Το Μαξίμου χαμηλώνει (στο παρά... πέντε) τους τόνους της σύγκρουσης

Το Μαξίμου χαμηλώνει (στο παρά... πέντε) τους τόνους της σύγκρουσης21.02.2018Παρασκήνιο

Να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης για τη Novartis επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου στο παρά πέντε της μαραθώνιας συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει σήμερα το πρωί στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα εκδηλώθηκε και παρέμβαση του Χριστόφορου Παπαδόπουλου, που θεωρείται ο «πνευματικός» ηγέτης της κίνησης

των «53» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η χώρα δεν μπήκε στα Μνημόνια λόγω της Novartis και πρόσθεσε: «Η σκανδαλολογία δεν αποτελεί μέρος του οπλοστασίου της Αριστεράς, δεν έχει αριστερό πρόσημο και δεν αποδεικνύει το επιχείρημα περί του δικού μας ηθικού πλεονεκτήματος». Σε αυτό το κλίμα και ο Νίκος Κοτζιάς διευκρίνισε ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις αναφορικά με την υπόθεση που προκαλεί μεγάλες αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζεται ότι «ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ευχή του, από τη διερεύνηση της υπόθεσης, να μην αποδειχθεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι “ουδείς καταδικάζεται εκ των προτέρων”. Επιπλέον, εξαρχής τόνισε ότι “δεν προτίθετο να κάνει σχόλια δικαστικού χαρακτήρα” καθώς επίσης ότι, “εάν κάποιος είναι αθώος, θα πρέπει να αποδοθεί ξανά στην κοινωνία ως αθώος. Εάν κάποιος είναι ένοχος πρέπει να γίνει κάθαρση”».

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε επίσης ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι όλοι στο ΠΑΣΟΚ Τσοχατζόπουλοι, δεν είναι όλοι στη Νέα Δημοκρατία Παπαγεωργόπουλοι. Με αυτήν την έννοια, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλα τα πολιτικά πρόσωπα που είμαστε απολύτως υγιή, μας συμφέρει μεσομακροπρόθεσμα η εκκαθάριση και η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος» δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά με άρθρο της στην ιστοσελίδα enikos.gr σημειώνει: «Και ενώ όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα είναι ανοικτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων». Αντιθέτως σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που αποκάλεσε «αρχισυμμορίτη» της υπόθεσης Novartis τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού παραπέμπουν σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τη σύσταση συμμορίας.

«Αποκλειστικά αρμόδιοι οι εισαγγελείς Διαφθοράς»

Αν και τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη Βουλή, όπου σήμερα κορυφώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, οι αναταράξεις στους κόλπους της Δικαιοσύνης συνεχίζονται με αφορμή το υπό έρευνα σκάνδαλο.

Οι πληροφορίες ότι ομάδα εφετών, σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει την ανάκριση, έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να πάρει τον δρόμο για το Εφετείο η δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης, την οποία χειρίζεται ανακριτής Διαφθοράς, προκάλεσε την παρέμβαση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και σημερινής υπεύθυνης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου, η οποία έκανε λόγο για μη νόμιμη κίνηση.

Η δήλωση

Σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Βασιλική Θάνου ξεκαθάρισε ότι «οι ανακριτές Διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς Διαφθοράς, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011. Το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή δεν εφαρμόζεται στα εγκλήματα διαφθοράς».

Μάλιστα, η κυρία Θάνου επισήμανε: «Είναι μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών, με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή Διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα