Το «διατροφικό απαρτχάιντ» της Ε.Ε.

Το «διατροφικό απαρτχάιντ» της Ε.Ε.21.12.2017Παρασκήνιο

Η σκανδαλώδης πρακτική των πολυεθνικών εταιριών τροφίμων έναντι των ασθενέστερων οικονομικά χωρών εντός της Eνωσης

ΜΕΡΟΣ 7ο

Από την
Ντίνα Ιωακειμίδου
Ερευνα: Μαρία Παναγιώτου,
Ειρήνη Μιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Οι κατηγορίες για φοροαποφυγή και υπερτιμολογήσεις από πολυεθνικές

Τ α διατροφικά σκάνδαλα εντός της Ε.Ε. διαδέχονται το ένα το άλλο. Tον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως, γίνεται γνωστό στην κοινή γνώμη ακόμη ένα σκάνδαλο που αφορά την πρακτική των πολυεθνικών εταιριών τροφίμων έναντι των ασθενέστερων

οικονομικά χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σκάνδαλο λαμβάνει τον τίτλο του «διατροφικού Απαρτχάιντ». Και περισσότερο ακριβής δεν θα μπορούσε να είναι αυτός ο τίτλος... Τι είχε συμβεί;

Καταναλωτές των χωρών της ανατολικής Ευρώπης διαπίστωσαν -καθώς είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όμορες χώρες- ότι τρόφιμα που πωλούνται από πολυεθνικές εταιρίες στην κοινή αγορά της Ενωσης υπό το ίδιο εμπορικό σήμα και συσκευασία είναι όχι μόνο χαμηλότερης ποιότητας, αλλά πωλούνται και ακριβότερα στη χώρα τους!

Με δυο λόγια, διαπιστώθηκε ότι οι πολυεθνικές εταιρίες και οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες τροφίμων συνειδητά πωλούν στους πληβείους της Ενωσης υποδεέστερα και νοθευμένα -παρακαλώ- προϊόντα.

Νωρίτερα, η Τσεχία είχε ήδη στείλει υπόμνημα προς το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., στο οποίο επεσήμαινε ότι «μολονότι η σήμανση σε αυτά τα διαφοροποιημένα τρόφιμα είναι η προβλεπόμενη, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., εντούτοις στην κλίμακα της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς αυτή η πρακτική κινείται στα όρια της παραπλάνησης του καταναλωτή, ακόμη και της νόθευσης τροφίμων». Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ παρεμβαίνει επιχειρώντας να διασώσει την τιμή της Κομισιόν, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να δεχτώ σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης να πωλούνται τρόφιμα κατώτερης ποιότητας από ό,τι σε άλλες, ενώ η συσκευασία και η εμπορική ονομασία είναι ίδιες. Πρέπει τώρα να εξοπλίσουμε τις εθνικές Αρχές με ισχυρότερες εξουσίες για να πατάξουν οποιεσδήποτε παράνομες πρακτικές, όπου κι αν εκδηλώνονται».

Και τι υποστήριξαν από την πλευρά τους οι εταιρίες; Οτι προσαρμόζουν τα προϊόντα στις τοπικές συνθήκες, εννοώντας τις κλιματικές διαφορές μεταξύ των κρατών, αλλά και τις τυχόν θρησκευτικές ιδιαιτερότητες. Το επιχείρημα αυτό, όμως, είναι έωλο, καθώς χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία ή η Τσεχία, ούτε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες έχουν ούτε βεβαίως άλλες ιδιαιτερότητες. «Εν προκειμένω, ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα, αφενός παραπλάνησης του καταναλωτή και αφετέρου ζητήματα υγείας και ασφάλειας της διατροφής, όπως, επί παραδείγματι, η χρήση του φοινικέλαιου που προκαλεί βλάβες στην υγεία» σημειώνει στη «δημοκρατία» η Ελένη Αλευρίτου, εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΟ στο Δ.Σ. του ΕΦΕΤ.

Στο «διά ταύτα», ουδεμία κύρωση επιβλήθηκε στις πολυεθνικές εταιρίες, διότι «ελέγχονται αποκλειστικά για αθέμιτη εμπορική πρακτική», όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ι. Τσιάλτας, δηλώνοντας παράλληλα ότι αντίστοιχες καταγγελίες δεν έχουν γίνει στη χώρα μας.

«Στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης αντίληψης της απελευθέρωσης των αγορών, της ασύδοτης λειτουργίας των επιχειρήσεων, τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Οι πολυεθνικές αυτές αλυσίδες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου οι έλεγχοι και οι κρατικές δομές υπολείπονται των χωρών της δυτικής, για να αποκομίζουν υπερκέρδη. Οι αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. υποκρίνονται ότι ελέγχουν και υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία, ενώ στην πραγματικότητα μόνο όταν ένα θέμα πάρει τεράστιες διαστάσεις και δεν μπορεί να περάσει “στα ψιλά” αποφασίζει να δράσει. Η χώρα μας κινδυνεύει, όπως και κάθε χώρα της Ε.Ε., από την ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων, και ίσως λίγο περισσότερο, εξαιτίας της αποδιάρθρωσης του κρατικού μηχανισμού και των ελεγκτικών φορέων, μέσω των μνημονιακών περικοπών» τονίζει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε. Ν. Χουντής.

Lidl: Πρωτοπόρα στην παραπλάνηση των Ελλήνων καταναλωτών

Τα Lidl στη χώρα μας είναι πρωτοπόρα... Οχι μόνο στην επονομαζόμενη «διατροφή των πληβείων» καθώς και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά και στη λογική των αυτοεξυπηρετούμενων πελατών, όπως και στην εισαγωγή της κατεψυγμένης ζύμης.
«Δεν υπάρχει σήμανση στα αρτοσκευάσματά τους ότι πρόκειται για κατεψυγμένη ζύμη» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος. «Μάλιστα, τα προϊόντα τους είναι κατά 80% εισαγόμενα (από τα 20 προϊόντα που διαθέτουν, τα 16 είναι εισαγόμενα), ενώ διατίθενται και σε πιο ακριβές τιμές από τα αρτοποιεία, αφού μόλις ένα αρτοσκεύασμα είναι φθηνότερο». «Και δεν είναι μόνο αυτό...» συμπληρώνει ο κ. Μούσιος.

«Επέβαλαν ένα είδος αυτοεξυπηρέτησης των πελατών στις προθήκες του άρτου, όπου ο πελάτης με τσιμπίδα παίρνει το ψωμί και άλλα προϊόντα. Γάντια μιας χρήσης δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να μην τηρείται καμία προδιαγραφή της ασφάλειας της διατροφής. Με το τρίτο Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2015, πέρασε η ρύθμιση για την πώληση άρτου από τα σουπερ μάρκετ και αυτός που το επέβαλε ήταν τα Lidl. Ηταν οι πρώτοι που επίμονα απαίτησαν την πώληση αρτοσκευασμάτων από τις αλυσίδες τους, ενώ οι υπόλοιπες τήρησαν σε γενικές γραμμές σαφώς πιο συγκρατημένη στάση» καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών.

Για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της εμπορικής αλυσίδας μιλούν παράλληλα άνθρωποι από τη Βαρβάκειο Αγορά. «Τα Lidl», επισημαίνουν, «εδώ και χρόνια πωλούν υποβαθμισμένα προϊόντα. Τι κρέατα είναι αυτά; Πριν από δύο χρόνια, στη γιορτή του Πάσχα διαφήμιζαν το αρνί 4,5 ευρώ το κιλό. Ο κόσμος περίμενε έξω από το κατάστημα και, με το που άνοιγαν, οι πελάτες διαπίστωναν ότι η εταιρία είχε προμηθευτεί μόλις 30 κομμάτια. Επίσης, διαφημίζουν φιλέτο κοτόπουλο, επί παραδείγματι, 4,99 ευρώ το κιλό. Ο καταναλωτής το αγοράζει χωρίς να προσέξει ότι το βάρος του προϊόντος είναι μόλις 350 gr. Απάτη, παραπλάνηση του καταναλωτή και υποβάθμιση. Αυτό είναι το τρίπτυχό τους».

«Προσωπικά, δεν ψωνίζω ποτέ από τα Lidl, και το λέω αυτό δημόσια. Δεν τα εμπιστεύομαι. Στην περίπτωση δε που θα τύχαινε να ψωνίσω από αυτά τα καταστήματα, θα περιοριζόμουν στην αγορά ελληνικών προϊόντων. Προσέξτε: Οχι προϊόντων που έχουν συσκευαστεί στην Ελλάδα, αλλά προϊόντων που έχουν παρασκευαστεί εδώ» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας Μιχάλης Τσιφάκης.

Καταγγελίες για τα διατροφικά σκάνδαλα στο τηλέφωνο 2130170400

Keywords
Τυχαία Θέματα