Τι σχεδιάζει ο Τσίπρας για τη μισθοδοσία των κληρικών

Τι σχεδιάζει ο Τσίπρας για τη μισθοδοσία των κληρικών25.11.2018Πρόσωπα

Σε πλήρη συνεννόηση με τον Ιερώνυμο θα αναζητήσει συναινέσεις, όμως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην αποπομπή των 10.000 ιερέων από το Δημόσιο

Από τον
Σπύρο Κάραλη

Διαλλακτική στάση με στόχο ευρύτερες συναινέσεις επιλέγει σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση απέναντι στη «σκληρή» Ιεραρχία μετά την ηχηρή απόρριψη της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου, αλλά

την ίδια ώρα φέρεται ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι αποτελεί αρμοδιότητα της Πολιτείας.

Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος σε απόλυτη σύμπνοια και συνεννόηση πορεύονται δίπλα δίπλα, ελπίζοντας ότι με τις εξηγήσεις που θα δοθούν, αλλά και ορισμένες επιπρόσθετες «εγγυήσεις» στους κληρικούς οι τωρινοί αρνητικοί συσχετισμοί στην Ιεραρχία θα αλλάξουν άρδην και η συμφωνία θα προχωρήσει. Ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια διαλόγου με μητροπολίτες και κληρικούς που διαφωνούν προτού η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση του τελικού σχεδίου, με το οποίο περίπου 10.000 ιερείς θα αποχαρακτηρίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι αφήνοντας ισόποσο χώρο για προσλήψεις.

Πολύτιμες σε κάθε περίπτωση, αφού προ πολλού η χώρα έχει εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, καθώς πιστεύεται ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο πεδίο της οικονομίας και οι νέες θέσεις στον δημόσιο τομέα θα ενισχύσουν το μεταμνημονιακό φιλολαϊκό προφίλ που μεθοδικά χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την, έστω θεωρητική, έξοδο από τα Μνημόνια και την «πανηγυρική» έγκριση του ελληνικού Προϋπολογισμού από την Κομισιόν.

«Αγκυλώσεις»

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν τον μεγάλο θόρυβο που ξέσπασε στον εκκλησιαστικό χώρο σε ενδοεκκλησιαστικές αγκυλώσεις και συγκεκριμένα στο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης των κληρικών απέναντι στους ίδιους τους μητροπολίτες τους, το οποίο θεωρείται υπαρκτό σε όσους τουλάχιστον γνωρίζουν τα εκκλησιαστικά πράγματα. Με άλλα λόγια, οι απλοί παπάδες φοβούνται μη χάσουν τον μισθό τους από τυχόν κακοδιαχείριση των κονδυλίων τα οποία θα πηγαίνουν στις μητροπόλεις από τα δημόσια ταμεία με σκοπό τη μισθοδοσία τους.

Επ' αυτού, λοιπόν, αναμένονται οι επόμενες πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, με την παροχή εγγυήσεων ότι σε περίπτωση που καταγράφονται περίεργες «μαύρες τρύπες» ή περιστατικά οικονομικών αστοχιών, με ευθύνη των μητροπολιτών, τότε το κράτος θα καταβάλλει κανονικά τη μισθοδοσία στους κληρικούς.

Θετικά μέτρα

Πάντως, για την ώρα δεν αναμένονται άμεσες κινήσεις, καθώς το Μαξίμου θέλει να δώσει έμφαση στα θετικά μέτρα που ψηφίζονται το επόμενο διάστημα στη Βουλή, φέρνοντας σε αμηχανία Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., και αφήνοντας για λίγο στην άκρη τη συζήτηση αναφορικά με την Εκκλησία. Ωστόσο, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και με τη νέα χρονιά το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να έρθει στη Βουλή ακόμη κι αν δεν προκύψει συναινετικό κλίμα και παρά τους όποιους φόβους ορισμένων στο Μαξίμου που μιλούν περί σημαντικού πολιτικού κόστους από ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση με την Εκκλησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιθετική τακτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το γεγονός ότι θα ερμηνευτεί ως άτακτη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με υπολογισμούς που γίνονται την ώρα που στο Μαξίμου έχουν σκύψει πάνω από τις δημοσκοπήσεις, κρυφές και φανερές, μετρώντας τις επόμενες κινήσεις. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τη μελέτη αυτών των μετρήσεων, ο αποχαρακτηρισμός των 10.000 ιερέων από τους καταλόγους των δημοσίων υπαλλήλων σε αυτή τη συγκυρία, με την ανεργία να τσακίζει κόκαλα, θα γίνει θερμά αποδεκτός στο εκλογικό ακροατήριο που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο εν τέλει απευθύνεται στοχεύοντας σε μια νέα τετραετία.

Σε αυτό το ακροατήριο εντάσσεται και πλήθος θρησκευόμενων πολιτών, οι οποίοι όχι μόνο δεν συμμερίζονται τις «ιαχές πολέμου» από πολλούς ιεράρχες, αλλά, αντιθέτως, αντιμετωπίζουν με δυσφορία τις ακραίες φωνές από πλευράς Ιεραρχίας και εμφανίζονται θετικά διακείμενοι στον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους. Επιπλέον, και με δεδομένες τις κακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους «συντηρητικούς» μητροπολίτες, στα κυβερνητικά επιτελεία εκτιμούν ακόμη ότι πολιτικά δεν έχουν πολλά να χάσουν, θεωρώντας ότι έτσι κι αλλιώς οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που επηρεάζονται από κληρικούς ποτέ δεν θα ψήφιζαν Αριστερά ούτως ή άλλως.

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο σύγχρονος... Σαούλ!

Αλέξης Τσίπρας και Ιερώνυμος διατηρούν εδώ και χρόνια φιλική σχέση αμοιβαίου σεβασμού, υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι ιεράρχες, λόγου χάρη ο Αλεξανδρούπολης κ. Ανθιμος, που όχι μόνο δεν είναι εχθρικοί προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκφωνώντας πύρινους λόγους κατά της Αριστεράς σαν αυτούς που τακτικά βγάζει ο Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, αλλά βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με τους «σκληρούς» της διοικούσας Εκκλησίας.

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της θητείας του αλλά και νωρίτερα, συγκεκριμένα από το 2012, όταν διαφαινόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για την εξουσία, έχει φροντίσει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Αρχιεπίσκοπο και τμήματα της Εκκλησίας τα οποία διαφοροποιούνται από την «παραδοσιοκρατία».

Αλλωστε, τον Ιανουάριο του 2013 είχε διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη μεγάλο συνέδριο με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά» και τη συμμετοχή πλήθους ιεραρχών, κληρικών θεολόγων και στελεχών της Αριστεράς σε αναζήτηση κοινού τόπου και ευρύτερων συνεννοήσεων ανάμεσα στους δύο θεσμούς. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πολλές φορές αναφέρθηκε σε συναντήσεις του με τον κ. Ιερώνυμο ή τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και άλλους στο κοινό αίτημα προάσπισης των φτωχών και αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας ως τον συνδετικό κρίκο-σημείο αναφοράς που ενώνει την ιδεολογία της Αριστεράς με τα δόγματα του χριστιανισμού.

Υπό αυτό το πρίσμα πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, άλλωστε η συμφωνία τους πόρρω απέχει από τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Επισφράγισμα αυτού θα μπορούσε να ερμηνευτεί η προ ολίγων ημερών στιχομυθία του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, που είπε στον Αρχιεπίσκοπο «δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο», με αφορμή βέβαια τη συμφωνία με την κυβέρνηση. Τότε, ο κ. Ιερώνυμος φέρεται ότι απάντησε «Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα απολύτως, γιατί εμπιστεύομαι την ποιμαντική μου. Ο Τσίπρας μέσα από τη σχέση μαζί μου γίνεται ένας σύγχρονος Σαούλ», αφήνοντας άφωνο πολύ κόσμο εντός και εκτός Εκκλησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα