Το δεξί χέρι του Ακη που «γοήτευσε» τον Αλέξη

Το δεξί χέρι του Ακη που «γοήτευσε» τον Αλέξη21.10.2018Πρόσωπα

Ο βίος και η πολιτεία του Αντώνη Κοτσακά. Η πορεία του από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα στο επιτελείο Τσοχατζόπουλου και στον ΣΥΡΙΖΑ

Από τον
Σπύρο Κάραλη

Hπανηγυρική πρωτιά του Αντώνη Κοτσακά στη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

αποκτά βαρύνουσα σημασία με πολλαπλές διαστάσεις εν όψει των αναμενόμενων ραγδαίων εξελίξεων και της ολικής αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος. Διότι ο 71χρονος Χιώτης πολιτικός, αφενός δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στα πολιτικά πράγματα του τόπου, παρ' όλα όσα αρνητικά καταλογίζονται από την τωρινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. σχετικά με τη συμπόρευσή του με τον Ακη Τσοχατζόπουλο τη δεκαετία '80 έως την περίοδο 1996∙ αφετέρου, διατηρεί ευθεία γραμμή επικοινωνίας και φιλικές σχέσεις με τα πιο ιστορικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, σε μια φάση που το ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝ.ΑΛ. ή ΔΗ.ΣΥ. ακροβατεί ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και την Πειραιώς.

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και βουλευτής Χίου από το 1989 ως το 2000, υφυπουργός Εργασίας (1993-1994) και υπουργός Αιγαίου (1994-1996), παρέμεινε σταθερός στην αριστερή πτέρυγα ως το 2010, οπότε αρκετά διορατικά άρχισε να παίρνει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και να προσεγγίζει τον τότε ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Η πολιτική διαδρομή του ωστόσο σφραγίστηκε από τη συνεργασία του με τον Ακη, καθώς συμμετείχε ενεργά στο επιτελείο του στην προσπάθεια του καταδικασθέντος πρώην υπουργού να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 1996 με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Κοτσακάς υπήρξε συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου, δεν είχε όμως αναμιχθεί στις «βρόμικες» δουλειές του, κάτι που είχε τονίσει ουκ ολίγες φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του. Θεωρείται άμεμπτος στην πολιτική διαδρομή του, σεμνός, αθόρυβος και πολέμιος των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών», όσο κι αν υπουργοποιήθηκε επί Σημίτη. Ο νυν κορυφαίος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ καθιερώθηκε στην κρίσιμη θέση του γραμματέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ στα πέτρινα χρόνια της περιόδου 1989-1993, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του κατέρρεαν υπό το βάρος σκανδάλων.
Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είδε στο πρόσωπο του κ. Κοτσακά το στέλεχος που θα μπορούσε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του κόμματος, όπως και έγινε.

Σχεδόν 25 χρόνια αργότερα το ίδιο πρόσωπο καλείται να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προ διετίας ο Αλέξης Τσίπρας τον επέλεξε να ηγηθεί του πολιτικού σχεδιασμού. Ο Αντώνης Κοτσακάς θα είναι ο άνθρωπος που θα «τρέξει» τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές, όπως ακριβώς έκανε και επί Ανδρέα Παπανδρέου, με κοινό σημείο αναφοράς ότι όπως το ΠΑΣΟΚ τότε έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα εμφανίζεται να καταπέφτει στη δημόσια σφαίρα και ειδικότερα στη συνείδηση των αριστερών ψηφοφόρων υπό το βάρος του τρίτου Μνημονίου.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Η εμπιστοσύνη πάντως που του δείχνει ο πρωθυπουργός δεν έχει να κάνει μόνο με τις οργανωτικές του ικανότητες και το ικανό επίπεδο της πολιτικής ανάλυσης που διαθέτει, αλλά και με το γεγονός ότι διατηρεί ακόμα διαύλους στο ΠΑΣΟΚ και πολλούς δεσμούς με πλειάδα στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία επί του παρόντος αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια, αλλά είναι σαφές ότι έχουν πάρει αποστάσεις από τη σφοδρή κριτική που ασκεί η Φώφη Γεννηματά και το περιβάλλον της στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Κοτσακάς αποχώρησε και τυπικά από το ΠΑΣΟΚ το 2011 προσχωρώντας επίσημα στον ΣΥΡΙΖΑ και το 2012 εξελέγη στη Κ.Ε., ενώ τον Οκτώβριο του 2015 εκλέχθηκε πρώτη φορά φορά ως μέλος της Π. Γ., Ο ίδιος συνεχίζει να δηλώνει αριστερός και πολέμιος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που βύθισε στην ανυποληψία τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης. Μάλιστα, σε συνέντευξή του προ ημερών αμέσως μετά την πανηγυρική πρωτιά του στη νέα Π.Γ. «βγήκε» από τα αριστερά σε όσους καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως νέο ΠΑΣΟΚ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ» δηλώνει και εξηγώντας γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει, προσθέτει: «Δεν μπορεί, γιατί είναι τελείως διαφορετικές οι κοινωνικοοικονομικές, πολιτισμικές και γεωπολιτικές συνθήκες. Και δεν πρέπει, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Συνεπώς η συζήτηση περί πασοκοποίησης, που ενδεχομένως είχε κάποιο νόημα προ 10 ετών, σήμερα γίνεται εν κενώ».

Τι απαντά για τις σχέσεις με τον πρώην υπουργό Αμυνας

Τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο Αντώνης Κοτσακάς δέχτηκε μπαράζ επιθέσεων από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ανάδειξή του ως επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε για τελευταία φορά εκτενώς στους χαρακτηρισμούς που δέχεται σαν «υπαρχηγός» του Ακη, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Η αντίληψη περί συλλογικής ευθύνης αγγίζει τα όρια της φασιστικής αντίληψης» ανέφερε τότε, επισημαίνοντας ότι ο Τσοχατζόπουλος ως υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είχε τη στήριξη του 45% του στελεχιακού δυναμικού. «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ένοχοι;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η μόνη συνάφεια που είχε μαζί του ήταν θεσμική. «Ναι, το 1996 στήριξα την υποψηφιότητα του κ. Τσοχατζόπουλου και το έκανα συνειδητά, γιατί έβλεπα τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Εβλεπα τη συντηρητική στροφή της σοσιαλδημοκρατίας, την κατάρρευση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και πίστευα -και αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων- ότι και το ΠΑΣΟΚ θα έκανε συντηρητική, δεξιά στροφή. Επ' αυτού, δηλαδή όσον αφορά τη διακυβέρνηση Σημίτη, δικαιώθηκα εκ του αποτελέσματος» σημείωνε και πρόσθετε: «Ναι, λοιπόν, ήμουν συνεργάτης μόνο σε ό,τι αφορά τα κομματικά ζητήματα. Από εκεί και πέρα δεν έχω καμία ευθύνη και πρέπει να σας πω ότι έχει ψαχτεί αρκετές φορές η οικονομική περιουσιακή μου υπόσταση και δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν κάτι το μεμπτό. Εχει ψαχτεί μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείας. Τι να κάνω τώρα;»

Keywords
Τυχαία Θέματα