Το τραμ εκτροχιάστηκε...στον Ιλισό!

Το τραμ εκτροχιάστηκε...στον Ιλισό!09.07.2019Επιχειρήσεις

Αγνωστη η πορεία των έργων, εννέα μήνες μετά τη διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Κασομούλη - Σύνταγμα

Ρεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Σχεδόν εννέα μήνες μετά την ανακοίνωση του απερχόμενου υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για διακοπή της κυκλοφορίας του τραμ στο τμήμα Κασομούλη - Σύνταγμα, λόγω προβλημάτων στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού,

ουδείς γνωρίζει πότε και πώς θα ολοκληρωθούν τα έργα. 

Τον περασμένο Οκτώβριο, σε συνέντευξη Τύπου με την απερχόμενη περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, είχε γίνει γνωστό πως, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού, πρέπει να διακοπεί η κυκλοφορία «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Τότε, αρκετοί εκτιμούσαν πως σε λίγους μήνες θα γνωρίζαμε τόσο το εύρος των εργασιών που πρέπει να γίνουν όσο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαφή νέα. Σε εκείνη τη συνέντευξη, ο απερχόμενος υπουργός Υποδομών είχε μεταφέρει εικόνα εγκατάλειψης της υπόγειας κοίτης, που διέρχεται κάτω από μεγάλους δρόμους της πόλης, από τη Μεσογείων, τη Μιχαλακοπούλου, την Καλλιρρόης κ.α.

Καθίζηση

Ολα ξεκίνησαν όταν πέρυσι, έπειτα από καθίζηση σε πάρκινγκ του Δήμου Καλλιθέας (στο οποίο βούλιαξαν δύο αυτοκίνητα), έγινε αυτοψία στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού από την ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Εντοπίστηκαν τεράστια προβλήματα διάβρωσης (στις ράβδους του οπλισμού), ενώ έχουν κοπεί τμήματα του σκυροδέματος, λείπουν τμήματα του τοίχου, έχει ξηλωθεί το μπετόν κατά μήκος μεγάλου τμήματος του αγωγού από το νερό, υπάρχουν διάφορες τρύπες για να περάσουν δημόσια δίκτυα, όπως και παράνομοι αγωγοί ομβρίων ή ακαθάρτων. Επίσης, μεγάλοι όγκοι σκυροδέματος έχουν ξηλωθεί και έχουν παρασυρθεί.

Με τη διακοπή λειτουργίας του τραμ δεν λειτουργούν οι σταθμοί ΦΙΞ, Λεωφ. Βουλιαγμένης, Ζάππειο και Σύνταγμα. Η κυκλοφορία στη γραμμή 4 διεξάγεται στο τμήμα ΣΕΦ - Κασομούλη - ΣΕΦ, στη γραμμή 5 στο τμήμα Ασκλ. Βούλας - Κασομούλη - Ασκλ. Βούλας.

Τον Οκτώβριο υπεγράφη «προγραμματική συμφωνία» μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Υποδομών για την εκπόνηση μελέτης για τη συντήρηση και αποκατάσταση των φθορών στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού. Τότε είχε ανακοινωθεί πως προτεραιότητα θα δοθεί στα τμήματα άνωθεν των οποίων διέρχονται δίκτυο οδικής κυκλοφορίας και η γραμμή του τραμ.

Νεότερα δεν υπάρχουν εδώ και μήνες, πάντως.

Στην πορεία είχαν πέσει στο τραπέζι και απίστευτες προτάσεις, όπως αυτή της αποκάλυψης της κοίτης του Ιλισού, που φυσικά δεν προχώρησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα