Τεστ «ασπίδα» για τον προστάτη

Τεστ «ασπίδα» για τον προστάτη25.04.2018Νέα

Πιο εύκολη και πιο γρήγορη διάγνωση με τη μη επεμβατική χρήση των υπερήχων

Μια νέα, μη επεμβατική τεχνολογία υπερήχων, που μπορεί να διαγιγνώσκει τον καρκίνο του προστάτη εύκολα, γρήγορα και με εξαιρετική ακρίβεια, δοκίμασαν επιστήμονες από το Dundee University σε μια κλινική μελέτη, η οποία απέδειξε ότι η ευρεία χρήση της νέας τεχνολογίας, εκτός από πολύ πιο οικονομική, καθώς μπορεί να αντικαταστήσει

τον συνδυασμό εξετάσεων που απαιτούνται σήμερα, θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές ανδρών, που αποφεύγουν τον έλεγχο στον ουρολόγο.

Ως σήμερα, για να τεθεί η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη χρησιμοποιούνταν μαγνητική τομογραφία, σε συνδυασμό με βιοψίες, κλινική εξέταση με δακτυλική εξέταση του προστάτη και ανίχνευση των επιπέδων του PSA (προστατικό αντιγόνο) στο αίμα. Ο νέος υπέρηχος, που λέγεται ελαστογραφία, χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά για να ανιχνεύσει με εξαιρετική ακρίβεια αν υπάρχει καρκινικός ιστός, πού βρίσκεται και τι είδους θεραπεία απαιτεί.

Η μέθοδος της ελαστογραφίας, και συγκεκριμένα η ελαστογραφία εγκαρσίου κύματος (shearwave elastography), που δοκιμάστηκε από τους ερευνητές του σκοτσέζικου πανεπιστημίου, μετρά πόσο σκληρός ή μαλακός είναι ο ιστός που εμφανίζεται στην οθόνη κατά τον συνήθη υπερηχογραφικό έλεγχο. Οι κακοήθειες είναι κατά κανόνα πιο σκληρές, είναι επομένως πιο εύκολο για τον υπέρηχο να τις εντοπίσει.

Βήμα μπροστά

Επιπλέον, η νέα μέθοδος ξεπερνά τις αδυναμίες των διαδεδομένων διαγνωστικών μεθόδων, όπως για παράδειγμα του PSA που είναι συχνά αναξιόπιστο, και της δαχτυλικής εξέτασης, που δεν μπορεί να «πει» αν πρόκειται για καλοήθεια ή κακοήθεια.

Με την ελαστογραφία καταφέραμε να εντοπίσουμε ακόμη και καρκίνους που δεν είχαν φανεί στη μαγνητική τομογραφία, τόνισε ο καθηγητής Γκούλαμ Νάμπι, που έχει τεθεί επικεφαλής του πρότζεκτ, κάνοντας λόγο για «ένα τεράστιο βήμα μπροστά». «Η μέθοδός μας είναι πολύ πιο ακριβής και μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ των καρκινικών και των καλόηθων ιστών στον προστάτη, χωρίς την ανάγκη για χειρουργείο» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εξέλιξη θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στον καρκίνο του προστάτη, μειώνοντας δραστικά τους θανάτους από το συγκεκριμένο είδος καρκίνου, από τον οποίο προσβάλλεται περίπου ένας στους οκτώ άνδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα