Θύμισε εποχές πριν από τα Μνημόνια!

Θύμισε εποχές πριν από τα Μνημόνια!18.07.2019Άρθρα

Ενθουσιασμός στη χθεσινή ορκωμοσία (θρησκευτική για τους περισσότερους)! Πού «βολεύτηκε» κάθε κόμμα

Λίγο μετά τις 11 το πρωί χθες ήχησε το πρώτο κουδούνι της Ολομέλειας της Βουλής μετά την εθνική κάλπη της 7ης Ιουλίου, με τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία των 300 να τελούνται μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, που θύμιζε εποχές προ Μνημονίου.

Το μέγαρο της Βουλής

«βούλιαξε» από κόσμο, ενώ η διάθεση όλων -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- ήταν ιδιαιτέρως ανεβασμένη, ειδικά των νεοεισερχόμενων βουλευτών, οι οποίοι μάλιστα διάβηκαν πρώτοι το κοινοβουλευτικό κατώφλι, αφού προσήλθαν εξαιρετικά νωρίς. 

Σε αυτή την εναρκτήρια συνεδρίαση προήδρευσε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος κάλεσε στην αίθουσα της Ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μετά τον αγιασμό ακολούθησε η θρησκευτική ορκωμοσία, την οποία επέλεξαν η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ., ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης.

Στις εξαιρέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο συγκαταλέγονται οι Νίνα Κασιμάτη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Τρύφων Αλεξιάδης, Θάνος Μωραΐτης κ.ά. «Ευχόμαστε σε όλους σας και στον καθέναν σας ξεχωριστά καλή δύναμη» ήταν το λιτό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τους νεοεκλεγέντες βουλευτές.

Εν συνεχεία ορκίστηκαν στο Κοράνι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές, από το κόμμα της Φώφης Γεννηματά οι Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν, και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος δόθηκε πολιτικός όρκος από τους περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Πολιτικό όρκο επέλεξε και ο… μαυρισμένος Γιώργος Παπανδρέου, που έκανε την επανεμφάνισή του στη Βουλή έπειτα από αρκετά χρόνια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που η Βουλή είναι εξακομματική, με τη «γαλάζια» παράταξη να καταλαμβάνει 158 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15 (όσες ακριβώς είχε πάρει και το 2015), την Ελληνική Λύση 10 και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη 9 έδρες.

Οι εθνικές εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης των κομμάτων, οδηγώντας αναπόφευκτα και σε… χωροταξικές αλλαγές στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Στα ορεινά, στα έδρανα όπου κάθονταν μέχρι πρότινος ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του, θα κάθονται εφεξής οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, που αρνήθηκαν τα έδρανα της Χρυσής Αυγής.

Λίγο πιο δίπλα, αλλά από την αριστερή πλευρά, θα κάθονται οι βουλευτές του Μέρα25. Κεντροαριστερά θα κάθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κέντρο και μπροστά θα πιάσει… σειρά το ΚΙΝ.ΑΛ. Οσο για το ΚΚΕ, παραμένει αμετακίνητο στα αριστερά.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές καταλαμβάνουν πλέον και τις δύο δεξιές σειρές εδράνων, καθώς θα κάθονται πλέον και στις θέσεις που έως πρόσφατα κατείχε η Χ.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα