ειδικότερα στους κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν κρούσματα, τονίζοντας πως η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη απ’ όλες. Τέλος, ανέφερε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη για την Ηλεία, την Αχαΐα και τη Ζάκυνθο, τα οποία χαρακτήρισε «καθ' υπερβολή», έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου σε αυτές τις κοινότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από την επιβεβαίωση των 21 νέων κρουσμάτων σύσκεψη για την πορεία εξάπλωσης του ιού πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η ενημέρωση των πολιτών και να εξεταστούν ποιες περαιτέρω ενέργειες πρέπει να γίνουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη να επισημανθεί η σημασία της τήρησης των μέτρων υγιεινής σε ατομικό επίπεδο.

Η «Παμμακάριστος» πρόκειται να λειτουργήσει για αποκλειστική νοσηλεία σοβαρών κρουσμάτων! Τι αλλαγές προωθεί ο Κικίλιας

Τα νοσοκομεία θωρακίζονται για την επερχόμενη έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, αν και ευχή όλων είναι να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Ηδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης μελλοντικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τον καθορισμό συγκεκριμένων κλινικών ως αποκλειστικών χώρων για την υποδοχή και τη νοσηλεία ασθενών με τον επικίνδυνο ιό. 

Ειδικότερα, μετά και το 31ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η Οφθαλμολογική Κλινική στο Νοσοκομείο του Ρίου, με 24 κρεβάτια, αλλάζει λειτουργία και ουσιαστικά μετατρέπεται σε κλινική με θαλάμους απομόνωσης για πιθανά νέα κρούσματα. Η αλλαγή στην Οφθαλμολογική Κλινική γίνεται στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ και η Αττική, η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, λαμβάνει ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και νοσηλείας, καθώς ένα ολόκληρο νοσοκομείο θα διατεθεί αποκλειστικά για τα περιστατικά που έχουν σχέση με τον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται το Νοσοκομείο Παμμακάριστος θα καταστεί το μοναδικό κέντρο νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη από τον κορονοϊό Covid -19 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (ΥΠΕ).

Παίρνει μέτρα η Αττική

Βάσει αυτού, σε περίπτωση έξαρσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, φάση κατά την οποία οι ασθενείς που θα χρειάζονται νοσηλεία θα είναι εκατοντάδες, στην Αττική και συγκεκριμένα στην 1η ΥΠΕ το Νοσοκομείο Παμμακάριστος θα λειτουργήσει ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ανθρώπων που έχουν νοσήσει σοβαρά από την αναπνευστική λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου και με δεδομένο πως το Νοσοκομείο Παμμακάριστος είναι γενικό νοσοκομείο, προβλέπεται πως θα εκδοθεί προειδοποιητική εντολή από την ΥΠΕ, ώστε να εκκενωθεί από τους ασθενείς που θα νοσηλεύονται σε αυτό. Τον γενικό συντονισμό του σχεδίου εκκένωσης και της μετατροπής του γενικού σε ειδικό για τον κορονοϊό νοσοκομείου θα έχει πενταμελής επιτροπή με στελέχη του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παράλληλα, οκτώ κινητές υγειονομικές μονάδες (isolation boxes) στήθηκαν σε ισάριθμα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Χθες, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, παραδόθηκαν τα isolation boxes στα νοσοκομεία «Γεώργιος Γεννηματάς» και Σωτηρία, ενώ έχουν ήδη παραδοθεί οι μονάδες στα νοσοκομεία Λαϊκό, Σισμανόγλειο, Αττικόν και Θριάσιο και τις επόμενες μέρες ακολουθούν οι παραδόσεις στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και το Ασκληπιείο Βούλας.

«Νεκρή» πόλη η Αμαλιάδα  έπειτα από τα δύο κρούσματα

Σε... νεκρή πόλη έχει μετατραπεί η Αμαλιάδα, αφού από την Τετάρτη που έγινε γνωστό ότι δύο από τα κρούσματα του κορονοϊού προέρχονται από την περιοχή οι δρόμοι της ερήμωσαν, τα καταστήματα έκλεισαν και οι κάτοικοι αμπαρώθηκαν στα σπίτια τους προκειμένου να προφυλαχθούν από τον φονικό ιό.

Από τη στιγμή που ήρθαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του ζευγαριού που νοσεί, η Αμαλιάδα έχει κυριολεκτικά ερημώσει, οι καταστηματάρχες προσωρινά έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, οι κινηματογράφοι, τα σχολεία, ακόμα και οι δημοτικές υπηρεσίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους, όπως ακριβώς είχε γίνει στην κινεζική πόλη από την οποία ξεκίνησε ο ιός. Μάλιστα, με απόφαση του δημάρχου Ηλιδας αναστέλλεται το Σάββατο, για προληπτικούς λόγους, η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Αμαλιάδα.

Αχαΐα, Ζάκυνθος

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται και η Αχαΐα και η Ζάκυνθος, όπου λήφθηκαν περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, που περιλαμβάνουν την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των δημόσιων φορέων, και άρχισε μια σειρά από απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους.

Μάλιστα, οι κάτοικοι του νομού Αχαΐας έχουν θορυβηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το πρωί της Πέμπτης η αγορά της Κάτω Αχαΐας ήταν άδεια, και οι καταστηματάρχες απελπισμένοι. Τέλος, η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, ακυρώνει τη διοργάνωση ή τη συμμετοχή της σε όλες τις εκδηλώσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν το ερχόμενο διάστημα στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

Δηλώσεις-σοκ από τον οργανωτή του προσκυνήματος

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του ιερέα που διοργάνωσε την εκδρομή στο Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν ο 66χρονος από την Αμαλιάδα, που είναι το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς και ακόμα 52 άτομα.

Οπως είπε, οι μισοί από τους ταξιδιώτες όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα εμφάνισαν πυρετό και βήχα. Συγκεκριμένα, ο ιερέας δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν διαπιστώθηκε κάτι, ούτε υπήρξε κάποιο παράπονο από κάποιον. Οταν γυρίσαμε, πολλοί άνθρωποι είχαν λίγο πυρετό και βήχα. Εγώ έχω και δέκατα».

Σημείωσε, επίσης, ότι, παρά τα συμπτώματα που εμφάνισαν οι ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους «κυκλοφορούσαν κανονικά στις υπηρεσίες τους». Πρόσθεσε δε ότι «αν δεν υπήρχε διαπιστωμένο κρούσμα, ούτε θα μας περνούσε από το μυαλό μας». Στην ερώτηση αν ανησυχεί, απάντησε: «Ο Θεός ξέρει. Την αρρώστια ούτε την αγοράζουμε ούτε την πουλάμε».

Σημειώνεται ότι ο ιερέας πήγε την Τετάρτη στο Νοσοκομείο του Ρίου μετά το κάλεσμα του ΕΟΔΥ να εξεταστεί για τον κορονοϊό.

Εστίες μετάδοσης τα κινητά τηλέφωνα

Μέχρι και μία εβδομάδα μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός στην οθόνη των κινητών τηλεφώνων σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν έκκληση στους πολίτες να καθαρίζουν τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα τη συσκευή τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια βρόμικη οθόνη κινητού μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε εστία μικροβίων, ακόμα και σε περίπτωση που κάποιος τηρεί τα μέτρα πρόληψης, και για τον λόγο αυτόν συνέστησαν στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων να καθαρίζουν τακτικά τη συσκευή τους.

Μάλιστα, ο καθηγητής Πίτερ Χέιλ από το πανεπιστήμιο του Βατερλό παρομοίασε τα smartphones με βρόμικα πιάτα και συνέστησε στους χρήστες να τα καθαρίζουν κατά τη διάρκεια του γεύματος αλλά και μετά την ώρα του δείπνου. Παράλληλα, υπάρχουν ερευνητές που υποστηρίζουν ότι ο μέσος όρος μικροβίων πάνω σε ένα κινητό είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν πάνω στο καζανάκι της τουαλέτας.

Ο καθηγητής Μάικ Μπάρερ από το πανεπιστήμιο του Λέστερ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επιφάνεια έχει μολυνθεί από βήχα, συνάχι ή ακόμη και την αναπνοή είναι πιθανή εστία μόλυνσης. Ωστόσο, ο κίνδυνος να μεταδοθεί με αυτόν τον τρόπο ο κορονοϊός είναι πολύ χαμηλός, σε αντίθεση με την ανθρώπινη επαφή.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 60% των χρηστών δεν έχει καθαρίσει ποτέ το κινητό του τηλέφωνο.

Keywords
περιφέρεια αττικής, ελλαδα, αιγυπτος, ΕΟΔΥ, νέα, κορονοϊός, αττικον, σχολεια, συμμετοχή, smartphones, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, ηλεια, κινηματογραφοι, περιφέρεια αττικής, αδεια, γυναικα, ζακυνθος, θριασιο, ιος, ισραηλ, κινητα, πλαισιο, σισμανογλειο, σωτηρια, τηλεφωνο, υγεια, ωρα, αγορα, αυξηση, αξιζει, αμαλιαδα, αρρωστια, ασκληπιειο βουλας, αττικη, εβδομαδες, γινει, γινεται, δεδομενο, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, ειπε, εβδομαδα, ενημερωση, ερευνα, εστια, ζακυνθο, ιδιο, υπηρεσιες, θεος, κινητο, κρεβατια, κρατικο, λειτουργια, λοιμωξη, λογο, μητσοτακης, μυαλο, νοσοκομεια, ομαδα, οθονη, οκτω, ορος, ουσιαστικα, πιατα, πρωι, σαββατο, συγκεκριμενα, συζυγο, σειρα, συμμετοχή, σοκ, σπιτια, σχεδιο, υπουργειο υγειας, συμπτωματα, φοιτητης, ψυχραιμια, ωρες, βηχα, εφαρμογη, εκδρομη, γωγος, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, νοσοκομειο, πληροφοριες, smartphones, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Τώρα,tora