Θετικοί οι οιωνοί για «σοβαρότητα, σεμνότητα και ταχύτητα»

Θετικοί οι οιωνοί για «σοβαρότητα, σεμνότητα και ταχύτητα»10.07.2019ΝΔ

■ Ελπιδοφόρο το πρώτο δείγμα γραφής των νέων υπουργών που ορκίστηκαν χθες
■ Ολα τα παραλειπόμενα από το Προεδρικό Μέγαρο. Τα πηγαδάκια, η συγκίνηση και ο θρησκευτικός όρκος

Η Θέση μας: Π. Πολάκης όπως Αντ. Σαμαράς

Με θετικούς οιωνούς ξεκινά ο βίος της νέας κυβέρνησης, καθώς ήδη από τη χθεσινή ορκωμοσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έδειξαν να έχουν συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν.

Το

γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις τους, καθώς όλοι, υπουργοί και υφυπουργοί, εμφανίστηκαν μετρημένοι. Χαρακτηριστική του όλου κλίματος είναι η λακωνική δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, η οποία συνοψίστηκε σε τρεις μόλις λέξεις: «Σοβαρότητα, σεμνότητα και ταχύτητα». 

Το σήμα, άλλωστε, για να σηκώσουν τα μανίκια οι υπουργοί και να μη χάσουν ούτε λεπτό με την ανάληψη των νέων καθηκόντων τους δόθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά τον θρησκευτικό όρκο που έδωσαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ενώπιον του Αρχιεπισκόπου, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, και την ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας, οι υπουργοί μαζί με τους υφυπουργούς τους αναχώρησαν για τις τελετές παράδοσης - παραλαβής των χαρτοφυλακίων της αρμοδιότητάς τους και σήμερα το πρωί θα λάβουν τις πρώτες οδηγίες του κ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το μήνυμα

Στους θετικούς οιωνούς της κυβέρνησης καταγράφονται τα μηνύματα που αναμένεται να εκπέμψει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, τόσο για τη στοχοθεσία, τον έλεγχο και την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου όσο και για τα ζητήματα ύφους και ήθους, με τα οποία τα μέλη της κυβέρνησης καλούνται να ασκήσουν εξουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταλεί αυστηρό μήνυμα να κοπούν «μαχαίρι» οι παράλληλες επαγγελματικές δραστηριότητες για κυβερνητικά και κρατικά στελέχη, αλλά και οι διορισμοί και οι επαγγελματικές δοσοληψίες με το Δημόσιο των στενών συγγενών τους.

Πάντως, ήδη από χθες στις δηλώσεις τους αρκετοί από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, που μίλησαν στις τηλεοπτικές κάμερες μετά την τελετή ορκωμοσίας, έδειξαν να έχουν επίγνωση της αποστολής τους, δίνοντας θετική εντύπωση και μηνύματα προς την κοινωνία.

«Εχουμε σχέδιο, έχουμε πρόγραμμα, ξέρουμε και τις προκλήσεις και τα προβλήματα και τις δυσκολίες» είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Υπόσχομαι ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Υποσχεθήκαμε φωτεινή Ελλάδα - τι πιο φωτεινό από το να μιλάμε για τα παιδιά» τόνισε από τη μεριά της η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ενώ ο συνάδελφός της Βασίλης Διγαλάκης ανέφερε «είμαι εδώ για να βοηθήσω στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουν όλα τόσο γρήγορα, που εσείς δεν θα το πιστεύετε. Δεν θα υπάρχει ούτε μία ημέρα ξεκούρασης. Από σήμερα ξεκινά η σκληρή δουλειά». «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να έρθουν η ανάπτυξη και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

«Αυτά που πρέπει να αλλάξουμε θα τα αλλάξουμε» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας.

Λακωνικός, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής τόνισε: «Τα λόγια τώρα είναι περιττά. Η ευθύνη είναι απλά πολύ μεγάλη». «Εχουμε συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης. Θα δουλέψουμε ώστε να μην απογοητεύσουμε τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Το κυριότερο όλων, ωστόσο, είναι ότι οι υπουργοί έδειξαν να διαθέτουν πλάνο, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και γνώση των προβλημάτων που απαιτούν λύσεις στα χαρτοφυλάκια τα οποία θα διαχειριστούν, όπως αυτό που αποτυπώθηκε, π.χ., στα όσα είπε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις, η ευλάβεια του Γεωργιάδη, η... αφηρημάδα της Ζαχαράκη και το λάθος του Δήμα!

Μπόλικα παραλειπόμενα, απρόοπτα, αλλά και εντυπωσιακές εμφανίσεις περιείχε το «μενού» της ορκωμοσίας του νέου υπουργικού συμβουλίου. Η πύλη του Προεδρικού Μεγάρου κατακλύστηκε από σικάτες παρουσίες και οι, ομολογουμένως λίγες στον αριθμό, γυναίκες της κυβέρνησης και οι σύζυγοι των περισσότερων υπουργών κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Την παράσταση έκλεψαν η Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος του Αδωνη Γεωργιάδη, η νεόνυμφη με τον Βασίλη Κικίλια, Τζένη Μπαλατσινού, και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, που συνόδευσε τον νέο πρωθυπουργό.

Τα βλέμματα όλων στράφηκαν και στη Δόμνα Μιχαηλίδου. Η νέα υφυπουργός Εργασίας εντυπωσίασε τόσο με το νεαρό της ηλικίας της, καθώς είναι μόλις 32 ετών, όσο και με την ομορφιά και το χαμόγελό της.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα 51 μέλη της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν όλα με θρησκευτικό όρκο, τον οποίο, ως γνωστόν, η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο έλειψε να... καταργήσει.

Μάλιστα, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διαδικασία της ορκωμοσίας, έψαλε μαζί με τον Ιερώνυμο.

Μετά την ορκωμοσία, όλοι υπέγραψαν το πρωτόκολλο διορισμού τους. Τότε υπήρξε μάλιστα και μία από τις πιο αμήχανες, αλλά ταυτόχρονα αστείες στιγμές της τελετής, καθώς η νέα υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, αφού υπέγραψε, ξέχασε να χαιρετήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο.

Επειτα από λίγα δευτερόλεπτα, βεβαίως, ένας από τους παρευρισκομένους της το επισήμανε, κι έτσι η ίδια επέστρεψε αμέσως και τους χαιρέτησε, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μάλιστα, να ξεσπά στα γέλια με το περιστατικό.

Στα απρόοπτα της ημέρας συγκαταλέγεται και το... μπέρδεμα του νέου υφυπουργού Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα, ο οποίος την ώρα που κατέβαινε μαζί με την οικογένειά του την Ηρώδου Αττικού έκανε λάθος και, αντί του Προεδρικού Μεγάρου, εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα!

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε, επίσης, και αρκετά τρυφερά ενσταντανέ, όπως τη στιγμή που η Τζένη Μπαλατσινού σκούπισε το μέτωπο του Βασίλη Κικίλια, αλλά και την κίνηση του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έδωσε ένα ποτήρι νερό στον μικρό γιο του.

 

Keywords
οιωνοι, υφυπουργός παιδείας, ευγενία μανωλίδου, υφυπουργός εργασίας, αντ, υπουργοι, χατζηδακης, ελλαδα, αδωνις, νέα, Αντωνης Σαμαρας, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, σαμαρας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, δομνα μιχαηλιδου, κοινωνια, μια ημερα, αντ, γνωση, ομορφια, προγραμμα, πυλη, ωρα, αδωνις, απλα, βοριδης, βρισκεται, γεγονος, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δειγμα, δοθηκε, ευλαβεια, ευγενια, ειπε, υπαρχει, ετων, ευγενία μανωλίδου, ευθυνη, ιδια, ιδιο, υφυπουργος, καμερες, κυβερνηση, κινηση, λαθος, λογια, μαξιμου, μηνυματα, μητσοτακης, μικρο, νερο, παντα, οικογενεια, ορκωμοσια, προβληματα, πρωι, σοφια, σχεδιο, τζενη μπαλατσινου, υφυπουργός παιδείας, υφυπουργοι, υφυπουργός εργασίας, χαμογελο, χριστος, εμφανισεις, φακος, γελια, κωστας, λεξεις, μπροστα, πληροφοριες, σημα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα