Τι προέβλεπε το σχέδιο για τη χιονόπτωση που δεν εφαρμόστηκε

Πέντε ημέρες μετά όλη η Ελλάδα παρακολουθεί με ανοιχτό το στόμα τις πολλαπλές συνέπειες της αφασίας του κρατικού μηχανισμού

Στο μετρό του Συντάγματος μεταξύ εκατοντάδων ανθρώπων άγνωστο άτομο εγκαταλείπει μια συσκευή. Μερικά λεπτά αργότερα η συσκευή εκλύει τοξικό αέριο, το οποίο διαχέεται με τρομακτική ταχύτητα στην ατμόσφαιρα. Τολμάει κανείς να φανταστεί τη συνέχεια; Το σενάριο είναι φανταστικό, αλλά περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για

την αντιμετώπιση τέτοιου είδους επιθέσεων. Το ζήτημα όμως είναι άλλο. Όχι τι γράφει το σχετικό πρωτόκολλο δράσης, αλλά ποιος θα το εφαρμόσει, ποιος θα συντονίσει και ποιος, αν αυτό δεν λειτουργήσει, θα αναλάβει την ευθύνη.

Αυτό συνέβη και με τον χιονιά. Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του χιονιά υπάρχει και είναι συγκεκριμένο και ακριβές, αλλά δεν εφαρμόστηκε. Τουλάχιστον η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δεν συντονίστηκε ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Πλην του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, βασικός υπεύθυνος, που είχε ρόλο να συντονίσει τις ενέργειες από το πρώτο κιόλας στάδιο, λίγο πριν από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας, ήταν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Στο σχέδιο αυτό ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. είναι κομβικός και βαρύνουσας σημασίας από τα πρώτα στάδια, πριν καν αποκλειστούν οχήματα.

Εν όψει της κακοκαιρίας της περασμένης Δευτέρας, για την οποία κορυφαίοι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ είχαν μιλήσει και προειδοποιήσει, μία ημέρα πριν (την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.

Σε αυτή τη σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «επιβεβαιώθηκε το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του υπουργείου και σε συνεννόηση με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας». Στην ίδια σύσκεψη συντονιστής των επιχειρησιακών ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. ορίστηκε ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου. Πιο απλά, ανατέθηκε στον Λευτέρη Οικονόμου να «τρέξει» το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας στο μέρος που αφορά τις ενέργειες από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας και μάλιστα το σκέλος για τις προληπτικές ενέργειες.

Μερικές ώρες αργότερα άρχιζε το θρίλερ με χιλιάδες εγκλωβισμένους και αγανακτισμένους πολίτες, και τον Λευτέρη Οικονόμου να κρύβεται στις σκιές της κατάρρευσης του κρατικού μηχανισμού και του χάους στην Αττική. Εμφανίστηκε αρκετές ώρες μετά την κατάρρευση των πάντων προκειμένου να μιλήσει για 4.000 αστυνομικούς και 900 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονταν δήθεν στο πεδίο των απεγκλωβισμών, δεν είπε όμως απολύτως τίποτα για τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. πριν ξεσπάσει η αναμενόμενη κακοκαιρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα