Στροφή της Ν.Δ. (φέτος) με «ναι» στον «μποναμά»!

Στροφή της Ν.Δ. (φέτος) με «ναι» στον «μποναμά»!15.11.2017ΝΔ

Με επίθεση κατά της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει τη ρύθμιση για τη διανομή του έκτακτου επιδόματος

Ρεπορτάζ
Κώστας Παπαχλιμίντζος

Ανέκρουσε πρύμναν η Νέα Δημοκρατία και -σε αντίθεση με την αντίστοιχη περσινή ψηφοφορία- φέτος θα ψηφίσει τελικά στη Βουλή τη ρύθμιση για τη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος. «Η

Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τη διανομή του έκτακτου επιδόματος, καθώς αποτελεί μια ελάχιστη ανακούφιση στους πολίτες τους οποίους η ίδια η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «η φτώχεια που έχει προκαλέσει στη χώρα ο κ. Τσίπρας δεν πολεμάται με περιστασιακά ψηφοθηρικά επιδόματα» και ότι «η κυβέρνηση παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ελάχιστα στην άλλη».

Χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο και τόνισε: «Η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα του λαϊκίστικου κύματος που χτύπησε την Ευρώπη. Εχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με την εκλογή μιας κυβέρνησης που έχει αποδειχθεί εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά. «Στο τέλος του 2014, έπειτα από μια βαθιά ύφεση έξι ετών, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αλλάξει σελίδα.

Είχε κατορθώσει να επιτύχει μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Στη συνέχεια επισήμανε ότι «η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας και να προσθέσει ένα αχρείαστο βάρος στην πραγματική οικονομία προκειμένου να αφήσει άθικτο τον δημόσιο τομέα».

Συναντήσεις

Πριν από την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γκουίντο Ραϊμόντι, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γκι Φέρχοφσταντ, στους οποίους ανέλυσε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία.

Νωρίτερα, διαμάχη ξέσπασε μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς έπειτα από δηλώσεις ανώτατου στελέχους της Ν.Δ., που υποστήριξε πως το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας είναι 700.000.000 ευρώ και όχι 1,4 δισ. και ότι δίνεται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, καθώς το 2018 θα είναι έτος εκλογών». «Ενημερώνουμε τη Ν.Δ. πως και του χρόνου θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση να προβλέπει πάλι εκλογές, αφού πριν από αυτές, που θα γίνουν το 2019, μεσολαβούν και άλλα κοινωνικά μερίσματα» απάντησε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σφοδρά πυρά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Μετωπική κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση του κοινωνικού μερίσματος από τον πρωθυπουργό τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου. Στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παραδεχόμενος ότι «έχουν συσσωρευτεί βάρη στις λαϊκές τάξεις και στη μεσαία τάξη» και τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι «όταν υπεραποδίδει η οικονομία, πού επιλέγεις, σε ποιον επιλέγεις να δώσεις οικονομική στήριξη. Αυτό είναι το ζήτημα της πολιτικής.

Το μεγάλο ζήτημα, από το οποίο προκύπτουν και οι διαιρετικές γραμμές στην πολιτική ζωή της χώρας». Χαρακτήρισε μάλιστα τη διανομή του πλεονάσματος «μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία, η οποία έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ θετικής οικονομικής πορείας το 2017 και δημοσιονομικής πορείας».

Η σύγκρουση για το κοινωνικό πλεόνασμα του 1,4 δισ. ευρώ μεταφέρθηκε και εντός του Κοινοβουλίου. Στη Βουλή ήταν παρών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι το μέρισμα που θα προκύψει θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας επανέλαβε την εκτίμηση ότι το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι εκτροπή από την κοινοβουλευτική τάξη, αφού την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Κοινοβούλιο, και ανέφερε ότι οι παροχές είναι προϊόν υπερφορολόγησης και «καταλήστευσης» των φορολογουμένων.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε πως η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι «να σου γκρεμίσω το σπίτι, να σου δώσω μια σκηνή να μείνεις», αφού κόβει το ΕΚΑΣ και μετά δίνει 200-250 ευρώ εφάπαξ κάθε χρόνο. Το κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν του «ματωμένου πλεονάσματος» και της φοροληστείας των πολιτών, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης ανέφερε πως δεν μπορεί να πιστέψει κανείς σοβαρά πως η επιθυμητή αναδιανομή πλούτου μπορεί να γίνει με τέτοιες πρακτικές επιδομάτων. «Οι πολιτικοί απατεώνες Τσίπρας και Καμμένος μοιράζουν ως δήθεν δώρο ένα ελάχιστο μέρος της οικονομικής αφαίμαξης του ελληνικού λαού» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα