Το μεγάλο «πλυντήριο» της φοροδιαφυγής

Το μεγάλο «πλυντήριο» της φοροδιαφυγής19.03.2018Παρασκήνιο

Η ΑΑΔΕ θα τεθεί από αύριο στο μικροσκόπιο της νέας έρευνας της «δημοκρατίας»

Το 2015, με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, ολοκληρώθηκε ακόμη ένα έγκλημα εναντίον της χώρας μας. Το ελληνικό κράτος εκχώρησε επίσημα τον έλεγχο των δημοσίων εσόδων στους δανειστές. Και λέμε «ολοκληρώθηκε», γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν υπογράψει έτσι κι αλλιώς τη σταδιακή παραχώρηση των εσόδων από το πρώτο

κιόλας Μνημόνιο.

Η Ελλάδα, έπειτα από αυτό, απώλεσε ένα από τα βασικά στοιχεία -εάν όχι το βασικότερο- της εθνικής κυριαρχίας της, αφού στην πραγματικότητα εάν η εκάστοτε κυβέρνηση δεν ελέγχει τα έσοδά της δεν ελέγχει απολύτως τίποτα.

Ο έλεγχος των δημοσίων εσόδων θα μεταφερόταν από εκείνη την ημέρα στη ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), η οποία θα μετατρεπόταν σε ανεξάρτητη Αρχή (σ.σ.: μετονομάστηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Και όταν λέμε ανεξάρτητη, στην πραγματικότητα εννοούμε πως θα μεταφερόταν στη σφαίρα ελέγχου των δανειστών και όχι της εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), αντίστοιχα, από εκείνη την ημέρα θα αποψιλωνόταν, για να αποκτήσει σχεδόν διακοσμητικό ρόλο.

Πολλά έχουν γραφτεί για τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την αξιοποίηση τόσων λιστών («λίστα Λαγκάρντ», «λίστα Μπόργιανς») και τόσων ερευνών που έγιναν για περιπτώσεις φοροδιαφυγής μεγάλων «παικτών», στη διάρκεια του «πάρτι» που είχε στηθεί τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Η «δημοκρατία», στη νέα έρευνα που αρχίζει αύριο, θα προσπαθήσει να φωτίσει έναν από τους βασικούς λόγους εξαιτίας του οποίου τα κρατικά ταμεία έμειναν άδεια από φόρους που θα έπρεπε να αποδοθούν σε... μεγαλοκαρχαρίες. Θα αποδείξει μέσα από κρατικά έγγραφα και στοιχεία πως το βασικό πρόβλημα για το οποίο κάποιες από αυτές τις υποθέσεις έμειναν στο... ράφι ήταν και η μεταφορά τους σε αυτήν τη... δήθεν «ανεξάρτητη» Αρχή.

Μια «Αρχή» που κύριο μέλημά της έχει, όπως θα δείξει η έρευνά μας, μάλλον να απαλλάξει από το περιττό βάρος των φόρων τους πιο ισχυρούς και όχι να διεκδικήσει κρατικά έσοδα από αυτούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα